Vonatok

jagosistvan•  2010. március 11. 19:21

Vonatok

 

   Síneken futó lehetőségek. Hosszabb, rövidebb szakaszok megállókkal. Vannak lassan döcögő öreg füstösök és gyorsak, csillogók. Van, amelyik a pokolba tart és van, amelyik a mennybe. Sőt olyan is van, amely egyhelyben vesztegel.

   Az utazás lehet kényelmes. Kényelmesen hosszan elnyúlva, lábat feltéve. Vajon mi a fontosabb? A komfort, az útirány vagy az út hossza? Ezek keveredésével több verzió jöhet szóba. Ember és sorsfüggő.

   Különös, és mégse egyedi jelenet, ahogy elmegy a vonat, miközben hősünk a peronon áll, és azon gondolkodik, felszálljon vagy maradjon. Tehetetlen ember balgasága vagy ösztönös megérzés? Majd a holnap eldönti.

   Szóval ott áll és néz. Lába már lépne fel, de a kezében szorongatott jegy épp az ellenkező irányba szól. Bliccelhetne is, de annak meg mi értelme. Még pár perccel ezelőtt lett volna ideje és ezáltal esélye arra, hogy új jegyet váltson. De mint minden olyan ember, aki fél a változástól, ő is csak toporog. Egy kicsit közelebb lép, majd vissza. Még akkor is hezitál, amikor a forgalmista beintett. Pedig az volt a jel, hogy a vonat tovább nem vár.

   Elindult hát nélküle. Szép piros vonat volt. Fogalma sem volt hová tartott, és egyes állomásokon meddig vesztegelt volna. Látszólag tiszta és kényelmes. Hiányérzet nem gyötri, mert kezében ott lapul a megváltott jegy.

   A vonatok világában létezik az átszállás fogalom. Azt némely ember úgy csinálja, hogy átugrik az egyikről a másikra menetközben. Veszélyes mutatvány. Megeshet, hogy a kettő közé esik az illető. Ha csak megüti magát, elmondhatja, hogy szerencsés, hiszen vannak, akik belehalnak ebbe a mutatványba. A legtöbb utas azért megvárja, míg megáll, és úgy száll le. Hogy mennyi időt kell várnia a következő csatlakozásig? Ki tudja? Még talán ő sem. Főleg ha csak toporog a peronon.

   Hősünk most vár. Kezében ott a jegy. Elvileg minden rendben lesz. Az Utasellátóban megvéve a sör és a szendvics, a pisilés letudva, tehát elvileg minden adott ahhoz, hogy ha beérkezik a vonat, minden gond nélkül felszállhasson rá.

   Hősünk felszállt és jól érzi magát. Tudatos választás az élet netovábbja. Cél a szem előtt, idő belőve, archaikus mosoly az arcon és nyugodtság.

   Ajtó csapódik, kalauz be és jegyellenőrzés. A jegy átadva, hosszan vizsgálva. Kiderül, hogy tegnap lejárt. Az úticél rendben, vonat rendben, csak az időzítéssel volt a gond.

Vonat megáll, ajtó nyílik, utas leszáll. Archaikus mosoly tovatűn.

 

   Az állomás elhagyatott. A sínek között füvek törnek utat maguknak. Egy rozoga táblán megsárgult menetrend. A bakterház köré elmúlást font a borostyán. A tetején felirat.

VÉGÁLLOMÁS

 

2010. március 11.

csütörtök  19:19

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

jagosistvan2010. március 12. 06:57

Tudom, de ezen a vonalon évekig ingáztam én is. :)

kapocsi.ancsa2010. március 12. 06:55

Is:)
Ez az állandó, 14 éves korom óta, de több város is van...ezért..azért.Messze és közel.
Szia

jagosistvan2010. március 12. 06:47

Hódmezővásárhely - Kútvölgy - Székkutas - Sóshalom - Kakasszék - Orosháza

Oda-vissza nap, nap után... :)))

kapocsi.ancsa2010. március 12. 06:37

A vonatok..egész életem mérföldkövei.
Annyit utaztam már rajtuk..
hol kényelmesen hol nyomorogva..hol gyerekkel..és sokszor magam, közelre és távolra, vidáman vagy ''ordítva''...Túl sok minden van benne.
Jó írás!!!

jagosistvan2010. március 12. 06:19

''Az utazás lehet kényelmes. Kényelmesen hosszan elnyúlva, lábat feltéve. Vajon mi a fontosabb? A komfort, az útirány vagy az út hossza? Ezek keveredésével több verzió jöhet szóba. Ember és sorsfüggő.''

Mareike2010. március 11. 23:32

Szerinted van jó, vagy rossz döntés? És mikor derül ki egy döntésünkről, hogy helyes volt, vagy helytelen?
Te tudod merre tartasz?
:)
Van olyan, aki tudja?

Törölt tag2010. március 11. 21:14

Törölt hozzászólás.

Etka2010. március 11. 21:00

bocs, csak úgy neked...
:)

Etka2010. március 11. 21:00

az éjszaka vonatra szálltam zakatolt

száguldott velem egyedül voltam az ülres fülkékben

hideg volt minden és reménytelen

hová indultam nem is tudom

talán előled futottam lehet hogy hozzád igyekezdtem

álmomban minden nagyon fekete volt-

a Hold a szél a Csillagok

a kéz mely elkapott szorított s nem simogatott...

...zakatoló kerekek szívemben egy rést megtaláltak

...s most már vidámabban futnak...

Black2010. március 11. 20:50

gatter

Törölt tag2010. március 11. 19:54

Törölt hozzászólás.