Tájkép

haradio•  2017. július 14. 10:26

A napsugár csillogása a legszebb természeti fények egyike. Ahogy végig szalad a hullámok hátán ez a legszebb fényorgona. Nem hamis, nemis ledér, hanem kacéran kínálja magát a szemeinknek:- Gyere! Nézz meg! Nézz rám!- mintha ezt mondaná. De lehet, hogy ezt (is) mondja, csak mi nem értjük fényszavát. A Balaton-környéki hegyel viszont lehet, hogy értik, mert a Badacsony velem szemben a túlsó parton komoran elterpeszedve vonja magára a tekintetem, de egyben meg is szólít:
-  Aztán necsak engem nézz! Mellettem vannak a tanúhegyek: a Haláp, Gulács és a többi.
Ám a mi partunkon lévő fonyódi hegy is igyekszik magára vonni a tekintetem. Ezért viszont rámordul a fonyódi hegyre a Badacsony:
- Rád azért mennek fel az emberek, hogy rajtad állva is bennem és bennünk gyönyörködjenek! - ,,húzza ki" magát.
Szó, ami szó, a Badacsonynak ebben tökéletesen igaza van! S amíg ez a ,,vita zajlik" én a gyengéden hullámzó Balatonban a somogyi part közvetlen közelében állva gyönyörködöm a délbalatoni tájban. Mellesleg a Nap is árasztja rám a kellemes melegét. A közelemben a parton gyönyörű zöld nádas szegélyezi a partot. Vitorlások szántják a hullámokat még szebbé téve ezt a tájépet, amelyhez a fürdőzők vidám hangja adja az aláfestő zenét. Ilyennek látom a délbalatoni nyarat 2017-ben.


Halász István
Balatonfenyves, 2017. július 08. 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!