Válaszaim a Tényezőkre

jagosistvan•  2013. április 27. 21:14

A személyiség fejlődésére ható tényezők:

- genetikai öröklés

 

Valószínűleg anyámtól örökölhettem nyakasságom, apámtól meg a túlélési ösztönöm. Bár lehet ezeknek semmi közük nincs a genetikához. Megvallom sok mindent nem tudok hozzáfűzni. Talán csak annyit, hogy szüleim rákban haltak meg. Állítólag örökletes a hajlam.

 

- méhen belüli történések

 

Rengeteg mérget kaptam. Anyám folyamatosan dohányzott és alkoholt fogyasztott a kilenc hónap alatt. Soha nem éreztem azt (így utólag), hogy bármilyen kapcsolat volt közöttünk amíg odabent voltam.

 

- születéssel kapcsolatos események

 

Állítólag „rendesen” megszülettem. Komplikációnak nyoma sem volt. Hiszek azoknak akik így mesélték.

 

- anya-gyermek kapcsolat

 

Anyámmal sokféle kapcsolatom volt, de anya-fiú sohasem. Voltam kiszolgáltatott amikor fojtogatott, tekintettem havernak, amikor később együtt ittunk, elmeháborodottnak amikor láttam hogy bánik az öcsémmel és végül elveszettnek amikor haldoklott.

 

- családi körülmények

 

Az anyai nagyszüleim neveltek fel. Több generációs távolság volt köztünk. Több mint hatvan év. Nagymamám írástudatlan volt, nagyapám rokkant. A második VH őt is elintézte. Ennek ellenére eljutott egy bizonyos szintig az elvtársak között. Helyi párttitkár volt. Ő volt aki megszerettette velem a könyveket és a focit. Szerettek. Én is őket. Már rég nincsenek. Volt egy öcsém – már nincs. Tizenhárom évesen itt hagyott. Apámról sok mindent nem mondhatok. Alig ismertem. Hajléktalan volt. Szűk három éve megkerestek a Máltai Szeretetszolgálattól, hogy én vagyok –e Jagos Mátyás fia? Meglátogattam. Tüdőrákban haldoklott. Utolsó kívánsága egy doboz cigi volt. Teljesítettem neki.


- óvodai-iskolai nevelés

 

Szerettem oviba járni. Ott volt az első nemi élményem. Kormányos Eleonóra a játszóbusz mögött húzogatta félre a bugyiját. Sorba álltam én is. Az iskolát is szerettem, Ő már kevésbé engem. Negatív példa lettem a többiek szemében úgy 13 évesen. Akkor túléltem. Ma meg elégtétel hogy a régi tanáraim ott ámulnak az irodalmi estjeimen. Azért csak nem lettem börtöntöltelék, pedig megjósolták.

 


- barátok hatása

 

Nem sok barátom van. Egy kezemen meg tudom számolni őket. Haver már jóval több. Több száz. Ivócimbora meg minden sarkon. Számomra fontos volt mindig a barátság. Tiszteleten és szereteten alapszik. Ha kell, halok értük.

 

 


- önnevelés

 

Volt egy időszakom, amikor teljesen magam alatt voltam. Képtelen voltam tükörbe nézni. Ma már megy. Igyekszem elfogadni magam jó és rossz tulajdonságaimmal együtt. Természetesen, mint minden ember, én is a jó felé hajlok. Ha van elég időm és alkalom akkor befelé figyelek. Próbálom magam a számomra helyesnek vélt irányba terelni. Van hogy alkuszom. Barátoknak sokszor. „Ellenségeimnek” szinte soha. Konokságom az, amiből erőt merítek hogy végig menjek utamon. Hiszek az út igazában. Ha valaki mellém szegődik, megköszönöm. Ha közös utunk véget ér, el kell fogadnom. Olykor erős vagyok, véghezviszem feladataim, van hogy másokét is. De vannak idők, amelyek a sebek nyalogatására van fent tartva. Olyankor sarokba bújva pihenek. Nem baj és nem szégyen. Szükséges velejárója az életemnek. Gyengéim között elsősorban a hirtelenharagúságomat emelném ki. Dolgozom rajta, de azért nem hagyom, hogy az igazságérzetem fejére nőjön.

Hiszek az igazságban, az irgalmasságban, a barátságban, a szeretetben, a szerelemben, fiaimban és önmagamban. Utam van, járom.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

judit.szego2013. április 28. 12:07

Kaptál hitet, utat...lábakat, hogy járhasd...és barátokat! Nem kevés ez! :)

BakosErika2013. április 28. 10:52

Az élet nem arra való, hogy mindig jól járjunk. Az életbe bele kell férnie kudarcoknak, vereségeknek, újrakezdéseknek is. Ez kifejleszt bennünk olyan tulajdonságokat, lehetőségeket, megismeréseket, amelyek a mindig párnázott úton rejtve maradnának.

Popper Péter

Megérintő, őszinte gondolatok, Jagi!

jagosistvan2013. április 28. 07:33

Köszi Talpas. Egyszer tán én is ''öreg'' leszek. :)

jagosistvan2013. április 28. 07:33

Valóban Zotya. Állom én is. :)

jagosistvan2013. április 28. 07:32

Katám akkor egy nagy ölcsi. Jó lösz így? :)

Törölt tag2013. április 28. 01:03

Törölt hozzászólás.

Pera762013. április 27. 22:29

Olvastam. Ám szólni olykor nem is olyan könnyűség.
Novelláid is követtem, verseid zömét is, tehát már körvonalazódott egy kép a mostani Jagielőttről.
Sok mindent átéltél... de egyet sosem hagytál el magadból: az embert.
Ceresselek titeket ott, Szegeden. Vagy hol. :))

Talpas2013. április 27. 21:58

A hirtelen harag, és az igazságérzet párharcáról írnék valamit, bár ez a két tulajdonság csak együtt tud létezni. De kell lenni mindig második megoldásnak, és ha ez beidegződik, akkor talán lecsillapodik az a harag addig, amíg a bé verzión gondolkodsz:)
A napokban történt, hogy egy lepukkant házban tanakodtak építőipari szakik, mindenféle tudományos módon, rajzokat nézegetve, és a legmodernebb eszközökkel akarták az egy méteres szintet felvenni az épület belsejében. A régi aljzat beton volt, amit még egy előző cég feltört, aztán otthagyott egy vita miatt.
Egy idős kőműves megunta a dolgot, az egyik fal mellett felszedte, eldobálta az útjába eső a betondarabokat, valami későbbi burkolatot beszámolva felmért a földtől egy méter és még néhány centit, és azt mondta, hogy ez az egy méter, a többit bízzák rá. Talán szomjas volt, talán teljesítményben van a fizetése, vagy csak nem bízik meg idegenekben. De a lényeg, hogy olyan egyszerűen, és határozottan mondta, hogy a szépruhás brigád befejezte a gyűlést, és pár percen belül összecsomagoltak és elmentek.
Az öreg szerintem pontosan tudja, hogyan működik a lézer, talán van is neki, matekból is biztosan jó, de azt hiszem, helyzetfelismerésből a legjobb.

Jó utat:)

zotya682013. április 27. 21:46

nos, itt-ott hasonlítunk...de nekem könnyebb volt.
Azt mondják, ami nem öl meg az megerősít :)

19702013. április 27. 21:42

Jaj, Te...
egy kicsit elérzékenyültem, na...

kovacsagi2013. április 27. 21:26

http://www.poet.hu/vers/6833 - ez olyan, mintha valami hipnózisban írtad volna...

jagosistvan2013. április 27. 21:25

Nincs baj Ágóm. :)

Utána meg nyalogatom. :)

jagosistvan2013. április 27. 21:25

Akkor ez is jöhet ide:

http://www.poet.hu/vers/6833

kovacsagi2013. április 27. 21:24

bocsánat... :)

csak emiatt idéztem: ''Ordít, mint egy sakál, ha
Sebeit felszakítják.''

jagosistvan2013. április 27. 21:23

Jájj Ágóm. :)

jagosistvan2013. április 27. 21:23

Lexi, Az út testre szabott. Egy ideig akár egy irányba is mehetünk. :)

Törölt tag2013. április 27. 21:20

Törölt hozzászólás.

kovacsagi2013. április 27. 21:19

http://www.poet.hu/vers/7236