A csokoládé

Pera76•  2014. december 8. 14:33

 Ugyan kit érdekel a csokoládé. És egyáltalán. Mióta a kedves doktornő elmagyarázta, hogy mit szabad ennie ezutántól és mit nem, azóta a férfi szigorúan ragaszkodott ahhoz a maga elé kitűzött elváráshoz, hogy tényleg, még lopva sem vet tekintetet az üzletek polcain heverésző csokoládékra. Pedig a csokik mindenhol ott voltak, nemcsak az üzletekben várakoztak, lazsáltak. Nem kellett rájuk nézni, egyszerűen az ember szeme elé kerültek, csak úgy, szinte a semmiből, mintha a tiltólista létrejöttétől számítva minden és mindenki azon fáradozott volna, hogy megkísértse.

Csoki jutott eszébe az utcán felbukkanó kreol nők bőrének látványától – az a sima, magas kakaótartalmú, keserűen aromás tömörség – a felhős ég az egyik kedvenc fehér buborékos ínyencséget kódolta neki titkosan. A kisgyerekek barna szeme meg úgy olvadozott a napon, mint a bonbonok, az apró mosoly a bonbonos papírok zizegését imitálta, s amikor roppanósan kacagott egy kisgyerek, úgy érezte, mintha egy bonbonról hirtelen leröppent volna a csomagolás, egyenesen érte, neki, a kezébe.

Egyszer egy alkalommal vidéki konferenciára utazás közben a vonat ablakán kinézett, a legelőkön ácsingózó báva tehenek is eszébe juttatták az alpesi lilát, jól emlékezett egy cikkre, amely azt taglalta, hogy egy riport gyerekalanyai zömében igenis lilának képzelik a tehenet, ami egyenesen csokit ad. Röhögni kezdett ezen, nyeríteni, szabadon szakadt ki belőle az, hogy a tehén-csoki összefüggés mennyire érdekfeszítő téma számára is, mert ott lóg a vonatablak előtt, mint a tévés reklám, két utastársa fura összenézését mellőzte, kit érdekel, hogy más mit gondol róla. Egyenek havat.

Hiszen az egészség az első, miért ne lehetne lemondani olyansmiről, mi nem szükséges az életben maradáshoz, mi csak hétköznapi frissítő töltelék volt, ahhoz, hogy túlélje szombatig a monoton felkelés-evés-tisztálkodás-munka-haza-alvás-megint ugyanaz unalmát. De a szombat. A szombat más. Akkor jő Z. hozzá, aki igazi kalóriabomba, aki egész lényével beédesíti és feltartalékolja a következő szombatig. Az ötnapos diéta tehát, ha jól meggondolja, meg se kottyan neki, jószerével elviselhető, a két napig tartó hétvégi heppi éppen elég energiát ad át a következő szürke napokra.

Csak ne lenne éppen itt a tenger, a partnak csapódó hullámok krémje is  egészen olyan, mint a hirtelen eltört kocka csokiból kifolyó tejes nyalánkság,  ami végigcsorog az ujjon, ráragad és le lehet nyalogatni, ott a sziklakaréjon, mindjárt kimegy és megkóstolja a cseppeket. És ezen megint röhögni kell, fulladásig.

Értelmes embernek nem szükséges állandóan felhívni a figyelmét a saját korlátaira, tudja a határokat, hogy mit szabad, mit nem, miért nem, ott az éjjeli égen a hold is, mint egy óriási mutatóujj, majdnemhogy fenyeget, de ott az ég forró kakaója is, ami éjjelente rácsorog a házakra, a tér bámészkodó platánfáira, a padokon megalvó csavargó bezzeg bele-beleiszik, milyen jóízűen alszik el tőle, még a nyála is kicsurran a szája sarkán.

Pillanatok. Jönnek-mennek. De kibírhatóak a feltűnő látomások, ezekkel élni hogyne lehetne, főleg, ha okot ad a képzelőerő a mosolyra, nevetésre. És a hétköznapok eltelnek, majd röpül hozzá a hétvégi édesség, egészen, teljesen. A hiányérzetet akkor kezdte belekalapálni jobban a sejtjeibe, mikor az első szombat véglegesen eltűnt. És ködbe vészett azutántól minden szombat, vasárnap.

Amikor a szomszédok mentőt hívtak, már csak ezt ismételgette, adjatok vissza egy szombatot, egy kocka szombatot legalább.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Pera762014. december 9. 16:43

@Lola22: Ejsze én se. :)
@Steel: Köszi, köszi, Gyöngyi.
@Molnar-Jolan: Hát amíg van rumos, kávés, konyakos bonbon, naná. Hiszen aki utálja a kávét és nem kell nekije az alkohol - mint én :) - az megtalálja a csokiban. :)

Lola222014. december 9. 13:32

Én soha nem tudnék lemondani a csokiról:)

Steel2014. december 9. 13:23

Juj, én is megéheztem egy kis csokira :)) Ez tuti jó lett...Perásan stílusos, lebilincselő, mosolyogtatós, és mondanivalós...Remek írás.

Molnar-Jolan2014. december 8. 20:23

a csokoholizmus is betegség, és milyen nehéz a gyógyulás!
Nyami! :)

Pera762014. december 8. 20:16

@Törölt tag: Oké. Hagyom.

Törölt tag2014. december 8. 20:11

Törölt hozzászólás.

Pera762014. december 8. 20:09

@Törölt tag: Orvosi tanácsra mondott le, de igazad van, nem egyértelműen derül ki ez. Valahol ott újra kell fogalmazzam. Vagy maradjon így? Végül ez sem baj...
Lehet, marad akkor.

Törölt tag2014. december 8. 20:08

Törölt hozzászólás.

Pera762014. december 8. 19:49

@BakosErika: Igen, pontosan. Köszi, Erikám.

Pera762014. december 8. 19:48

@Törölt tag: Lehet, ismerek olyanokat én is, kik egy valamiről lemondtak, de másra szoktak rá. Kompenzálásképpen, vagy mi. És van két komám, mindkettő cigiről, piáról lemondott, azóta se élnek egyik szerrel se.
A csoki is vezethet függőséghez - én is ettem ma is csokit :) - merthát az endorfin termelődés jó.
Én itt a végén nyitva hagytam a mondatot, mindenki szabadon eldöntheti, mi történhetett a férfival. Ez is történhetett. Köszönlek. :)
@azuur: Ühüm. viszont ha egészségileg tiltják, akkor tényleg tilos. Nekem se szabadna egyek, s még csomó mindent se, de mégis olykor rendszeresen bűnözök. :)
@csillogo: Hát a kreol csoki, ami keser, magas kakaótartalmú, minőségi, az a jó. De még sok csoki fincsi. :)
Igen, a vége szomorú... de ez csak egy kreált történet.

BakosErika2014. december 8. 19:31

Szeretetéhség szomorú végkifejlettel.
Tetszett, Erikám.

Törölt tag2014. december 8. 18:52

Törölt hozzászólás.

azuur2014. december 8. 18:06

A csokoládé, vagy valami más, mindegy, ha tiltva van, amit szeretünk, sokszorosan hiányzik. Nagyon tetszik, amit irtál, a csokit pedig imádom, szomorú lennék nélküle.:)

csillogo2014. december 8. 16:15

Jó a hasonlat a kreol nők bőre és a csoki között!:)
Szomorú végkifejlettel - ködbe veszéssel egy utolsó segélykiáltással... olyan hideg kirázós...
Új hangot adtál! Tetszett!