Cigánykonfliktus

jagosistvan•  2011. március 17. 12:32

Cigánykonfliktus

 

Amíg az ország atyái az etnikai integrációról beszélnek, addig nekem meg kijut a „jóból”. Október közepe táján nyitottam egy kis garázsboltot a házunk alatt. Olyan egyszerű kis társasház, nyolc lakással. Nagy reményekkel és lelkesedéssel vágtunk neki. Mi magunk festettük ki, a két kezünkkel cégtáblát csináltunk és reklámfeliratokat. Az utcánk békés, és ha megépül a végében az Árkád bevásárlóközpont valószínűleg még forgalmasabb is lesz. Jól szituált szomszédjaink vannak, orvosok és tanárok. Minden adott volt ahhoz, hogy kellemes kis boltot vezessek. Csak lett egy bökkenő. A környező utcákon magukat büszkén cigánynak valló bűnözők élősködnek. Szándékosan nem említettem meg az „élnek” kifejezést. Jó páran bejárnak a boltomba is. Megpróbálnak alkudni, hitelbe vásárolni, na meg lopni is. A következő történetem is egy ilyen szituációt fog ábrázolni. Van egy részeges apa és két részeges fia. Ha berúgnak, egymásnak esnek. Ha szerencséje van az embernek, akkor csak szemlélődő marad. Ha nincs, akkor van, hogy beszólnak neki, vagy a nagyobbik testvér a Tibike esetleg megveri, esetleg kirabolja. Tudtommal volt már rá ilyen eset, ezért merem leírni.

Tehát, bejön a Tibike, lop a boltomból, erre én észreveszem és kitetetem vele az árut, majd megkérem, hogy hagyja el a boltot. Erre megint elteszi, amit én már nem igazán értékelek és a grabancánál fogva kipenderítem. Erre fel, ő visszajön, és a fejemhez vág egy cserép kaspót, ami, ha nem elég jók a reflexeim, kiveri a szemem. Így csak a fejemet súrolja. Ezek után még nekem ugrik, dulakodunk. A cigánygyerek fején sérülések. Megfogom és kiviszem egészen a körútig és hazaküldöm, de már tiszta torokból ordítva. Egy arra járó, babakocsit toló anyuka figyelmeztet, kihívja rám a rendőrséget, mert bántom a szegény cigánygyereket. Elmesélem neki hogy ő ugrott nekem és hogy nézze meg a boltomat, ami úgy néz ki mint Koszovó a bombázás után. Mert ugye az nem volt elég a Tibikének hogy hozzám vágja a kaspót, menetközben még leborított mindent a polcokról. Szóval az anyuka eláll a szándékától. Én megnyugszom, hogy vége, amikor újra megjelenik óbégatva és fenyegetőn. A nő hívja a rendőröket, a cigány meg elakarja verni ezért. Közéjük állok és rámozdulok. A cigány hátrál. Úgy vélem az előző dulakodásból érzi, hogy én vagyok az erősebb. De nem tágít. Hátrálok a bolt felé. Vetek az anyukára egy pillantást és ekkor rúgni próbál felém. Nem sikerül neki hála az égnek. Közben megérkezik az egyik haverja a Lakatos aki próbálja csitítani, mert vinnyogására már az ablakokban is megjelentek a kíváncsi fejek.

Már a boltom ajtajában állok. Jobbra tőlem a Lakatos, balra meg a Tibike, aki megint próbálkozik. Megpróbál megütni. Lecsapom a kezét, közben arra vágyom mikor érnek már ide a rendőrök. A rendőrök megérkeznek, leteperik a gyereket a földre, majd megbilincselik, aki egyfolytában azt üvölti, hogy megöl engem és a családomat. A feleségem reszketve hallgatja a másodikon az ablak mellől.

A járőrök meghallgatnak, majd közlik, önvédelem. A járőröket nyomozók váltják fel. Mondják, várjam meg a helyszínelőket, majd menjek be tanúvallomást tenni. Éjfél után szabadulok. Jó kis tréning volt, ami öt óráig tartott.

Másnap beszélek az apjával, aki szinte sírva mondja, hogy ő nem tehet arról, hogy ilyen fia van. Bólintok. Az apa ezután is bejöhet vásárolni. Megemlíti még hogy a fia kiakar csinálni. Nem örülök neki.

Pár nap múlva bejön az apa vásárolni. Utána meg vigyorogva a cigánygyerek és megkérdi, bejöhet –e? A válasz egyértelmű: NEM! Őrjöngve hagyta el a boltom.

A napok telnek. Köszönés nélkül megyünk el egymás mellett. Eljött a tegnapi nap. Az apa bejön hozzám, panaszkodik hogy a fia agyon akarja verni. A bolt elé jön a Tibike. Be már nem mer jönni, de amint az apja kilép, nekiesik szóval. Zeng az utca. Este hét óra, bezárok. Épp vacsorázni készülök a családommal, amikor megszólal a kaputelefon. Egy fiatal srác szól bele, akit korábban a Tibikével láttam aznap, hogy a Tibi leszúrta az apját. Megdöbbenek. Több dolgon is. Honnan tudja hogy melyik lakásba kell csengetni? Mi közöm van nekem az egészhez? Egy egyszerű ember vagyok, aki próbál megélni ebben a szar világban. Nem értem miért nem hívják a mentőket és a rendőröket. Nem értem nekem miért kellene odamennem. Mit tegyek? Mi a helyes? Mi van, ha csak kamu az egész és csak átakarnak csalni hogy ott nekem ugorjanak. De mi van, ha igaz? Ha én miattam vérzik el, mert nem teszek semmit sem. Döntést hozok. Felhívom a hivatalos szerveket. A cigányok házánál kell megvárnom a rendőröket. Megdöbbenek megint. Miért kell nekem odamennem egy bejelentés után, holott megadtam minden adatomat nekik telefonon. Miért kell nekem egy olyan ház elé mennem, akinek a lakója megfenyegetett, hogy elveszi az életem? Odamegyek. A cigánygyerek látszólag nyugodtan jön ki a kapun. Épp készül valahová. A rendőrök megállítják és a falhoz teszik. Közben tőlem ismét felveszik az adatokat. A cigány meg skandálja a régi mondókáját. Ki fog nyírni. Kérdem én ha ki fog nyírni, ki fog füvet nyírni a közmunkán? Biztos nem ő, hiszen lopni, rabolni kényelmesebb elfoglaltság. Az adatok lekérdezése után hazamehetek.

Mielőtt bárki is elkezdené teljesen önzetlenül sajnálni az apát, azért az meg kell jegyezni, hogy nem csupán az áldozati bárány szerepére alkalmas. Nagy a valószínűsége hogy más lakásokba átjárva haverjaival kifosszák a hűtőt és üti-veri a hetvenéves anyját. Hogy honnan veszem mindezt? A szomszédjaitól, akik szintúgy bejárnak hozzám vásárolni.

Mondhatnám ez egy egyszeri eset és a többi cigány nem így él. Sajnos nem tudom ezt állítani. A velem történtek miatt nem. Egy cigánypár ellopta a telefonomat a pultról. Tudom az én hibám, hiszen miért hagytam elől. Máskor közrefogtak a Mars tér környékén minden ok nélkül (ez megint egy másik cigánybrigád volt) és meg akartak verni. Szegeden a Mars tér és környéke vetekszik Budapest nyolcadik kerületével. Az itteni bűnözők 95%-a cigány. Lassan már csak úgy merek közlekedni, hogy a zsebemben szorítom a pénztárcámat nehogy elvegyék tőlem.

Megvallom félek. Félek hogy a gyermekeinknek ilyen helyen kell felnőniük. Félek hogy egyszer nem egymást hanem engem szúrnak le. Félek, mert senki nem tesz semmit.

Ezek után a kérdés a következő: Hogyan lehetséges olyan embereket integrálni akik nem képesek megfelelni a legcsekélyebb erkölcsi normáknak sem.

Ezek után joggal fogom kapni a támadásokat, miszerint rasszista, és náci vagyok. Nos, nem gondolom, hogy rasszista lennék, amiért le merem írni azt hogy igenis van egy népcsoport Magyarországon akinek jelentős hányada ingyen a mi adónkból, illetve bűncselekményekből él. Tisztelet a kivételeknek, akiktől máris bocsánatot kérek. Bocsánat.

Náci sem vagyok, csak egy egyszerű magyar aki próbál megélni úgy hogy a törvényes kereteket ne lépje át. A mai világban nem könnyű, de érdemes kipróbálni tisztelt bűnöző urak és hölgyek.

Megértem és elfogadom, hogy mindenkinek vannak, legyenek emberi jogaik. De akkor nekem is legyenek. Én csak békében és nyugodtan szeretnék élni szeretteim körében. Adják meg nekem ezt!

Végezetül: Már az is megfordult a fejemben hogy elköltözöm innen. De kérdem hová?

 

 

2011. március 17.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

janow2011. április 8. 21:17

1. ''Már az is megfordult a fejemben hogy elköltözöm innen. De kérdem hová?''

Ide BAZ megyébe. Ríva szállsz le a Mars téren a buszról, oszt mögpuszilod az aszfaltot:-)

2. ''Már az is megfordult a fejemben hogy elköltözöm innen. De kérdem hová?''

Oda, ahol azok az újságírók laknak, akik szerint mi gyűlöljük a cigányokat és nem férünk a bőrünkbe. Mert hogy az ő környékükön egy sincs, az hétszentség!

Banfibea2011. március 19. 09:36

Talán nekünk is emlegetnünk kellene, ha sérelem ér:''Azért, mert én magyar vagyok?'' Ha elég sokan csináljuk, előbb utóbb talán erre is fölfigyelnének. Sajnos manapság valóban kisebbségbe kerültünk.
No meg milyen érdekes. Mindenkinek van egy vagy akár több ''élménye'' is az etnikumról és nem éppen pozitív! Bosszant ez az egész engem is, mint mindenki mást. De valóban mi lenne erre a legmegfelelőbb megoldás? Elköltözni? Elfutni gyáván?

Kicsikinga2011. március 17. 21:59

Úgy tűnik, hogy az apáknak, férjeknek még harcművészetet is kell tanulniuk,a napi 24 órás ''őrző-védő'' szolgálat miatt!
Nagyon felzaklatott a sajnos igaz történet!

Kicsikinga2011. március 17. 21:56

Ez borzalmas! Sírva féltelek Benneteket, és kétszer is elolvastam annak ellenére, hogy még a híreket sem szeretem nézni!
Rettegésben tartani embereket,ez egyszerűen elfogadhatatlan!!!!!!!!!!!!!!!
Ebből az országból szerettek volna ''kis Svájc-ot''?! Nevetséges! Szánalmas!!! Az nem lehet, hogy valaki ne állhasson ki a kis üzlete ajtajába, és köszönthesse az arra járókat, ahogy azt a filmekben láthatjuk!
Talán ilyesmiket lett volna jó presszionálni a médiáknak, és nem az akciódús silányságokat!!
Fölháborító!!!!!!!

jagosistvan2011. március 17. 21:03

Köszönöm a történeteket Csuti. Azt hiszem lehet belőlük tanulni.

Denton, én sem. :(

Márk, az én városom Hódmezővásárhely. Talán egyszer visszajutok az én parasztjaim közé.

Komám, nosza! :)))

Van már Cigányország. Úgy hívják BAZ Megye.

Marie, mint a nyulak. de érthető. A kölykökre felvett családi pótlék és a segélyek eltartják az egész családot. Dolgozni minek? Arra ott vannak a magyarok.

Marie_Marel2011. március 17. 20:13

Hoztam a témához egy kis elgondolkodtató adalékot:
A roma közösség létszáma mintegy kétszeresére emelkedhet a következő ötven évben, és mivel az országos népesség-előreszámítás 2050-re 8 milliós lakossági létszámot valószínűsít, a roma népesség aránya akkorra a mai 5%-ról 15%-ig emelkedik. A roma csecsemők aránya a mai egyhatodról több mint egynegyedre fog emelkedni, a roma fiatalok aránya is eléri a korcsoportjuk 24%-át. A munkaképes korúak (20–64 évesek) körében a mai 4%-os arányuk 2050-re eléri majd a 16%-ot, vagyis minden hatodik potenciális munkavállaló roma lesz a jövő században, olvashatjuk. Összességében – számolva az évtizedenkénti 100–120 ezres gyarapodással – a jövő század közepére a roma kisebbség létszáma reálisan elérheti az 1,2 millió főt.

A roma népesség demográfiai jellemzői, kísérleti előreszámítás 2050-ig, KSH, Budapest, 1999. augusztus.

Törölt tag2011. március 17. 20:04

Törölt hozzászólás.

janow2011. március 17. 19:52

Hol élsz te?

Már rég a magyar a kisegbbség. Ennek megfelelően ki kell ví vni a jogainkat.

letra2011. március 17. 19:27

Tiszteletem!

Szerintem képtelenek beilleszkedni/alkalmazkodni és ku*vára nem is akarnak...ők érzik magukat kizsákmányoltnak, sanyargatottnak. Próbálkoznak 'kimenekülni' más országokba mert hogy ott szívesen látják őket...csak majd ha eltelik 5-6év ott is ugyanazt az állapotot veszik majd föl és mehetnek tovább. Balhéztam már cigányokkal ez lassan elkerülhetetlen...de az hogy egyszer édesapámmal és egy barátommal kihúztunk egy középkorú cigány férfit a szarból amikor 4en rugdosták és a valahonnan odaérkező rokonsága minket fenyegetett hogy szétszurkál meg lebombáz(?)itt helyben később meg minden Magyart...azon beszartam...szerencsére már a rendőrök is ott voltak ekkor. Sokuk a dolgozó állampolgárok pénzéből él és még a telóm vagy cigim is kell az utcán..
( Jelezném hogy természetesen én is egy ''jelentős hányad''ról szóltam )

Én úgy gondolom, ahogy egyre beljebb megyünk egy emberben annál egyformábbak vagyunk, nem érzem ezt magamban semmiféle faji kérdésnek.
Kulturális képtelenség az együttélés.

U.i: Talán Sopron a te városod.

Márk

Törölt tag2011. március 17. 19:13

Törölt hozzászólás.

Csuti7292011. március 17. 18:28

Durván hangzik, de azt hiszem, hogy az általad említett emberek csak azt tisztelik amitől félnek... És azt veszem észre, hogy nem félnek semmitől...

Ha megengeded két történetet mondanék el röviden, mindkettő velem történt néhány éveltéréssel, mindkettő a saját utcánkban, hazafelé jövet...
1. Sétálok az utcánkban, a járdán, megpillantom a sarkon beforduló, kb. 8-9 éves cigányfiú-párost.. (Én ekkor 14 éves voltam) Jönnek velem szemben, úgy döntök, jobb lesz nekem, ha lelépek a szűk járdáról, és az úttesten sétálok el velük szembe. Persze ők is lejönnek. Körülöttem parkoló autók, semmi esélyem kitérni, mire mellém érnek. Kaptam valami ízes kultúrált beszólást, és megfogdostak ahol értek, azalatt a pár másodperc alatt, míg kitéptem magam a kezeik közül. Egy-egy nyaklevessel el tudtam volna intézni őket, a vállamig sem értek, de a 4-5 főskolóniájuk a túlsarkon nevetve nézték a dolgot, így megszégyenülve iszkoltam be a házunkba...
2. Pár hete jöttem ismét haza, velem szembe jönnek a járdán a ''szép, barna fiúk'', hárman, eltorlaszolva az egész járdát. ''Az átmegyek atúloldalra'' dologból már megjöttem, így határozottan sétáltam feléjük, a középső srác (ő lehetett a bandavezér) rappelt a mobiljából jövő ricsajra, és mindhárman csillogó szemmel néztek rám. Én pedig, mindent feltéve egy lapra: kedvesen rámosolyogtam a középsőre, (aki épp arról rappelt, hogy milyen szép vagyok, milyen jó ''buxa'') és a hüvelykujjammal felfelé mutatva megdícsértem kivételes rapptehetségét.. A fiú sorfal megnyílt, a középsőmosolygott, akét szélső bamba képpel fordult hátra utánam, még hallottam a rap szöveget, de továbbmentek...

Szerencsém volt? Lehet. De talán némi tapasztalat is rakódott rám a korábbi esetekből. Kedves Jagi! Próbálj te is minél több tanulságot levonni a sajnálatos történtekből, mert egy ideig biztos nem változnak majd az állapotok... És vigyázzatok egymásra a családoddal, szomszédokkal!
Üdv.: Csuti

jagosistvan2011. március 17. 17:55

Zolka, Indiába kell vízum?

Timi, vigyázni fogok és köszönöm. :)

Alexanderem így megy ez Magyarországon. :(

Nagyon jól látod Ross. Rengeteg mondanivalóm lenne még. Talán egyszer kifejtem. Javaslom legyen ilyen fórum, ahol kulturált körülmények között lehetne erről tabuk nélkül beszélni. Mert akárhogy is csűrjük csavarjuk ez igenis probléma ma már.

Barbom vigyázunk. :)

Ramya, az egy kalap alá vétel sajnos a magyarságra is igaz. Előítélet létezik. Miért? Mert megalapozták. Sok értelmiségi cigány már fel sem meri vállalni azt ami. Ha mégis, akkor vagy korrupt lesz, vagy a széllel szemben pisil. Tisztelem a széllel szemben pisilőket. Sajnos kevesen vannak. A cigányságon belül is van fajgyűlölet. Az oláh cigányok lenézik a romungrókat. Pedig a zenész cigányok voltak akik megpróbáltak asszimilálódni és tisztességes módon megélni. A félvéreket még annyira se tartják. Na meg hányszor megkaptam már: Mi van magyar?! Bezzeg ha én cigányozok...

Sanyi tesó leszünk vajdák? :)

Köszönöm Mamamaci. :)

Nagyon jól látod Pálom bátyám és köszönöm.

Bianca, e te eseted is csak egy a sok közül. Úgy ahogy az enyém is. De már kezd elegem lenni az eltussolásokból. Amikor a Tibike lopott majd nekem esett elvitték a rendőrök. Másnap az újságban úgy volt leadva hogy egy fiatalember szerelmi bánatában cserepeket dobált a boltba. Ez így egy nagy nulla. Ennél azért veszélyesebb volt. Se nevét, se származását nem írták ki. Ugyanott (rendőrségi hírek) lejjebb egy másik férfiról is említést tesznek. Már nem emlékszem mit csinált, de a lényeg hogy megvolt említve a neve és hogy Jobbik szimpatizáns. nem védeni akarom a másik srácot, de vagy-vagy. Ne legyen már kettős mérce. Ne kelljen már az RTL-en vagy a TV2-ön romapecsenyéről hablatyolókat hallgatnom, csakis azért mert már azt sem merik kimondani hogy cigánypecsenye. Pedig az egy ízletes magyar étel.

Kedves szederfalu, szerinted érdekelné a bűnöző rasszot hogy a lányod félvér? Talán annyira megvetik őket mint a magyarokat. Büszke lehet a lányod magára és a szüleire hogy eddig eljutott. És tovább is fog jutni. Egy kérdés: Felvállalja a lányod a származását?

BZ2011. március 17. 15:26

Sanyi, a szatymazi kormányzó!

Bianca2011. március 17. 15:19

Őszinte részvétem! Egy esetem: állok a buszmegállóban, jön két csinos tizenéves cigány anyuka, egyik babakocsival, velük van egy 7 év körüli kislány is. Beállnak mellém a megállóházba és veszik elő a cigarettát, gyújtanak rá. Mondom, ezt már nem szabad, kérem menjenek ki. Mit akarsz te szemét, fogod be a pofádat! Ott gyujtunk rá ahol akarunk.
Mostmár nem! mondtam. Erre még ocsmányabb hangon beszéltek. Gratuláltam nekik, igen így kell és nagyon remélem ha valami bajuk lesz vagy elintézni valójuk a törvényt velük szemben is így fogják betartani. És az is jó hogy ez a szép kislány megtanulja időben, hogy hogyan kell kulturáltan viselkedni. Elhallgattak. A cigit nem dobták el, elmentem onnan. Nem tudom elgondolkodnak azon amit mondtam?

Törölt tag2011. március 17. 14:36

Törölt hozzászólás.

Mamamaci402011. március 17. 14:25

Igen, hova? és a miértek? vigyázz magadra írnám én is jó szívvel...de azt hogyan lehet...amikor félelemben tartják az embert..s a családját...éltünk velük-köztük én a mai napig nem jöttem még rendbe lelkileg...bár itt is vannak, s vannak súlyos problémák is....dehát itt itthon vagyunk...erőt küldök!

kormanyossanyi2011. március 17. 13:34

Jagi, költözz Szatymazra...Itt rajtam kivül nincsenek dakoták...:-)))

Törölt tag2011. március 17. 13:10

Törölt hozzászólás.

szebarb2011. március 17. 13:06

Hát igen. Hova?
Nagy-nagy igazságtalanságok vannak.
Aki dolgozik becsülettel, nevetség tárgya.
És így tovább...

Vigyázzatok.

Ross2011. március 17. 13:01

Mindenek előtt: nagyon jó az írás. Érződik, hogy volna még mit mondanod, többféle szálon is lennének még észrevételeid, de az olvasókra tekintettel korlátoztad önmagadat. A legfontosabbat, amit javasolni tudnék, Timi már leírta: vigyázz magadra és a családodra.

A problémára általános és gyors megoldás biztosan nem létezik. Az első lépésben azonban, meggyőződésem, nem tévedek: az említett réteg jellemzőinek megfelelő munkahelyek hatalmas bőségét kell létrehozni, és hozzáteszem: bármi áron! Félre kell tenni mindenféle hamis nemzeti elhatárolódást (a multik iránt) és igen, rá kell szánni a vonzó kedvezményekkel járó relatív pénzkiesést a hosszú távú hasznot mérlegelve. A következő lépés lehet a minőségi alsó fokú oktatás, lehetőleg kollégiumi formában... és így tovább...

Törölt tag2011. március 17. 13:00

Törölt hozzászólás.

hopihe332011. március 17. 12:47

Nagyon szomorú,hogy ilyen helyzetben kell élned!
Hidd el nem véletlenul kaptam 2 kézzel a lehetoség után,hogy eljojjek az országból.
Hiányzik a hazám,hisz ott éltem mindig,és mégis orulok ,hogy eljohettem.
Nagyon megrázóan írtad le,és a felháborodásod teljesen jogos.
Hisz lassan nekik tobb joguk van ,mint a dolgozó Magyar embernek!!!
Hová is koltozhetnél?
Az egész országban ez a helyzet,sajnos.

Olellek,vigyázz magadra és a családodra!!!

Timi

BZ2011. március 17. 12:41

Jagi, költözz Indiába.