Nem számítasz

Perzsi.•  2023. december 10. 12:02  •  olvasva: 85

Furcsa  egy világban élünk. Szerintem mindenki érzi, de aki egyedül van, az talán még jobban. Közeledik a valaha volt legszebb ünnep. Kinek -kinek , ilyen-olyan. Sok idős, egyedül, a lakásába beszorulva, s jó ha van mit ennie és nem fázik. Más meg boltról boltra jár, habzsi-dőzsi van. Meg pazarlás. Bár ilyen pazarlóak lennének az emberek szeretet terén is!  Ez csak vágyálom. Pedig ha mindenki csak a családjának, barátainak mutatná, hogy szereti, az már jó dolog lenne. Mutatná, tettekkel. Mert a szavak sokszor üresek. A közösségi média felületét ellepik a Boldog Karácsonyt, Angyalok őrizzék álmod, ( nem halálesetkor), Szépséges, ajándékokkal teli ünnepeket kívánok, bőséges asztali áldást, ételcunamik, stb. Külsőségek. Mindenki másképp látja, de mindenki magából indul ki. Engem zavarnak a személytelen köszöntések, az egy tucat névvel együtt letudlak dolog, de elfogadom, hogy másnak ez opció. Viszont van ennél fájdalmasabb dolog is. Pl az, hogy akiknek "illene " tudnia a fontos dátumokat, azok rendre elfelejtik. Aztán Karácsonykor jön az üzenet: Boldog ünnepeket kívánok! Minek, miért?

Ennél többet érhet egy távoli ismerős privát üzenete is: gondolok rád!


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2023. december 10. 22:40

@Sznearanka: Ti erősek vagytok. Mikor évekkel ezelőtt az egyik fiam Új Zélandra akart költözni, nagyon fájt. Nem lett belőle semmi, mert itthon is megtalálta a számítását, de a munka és megélhetés manapság hazánkban képlékeny. Ha tovább szorítanak a gatyamadzagon, gondolkodás nélkül felszámol mindent, és elmegy jobb, élhetőbb helyre. Mennék én is, de ebben az állapotban már nem tudok.
A közösségi oldalon soha nem volt látható a szülinapom. A karácsonyt, névnapot, húsvétot azonban kikerülni én sem tudom. Bár nagyon aggódnom a névnapi köszöntések miatt sem kell, évek kemény munkájával úgymond leszoktattam a köszöntésről az ismerőseimet. Nem köszöntöttem őket, s cirka 7-9 év alatt észrevették, s azóta ők sem köszöntenek. Nem azért nem köszöntök embereket, mert tapló lennék, hanem mert nem szeretem az össznépi, dejófejvagyok dobokegyköszöntősképet akciókat. Ráadásul egy kalap alatt megjelölve kb 23 Erzsébet. Egy gyűjtő poszt alatt. Személytelen. Olyanoktól, akik pl velem egy házban élnek, vagy együtt dolgoztunk, egy suliba jártunk, stb jön köszöntés.A valós életben sose köszöntöttek, a mai napig sem, de a facen nyomják ezerrel. Nekem ez nem jön be. Akik szívből, igazán gondolnak rám, azok megtalálnak messengeren vagy telefonon, vagy személyesen.
A rokonság pedig megér egy külön misét, mert elvárják a köszöntést, pl azért, mert ő idősebb, vagy azért mert a családi hiearchiában ( ezt a szót mindig elbaltázom, tuti most is) úgy érzi, hogy felettem-előttem áll, mert magasabb a végzettsége/ érdekesebb a munkája, népszerűbb, ergo neki jár a köszöntés. Évekig dolgoztam azon, hogy meg merjem tenni, hogy ne köszöntsem őket. Ugyanis ők rendszerint elfelejtenek. Mára egészen jól kezelem ezeket a dolgokat, s sok embert sikerült elvadítani magamtól , mert nem hajbókolok.

Perzsi.2023. december 10. 22:19

@S.MikoAgnes: Sajnos sok családban mégis van háború. Pl: ki melyik nap , melyik rokonhoz megy. Ebben én már nem veszek részt. Évek óta csendes a karácsonyom. Nem, te nem csak nagy ünnepeken köszöntesz. Köszönöm!

Sznearanka2023. december 10. 18:56

A média cirkusz most valóban a karácsony körül zajlik, én már immunis vagyok rá egy ideje. Nálunk nem volt jellemző eddig sem a pazarlás, na jó, kivéve a kajákat, de már az sem olyan, mint pár évvel ezelőtt. Persze amíg van otthon kiskorú, addig a karácsony is más. Mi most ketten vagyunk egymásnak, meg a gyerekek majd video cseten. Mondhatnám azt, hogy ezt nem lehet megszokni, de nem mondom, mert meg lehet. Nem ment könnyen, de megtanultuk, hogy messze van, ő az életét oda álmodja most már, és nem jön minden karácsonykor. Így aztán nálunk akkor van karácsony, amikor együtt lehetünk.
A legnagyobb közösségi médiáról levettem a születésnapom dátumát, ne lássa senki, csak én. Na ezt a karácsonnyal nem tudom megtenni.

S.MikoAgnes2023. december 10. 18:49

Drága Erzsike, remélem, több vagyok számodra, mint aki csak nagy ünnepeken mond köszöntő szép szavakat!
Szerintem is mindenki ünnepeljen ahogy szeretne, de ellenségeskedést, gyűlöletet, háborút ne szítson!!!

Perzsi.2023. december 10. 18:36

@Mikijozsa: Bár teljesülne az óhajod! Köszönöm az olvasást!

Mikijozsa2023. december 10. 16:24

fura belvilágunk olyan mintha kiestünk volna a harmadik emeletről, talán külsőség ez is :) s a közösségi média nem ismer önmagára...nem vagyok a hanuka ellen, csak ne legyen köztük népszomorító, ennyi az óhajom

Perzsi.2023. december 10. 13:19

@liketorn: Igazad van. Pont a lelketlenség az, ami meg tudja zavarni a lelki békémet. Egész évben semmi, aztán Karácsonykor durr bele. Mint egy kötelező játék. Sokan észre sem veszik, hogy pont az ilyen viselkedéssel húzzák le, alacsonyítják le az ünnepeket. Ezt rossz látni.Ezzel párhuzamban meg visszasírják a régi karácsonyokat. Okoznak néha meglepetéseket az emberek. Pl mikor olyan, volt poet tagtól jön üzenet, hogy olvasta a versem, akiről azt hittem, már rég elfeledett. Vagy mikor egy volt tanárom tesz felém gesztust. Amikor egy volt iskolatárs mosolyog rám. Nekem azok a napok szépek. Mert váratlanul érkeznek, nem kiszámíthatóan. Ma láttam egy nosztalgia csoportban egy régi karácsonyfát. Szegény posztoló... " ilyen ronda fánk sosem volt".... Na, ti is csórók voltatok... stb. Ezek az emberek nem vették észre a láthatatlant. Az a fa szeretettel lett feldíszítve, a gyerekeknek biztos az volt a legszebb, abban az időben. Amúgy a fa alatt minden tele volt ajándékokkal. Nem is értem, másét hogy merészelik leszólni. Meggyalázzák a posztoló emlékeit. Ugyanolyan tré dolog, mint jófejségből, kötelességből, számításból boldogkarácsonyozni.
Nem hanukázom, de ha te igen, akkor boldogat kívánok!🙂

liketorn2023. december 10. 12:43

Boldog chánukát :) Akinek nehéz az élete, pedig annyi energiát feccöl bele, egy idő után megunja a lelketlenséget, de te sose veszítsd el a többiek miatt azt a híres lelki békédet, hisz arról vagy felismerhető(számomra). Mindenki más fog akkor minden bejglit megenni csak. Amúgy akik kívánnak ezt-azt neked és a többieknek, szolgálatot végeznek neked, és megússzák ezzel a pár szóval egy évre :) Mit is várhatunk. Én már annak is örülök ha rámköszönnek.