Ki az?

Perzsi.•  2022. június 15. 12:56  •  olvasva: 116

"Egy gondolat bánt engemet"

ki az, ki torpedózza lelkemet,

ki megírta előre a sorsom,

Ugyan!Arra már ne legyen gondom,

én baktassak rajta szépen végig,

ha nem teszem, ne jussak az égig,

hisz meg is vagyon  írva,

a neve pedig egyszerűen:Biblia.


Háborog a lelkem. Olyan igazságtalannak tartok sok mindent. A betegséget, fájdalmat, háborút, a harácsolást, azt, hogy a világ a vesztébe rohan. Sokan mondják, van szabad akarata mindenkinek. Tényleg? Akkor hogyan lehetséges az, hogy a Bibliai jövendölések sorban bekövetkezni látszanak? Két magyarázat van rá.

Az, hogy nincs szabad akarat, mindenki a neki előre megírt forgatókönyv szerint él. Példa: kenyeret sütünk, de nem teszünk  a tésztába kovászt. Sosem lesz belőle kenyér. Senki nem lakik jól tőle. Kimaradt egy összetevő. Ez események láncolatát borítja fel. Ilyen a "sors" is. Ha az ember a nem neki kijelölt utat járja, megváltoztatja a jövőt. S az megengedhetetlen a nagy terv egészére nézve.

A másik lehetséges út ingovànyosabb. Az, hogy az előre megírt (Biblia) történetet, mi magunk önként beteljesítjük. Mert meg van írva. Úgymond bevonzzuk a jövőt(?) Ez a verzió lassabb, mint az előző. De ekkor talán van szabad akarat. Meg káosz.Példa: Télen egy pólóban viszi le valaki a szemetet. A szomszédok meglátják, s egyszerre kántálják: meg fogsz fázni! S ha elhiszed, megfázol.Mert megmondták, leírták, beléd ültették azt, amit ők akartak.(Szintén csak azt írhatom:Biblia)

Mindkét esetben az ember csak szimpla játékszer. Az én megítélésem szerint. A második verzió nagyobb, szabadabb teret hagy ugyan, de hiába is akarna kiválni néhány egyed, ha az ár sodrása erős. 

Félreértések elkerülése végett: értékelem mindazt a szépet és jót amit Ő adott, tett, s nem vitatom.nagyságát. De.... és itt van az a de.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2022. június 16. 10:10

@Mikijozsa: :-)

Mikijozsa2022. június 15. 20:46

@Perzsi.: igy van isten útjai kifürkészhetetlenek

Perzsi.2022. június 15. 20:26

@Mikijozsa: A lejebb lévő válaszomhoz ezt fűzném hozzá:

Az égen pedig csodálatos jelek látszanak.

Lukács 21:9-11

"Amikor pedig háborúkról, lázadásokról és zavargásokról hallotok, meg ne rémüljetek! Mert ezeknek előbb meg kell történniük, de a vég nem azonnal következik ezek után.
Azután így folytatta: „Egyik nemzet a másik ellen támad, és egyik ország a másik ellen.
Pusztító erejű földrengések lesznek. Különböző helyeken az embereknek nem lesz mit enniük, és járványos betegségek fognak pusztítani. Rettenetes dolgok fognak történni,az égen pedig csodálatos jelek látszanak."

Máté 13:13-17

És beteljesedék rajtok Ésaiás jövendölése, a mely ezt mondja: Hallván halljatok, és ne értsetek; és látván lássatok, és ne ismerjetek:
Mert megkövéredett e népnek szíve, és füleikkel nehezen hallottak, és szemeiket behunyták; hogy valami módon ne lássanak szemeikkel, és ne halljanak füleikkel, és ne értsenek szívükkel, és meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam õket.

A ti szemeitek pedig boldogok, hogy látnak; és a ti füleitek, hogy hallanak.
Mert bizony mondom néktek, hogy sok próféta és igaz kívánta látni, a miket ti láttok, és nem látták; és hallani, a miket ti hallotok, és nem hallották."

Meg van írva, ami történik és így a végében is biztosak lehetünk.(?)

A fenti eszmefuttatást a facen találtam. Részlet a Bibliából. Az utolsó mondat egyértelművé teszi, hogy bármit teszünk, bárhogy cselekszünk, Ő véghezviszi az akaratát. Nem kérdez, cselekszik. Emiatt érzem úgy magam, mint egy film szereplője. Megkaptam a szerepem, játsszam el. Ez a dolgom, a nagy terve része vagyok.Kértem én ezt, vsgy rám kényszerítette? Talán egyszer megtudom.
S most illetlen dolgot írok:remélem több Isten létezik. Mert akinek nincs konkurenciája, vagy kötőféke, elszállhat magától.

Perzsi.2022. június 15. 20:09

@kevelin: Igen, erős. Sokan megfulladnak, mikor elragadja őket. Köszönöm, hogy olvastál.

Perzsi.2022. június 15. 20:08

@Mikijozsa: Hosszú évek óta figyelek. S időnként kibukik belőlem, nem ereszt. Játékszernek érzem magam. A jó és a rossz csatározik, s belekényszerítik a halandót is. A háború sosem jó. S ami nem jó, nem szülhet jót. Köszönöm, hogy olvastál.

Mikijozsa2022. június 15. 18:15

nagyon komoly írás, "az ember csak szimpla játékszer" bizony alig születik meg utána hamar azzá válhat, gratula

kevelin2022. június 15. 15:40

Az àr sodràsa erős szerintem is