Öregember nem vén ember

haradio•  2015. január 7. 15:25

Életkorom ,,jogán" is tagja vagyok az egyik nyugdíjas klubnak. Nemrégiben a januári összejövetelünkön köszöntöttük az új évet. Körülnéztem. A sok arcon tapasztaltam azt, hogy mindannyiunkra igaz a címben hivatkozott mondás. Az éves munkatervet besz éltük meg. Mindenki valósággal ,,sziporkázott" az ötleteivel, szinte ,,tündökölt". Sokan aktivizálják magukat a klubmunkánkban. Azt mondják sokan, főleg a kívülállók, hogy minek az ilyen sürgöládés.forgolódás, ezért nem jár fize tés! Az ilyen cselekedet barátságokban, a közösséghez tartozásban ,,kamatozik" és ez is nagy valuta! Mint már néhány írásomban megírtam, a közömbösség ma is,,,divat". Szándékosan tettem macskakörmökbe a divat szót. mert ez nem jó. Az ilyen jól működő klubok, mint a mienk, sokat segítenek sok idős embernek magánya oldásában, mert az emberek az  ilye klubok által is lehetőséget kapnak a társra találásra. Nagyon sok barátság alakult ki akár a mi klubunkban is. Sok embernek viszont az ilyen klubtevékenység is feladatot, célt ad. Különösen azoknak, ahol már a gyerekek (akik már jócskán felnőttek és szintén a nyugdíjas kor felé ,,haladnak") távol vannak, vagy éppenséggel, mert közöttün k olyanok is vannak, nem élnek, vagy a társa nem él. Ezeknek az embereknek az elmagányosodás ellen is jók az ilyen körök. Feladatot, meg célt adnak a mindennapoknak. Mód van a foglalkozások során a legkülönfélébb témákban tapasztalatcserére, eszmecserére, esetleg egymás segítésére is. Ráadásul a mi klubunkban műkedvelő művészeti kör, pontosabban énekkar is működik és nagy sikerrel szerepel sok kerületi és máshol lezajló eseményen. Tehát mégiscsak módosítanom kell a fentebb leírtakat. Ez ekért igeni jár fizetés, csakhogy ezt nem monetáris esz közökkel fizetik meg, hanem egy nagyon jó érzés, az együvé tartozás, a hAsznos cselekvés örömének érzése a ,,munkabér" és végül ez is alátámasztja a címben leírt közmondást:öregember nem vén ember. Szerintem mindaddig, ameddig van az életének célja, van egy jó közösség, család és rokonság, barátság, amelyben neki is szerepe van, nagyon fontos szerepe!

Halász István

Rózsavölgy, 2015. január 06. 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

haradio2015. január 9. 10:26

Engem is, meg a szeretet.

petruchio2015. január 8. 15:53

@haradio: dehogy adom fel...engem a szerelem tart életben...:DDD

haradio2015. január 8. 15:52

Kedves Petruchio!

Egyszer mindannyian elérünk ebbe a korba, de a derűs életszemléletünket soha sem szabad véglegesen feladni, mert akkor lesz ám az élet igazán keserű. Tehát derűre és derűlátásra fel!

Köszönettel:
István

petruchio2015. január 7. 22:50

Kedves István...én így mondom: Öreg ember nem fiatalember....(merek ugatni mert én egy vén senki vagyok és önmagam gúnyolhatom..)....