Életszüret

kapocsi.ancsa•  2009. november 19. 13:53

Elkortyol unalmában az élet

s talán valami nyomot is hagyok

ha a napsütötte borozás alatt,

egy csöppnyi kis mámort is adok.

Lassan fogyaszt, mint aki hintaszékben billegve élvezi a semmittevést,s szemeit összehúzva a napba néz. Billeg előre hátra az élet,

néha a fény felé fordítja vöröslő poharát s az életbora oly akár a vér vöröse,

amelyen átsejlik a fény..

Kicsit fordít, szemlélget, majd ajkához emelve szagol, s szemét behunyva ízleli beérek-e már az idén.,

"Jó lesz, bár még érhetett volna, kissé fanyar, és meleg még.../mosolyog.

Majd hintázik ismét,s a poharát az ölébe téve, tekintete a feltörekvő felhőket figyeli.

Nyugalom s béke árad e meghitt csendből, s csak a belső kiabálás eszméltet, fogyóban vagyok.

A szeme hunyorítva néz a távolba. Nyögve emelkedik fel ültéből, mint egy öreg ember, ki megélte már azt amit meg kellett. Már nem nyughatatlan futkosó ifjú, már fárad.

Most ott áll a hintaszék előtt merengve, kezében a pohár de nem kortyol bele.

Pár lépéssel a veranda árnyékából kilép a napsütésbe, s most a párkányra letéve a poharat, kezeit a derekára teszi.

Hmm. Elégedetten néz körül.

Minden rendben. Valakik jönnek, mennek, de ez nem az ő dolga. Ő csak pihen, s néha kortyol, hisz ezért létezik.

Elfogyaszt egy-egy megérett üvegnyi életet és nézelődik.

Ki mit tesz, mit ért el, hol tart a szüret.

Az életszüret.

 

 Avantasia - Lost In Space

 Sonata Arctica - Paid In Full

Alexander :) Írásod ide másoltam, mert tetszik.Ki szereti a jó bort, csak az tud igy beszélni róla..s másról :) 

Fölöttébb jó az a bor, tudom, mert azóta megkínált vele! Furcsa, de éreztem, az ''öreg'' társaságra vágyik! Magam sem tudom, hogy történt, de jó messziről megéreztem. Így hozta a sors, hogy egy szép napon meglátogattam őt. Hát, mikor nyekergő hintaszékéből feltápászkodott éppen én álltam a kertajtóban. El sem akarta hinni, hogy valaki ő hozzá jött látogatóba. Azóta is együtt iszogatunk, persze apró kortyokat csak, élvezve az ízek és zamatok, savak és olajok, illatok és aromák harmóniájának szívet-lelket, izlelőbimbókat egyaránt kényeztető, eme ritka és pompás nedüjéből. ...ugyanazon hordóból vételezvén, melynek tartalma ama bizonyos jó néhány évvel ezelőtti szüret gyümölcseit és vidámságát hordozza magában. Rászoktunk kényeztetésére, mi tagadás! Azóta én szaladok a hébérrel a pincébe, ha elfogy odafent az üvegből! Az öregecske, már nehezen jár a lépcsőn... A négyakós hordó vízszintes szelemeken kiékelve, magabiztosan nyugszik. A legjobb tölgyfából való, diópáccal barnítva, piros színű abroncsokkal. Csap nincsen rajta, csak felül egy dugóval zárt nyílás. Akár a legtöbb hordón, mit a pince végében tartanak. Nem kell rá csap, mert tartalma túl értékes, hogy az ember engedve a kísértésnek állandóan nyitogassa. Az effajta étket, - igen étket, mert táplálék a testnek és szellemnek egyaránt - ...nagy becsben tartják a gazdák. Az ilyen bort nem öntik a pörköltre, vagy hígitják fröccsnek! Nem..., az ilyet tisztán, általában magában iszogatja az ember, vagy a számára legjobb társaságban. Ízlelgetve, fogak közt szürcsölve, nyelvvel az ínybe maszírozva, a szájüregben megforgatva, aprókat nyelve, a poharat ritkán emelve a szájhoz, közben jókat beszélgetve, derűs hangulattól ölelvén. A jó bor, Isten és ember munkájának közös gyümölcse. Az Úr és az ember együtt a teremtője. Minden cseppjében magában hordozza teremtő múltját, egészen a születéstől...
Az idő hozza meg és tárja elénk rejtett értékeit, s teszi dícséretessé a teremtők áldozatkészségét. Sokan mikor vesznek egy palack bort a külcsín alapján választanak, nincsenek tisztában a fogyasztók, két fontos dologgal: egyik, hogy a bor szempontjából, minden üveg egyforma. A másik, amit egy csinosan fóliával zárt üvegnyaknál nem fedezhetsz fel, az a dugó minősége! Tehát mikor leemelsz egy üveg bort a polcról, ne a maszkját nézd! Vedd a kezedbe és próbálj érezni! Lehunyt szemmel képzelj el egy ízt, amit a szádban érezni akarsz! A képzelet bevezet a tatalom birodalmába! A palack szelleme jelezni fogja, hogy ő akar-e téged boldoggá tenni! Mert, ha nem akar, válassz egy másik bort... Én városi gyerek vagyok, mégis ritkán veszek le az üzlet polcáról palackozott nedüt! Saját pincém van, jóféle vörösborral, persze a piacra termelők szemében az nem bor! Mégis messziről a környékünkre látogatók, csakis ezt a fajtát keresik, mert mondják ez nem csak bor, mint a többi, hanem orvosság! Most itt ücsörgök az öregnél kora reggel óta és megint iszogatunk! Ritka, mikor egy szőlősgazda ilyet mond a szomszéd borára, de meg kell hagyni, a vén kecskének jobb a bora! ...orvosság vagy nékem, kísértés, vágy, álom és derü. Szenvedély, valóság, lendület, erő, lélek, szellem, értelem, szerelem, termékenység, és termés. Termés, amiért kinyújtom kezem... amit leszakítok, amit magamhoz veszek, amiből ujjá születek ...Veled.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

kapocsi.ancsa2010. december 29. 22:17

:) nézelődtem..csak miket találok..

Törölt tag2009. november 21. 21:53

Törölt hozzászólás.

kapocsi.ancsa2009. november 21. 21:35

Köszönöm...
egymás kincsei :)

Törölt tag2009. november 21. 11:17

Törölt hozzászólás.

kapocsi.ancsa2009. november 20. 08:06

Köszönöm..és értem
Legszívesebben feltenném ide a a másik mellé, mert illik hozzá.Szépen írsz, mint ahogy szépen beszélsz.Imádom hallgatni amikor mesélsz, s épp így olvasni is.:)

kapocsi.ancsa2009. november 20. 07:57

Várj..:) Olvasom..Hozok egy kis reggelit közben eszegetek..csak saja bor nincs.
Na akkor kezdek is olvasni.:)

Törölt tag2009. november 20. 07:43

Törölt hozzászólás.

kapocsi.ancsa2009. november 19. 20:08

Beérett e már...
Elérte e amit ..amiért..

Pusz

pepo2009. november 19. 16:18

Ki mit tesz, mit ért el, hol tart a szüret.

kapocsi.ancsa2009. november 19. 15:00

Szia Brumm, a szavak jönnek mennek, nehéz őket megfogni ..
:)

kapocsi.ancsa2009. november 19. 14:59

Kedves Margaréta,
azt nem tudom ''mély'' e..
Talán három perc alatt írtam..
Köszönlek.

Ametist , köszönöm.
Szép napot!

Mamamaci402009. november 19. 14:53

brumm-brumm ....és ejnye-ejnye,.....na, hova is tettem....nem találom....de igérem....ha megtalálom a szavakat, le is írom.... :)))))))

Ametist2009. november 19. 14:40

Jó gondolatok :)

Törölt tag2009. november 19. 14:19

Törölt hozzászólás.