A hold másik oldala

Holdontul•  2013. május 31. 22:42

Énciklopédia - P

Palacsinta

Rendetlenkedő tetőfedőanyag.


Papundekli

Hittérítők számára kifejlesztett túlélőcsomag.


Penzum

Napi rovatot vezető bulvárújságíró


Pellengér

A pelerin mélyen dekoltált változata.


Poloska

Kíváncsi lengyel társbérlő.


Poroltó

Toroknedvesítő kézi készülék.


 

Holdontul•  2013. május 28. 22:18

Tombol A

Piros cetlin fehér hetes,

a közönség nagyon kedves,

fehér alapon hármas a száma,

bugyit nyert a szomszéd lánya,

zöld tombolán tízes virít,

ki táncoltatja a Pirit?


A mikrofon be nem reked,

mereven nézzed a jegyed,

ott a Józsi nagyon tombol,

hozz még egy sört a kocsmából.


Narancssárgán az áll: kettő,

elkelt itt egy mosóteknő,

sárga tombolán ötven a nyerő,

ettől a bortól orrlukad benő,

nyolcasból a kéket húztuk,

arcradírtól nem lesz csúzuk!


A mikrofon be nem reked,

mereven nézzed a jegyed,

ott a Józsi nagyon tombol,

hozz még egy sört a kocsmából.

Holdontul•  2013. május 20. 23:14

Reklám

Amikor nem tudod

eldönteni, hogy

a véres csatajelenet az

a prágai sör, vagy

a párizsi spray.

Holdontul•  2013. május 12. 19:42

Sattogós király

A Lila Folton innen, a Csigalaxison túl, ott, ahol még a Tejút is bekanyarodik, na pont ott bújt meg egy kicsi bolygó. Persze ez a méret a Fakó Lyuk peremén nem ritka dolog, de éppen csak egy űrharapó-falatnyi volt. Két birodalom fért el rajta, gondolhatod, hogy szorongtak.

Valamikor, az idők kezdetén, a birodalmak királyai együtt éltek, egy egész kerek királyságban. Történetünk elején sem volt ez másként, két királya volt a birodalomnak, és békén éldegéltek a sarki várban.

Sattogós király szívesen sétálgatott – mezítláb. Kicsit furcsa ez egy királytól, de voltak már furcsább esetek is a királyságok történetében. Bandukolt a mezőn, nézelődött, és néha firkálgatott az ösvények porába. Kibál király a várban tett-vett, rendezgette a bútorokat, fényesítette a kilincseket és a küszöböket.

Esténként leültek a kandalló elé, és teát szürcsölgetve beszélgettek a régi szép időkről, az időjárásról(ami egy kis bolygón is fontos, sőt), vagy meséltek a váratlan vendégeknek. Ők egyre többen voltak az utóbbi időben, mióta egy csészegyáros feltalálta az Ötórai Feltűnést.

Egy napon azután történt valami. Senki nem emlékszik rá, mi volt ez a VALAMI, pedig a krónikások még kutatóexpedíciót is indítottak a kiderítésére. Talán egy túlfényesített küszöbön esett folt, talán az elszaporodott visszhangák, már én sem tudnám megmondani, de egyszer csak ott volt az a furcsa gondolat Kibál király fejében. Olyan semmiből itt termő harag volt, abból a fajtából, ami keresi a bűnöst, aki ideteremtette. Addig-addig kereste, hogy hamarosan meg is lelte, pontosan Sattogós király talpában. Mert szerinte a kelleténél hangosabban rótta az utakat, a gazdájával egyetemben. Hallgatta, hallgatta, és először csak magában dohogott, azután a kilincsekkel perelt. De nem bírta sokáig.

Kibál királynak messzezengő, csikorgóan érces hangja volt ( még legkisebb királyfi korában egy cirkusznál kipróbálta magát, mint kikiáltó, sőt egy rockzenekar énekese is volt), és mikor már elege lett a talpak ide-odacsattogásából, kiállt a palota legmagasabb tornyának ablakába, és lekiabált a éppen arra járó Sattogós királynak, hogy ugyan csendesebben koptassa már a kavicsokat azokon az undok ösvényeken!

Sattogós király meglepődve nézett a barátjára, mi a csuda történhetett vele? Amióta az eszét tudja, így járta a kertet, eddig soha nem tűnt fel, hogy ennyire zavaró. De nem volt egy veszekedős fajta, ezért attól fogva igyekezett minél halkabban járkálni a kertben. Figyelt minden kavicsra, apró faágra, nehogy megreccsenjenek a lába alatt.

Azt hiszem, a sok kilincspucolás lehetett az oka, de a hangja mellett a füle is nagyon kiokosodott Kibál királynak. Minél halkabban próbált Sattogós király jönni-menni, ő annál hangosabbnak érezte. Üvöltött nappal, bömbölt éjjel, felugrott ebéd közben, lepattant a trónról egyet dörögni, ha gyanús hangokat hallott. Aztán egy csúnya, borongós napon (ezek a napok különben sem nevezhetők szépnek, de ez különösen pocsék volt) falat épített a kastély köré. Magas volt, vastag, áthághatatlan, és bevonta az összes tojástartóval, amit a birodalomban talált – úgysem volt már szüksége rájuk senkinek, a birodalom lakói lassan elköltöztek a az örökös kiabálás elől –, nehogy egy kósza kis csattogás is átjusson rajta.

Hogy, hogy nem, mégis hallotta továbbra is a csattogást. Mérgében felmászott a szélkakas mellé, és onnan kiabált, a maga építette fal felett.

Sattogós király olyan szomorú lett, hogy már sétálni sem volt igazán kedve, ezért hát Fakó Lyuk- szerte meghirdette, hogy nagy jutalmat kap, aki kitalálja a legjobb csattogásgátló ellenszert.

Jöttek tudósok és sarlatánok, garázslók és felkimisták, meg mindenféle válogatott napszéllopók. Hoztak garázsitalt (majdnem több talpa nőtt Sattogós királynak tőle), légpárnás csattogástompítót (ami az első éles kavicson kidurrant), ráolvastak, kiszámolták, bepácolták. Az eredmény ugyanaz volt, Sattogós király csattogott, Kibál király kiabált. El is koptak szépen lassan a próbálkozók, még mielőtt megsüketülnek teljesen.

Végső kétségbeesésében Sattogós király testőröket fogadott maga mellé, hogy megakadályozzák a talpait a zajongásban. A derék vitézek egész nap lesben álltak, és minden mozdulatára ugrottak. Mindent megpróbáltak, de Kibál király csak bömbölt, acsarkodott és üvöltözött reggeltől-estig, estétől-reggelig, és a közbeeső időben.

A bolygójuk pedig lassan kísérteties hellyé változott. A növények kiszáradtak, az állatok elbujdostak, még a patakok is a föld alatt csörgedeztek tovább. Az utazók messze elkerülték, mert már a harmadik galaxisban is lehetett hallani az éktelen patáliát. Valaki még egy táblát is kitett az egyik tejútkereszteződésbe, hogy VIGYÁZAT, HÁRMAS ERŐSSÉGŰ FÜLDUGÓ NÉLKÜL TOVÁBBMENNI VESZÉLYES!

Holdontul•  2013. május 6. 20:37

Paradal

Nem a te kocsidat gyártják már Ford

az autógyárak rég bezártak,

az olaszok átálltak pásztára,

látjuk a reklámban, megváltásra várva.

A szalonba is csak a megváltók járnak,

a szélvédőn becsillan a fény,

a márkádnak befellegzett végleg,

a finánc adóigazolást kér.


Kínai kormány, német dizájn,

japán tengely, maláj gumi.

Kínai kormány, német dizájn,

japán tengely, maláj gumi.


Detroit-ról nem szól már a fáma, te drága

a kipufogó zaja elhaló,

rá se hederítesz,

mert itt minden

mert itt minden eldobható,

eldobhatók az alkatrészek,

és robot az összes dolgozó.

Detroit eltűnt a süllyesztőben,

és ezzel nincsen vége még.


Kínai kormány, német dizájn,

japán tengely, maláj gumi.

Kínai kormány, német dizájn,

japán tengely, maláj gumi.