Bogi és Buksi történetek

haradio•  2015. május 10. 15:59

Már több írásomban és néhány versemben is szóltam arról, hogy jelen írásom megszületése idején kb. 2 hónapos korú két aranyos fekete kiskutyát kaptunk egyik barátunk segítségével. Hogy mennyire értelmesek, azt a kb. két heti nálunk létük során már a kezdetektől nem győztem csodálni és ha tehetem, ezt teszem ma is. Erre bizonyítékul álljon itt egy jelenet: mivel Ők talán a természetes fény megjelenése alapján szinte óramű pontossággal jelzik a reggeli félhetet, azt, hogy ideje már felkelni mindenkinek. Utána Ők futkároznak,  hancúroznak a kertünkben (ti. Ők ekkor ,,intézik el" ott az esedékes kisebb-nagyobb ,,dolgaikat"), majd jön a reggeli, utána a tízórai, mindezek után a déli ebéd és az uzsonna, majd a vacsora. Természetesen a köztes időben ismét a kertben a futkosás, a hancúrozás. Mindezeket Ők nagyon jól ,,eszükben tartják" olyannyira, hogy szinte órát lehetne igazítani hozzájuk.
.............................................................................................................................................................................

Bár már a 70. életével felé közeledem, de ezek a kis aranyos jószágok a maguk őszinte, kedves lényével és a koruknak megfelelő élénkségükkel megtanítottak ismét  játszani felelősséggel és rájuk, valamint ránk való tekintettel óvatossággal, továbbá józan megfontolással, nem szertelenül, de mégis határtalan és szív ből jövő örömmel. Ez nagy dolog. Jóvoltukból egy kicsit mi is újra gyereknek érezhetjük magun kat. Ez nemcsak nagy, de szép és jó dolog.
...............................................................................................................................................................................
Buksi, a szuka, a kisebbik kutyus Bogi, a kan előtt rohant be a kutyaházukba. Ezt Bogi sérelmezte és a legegyszerűbb megoldást alkalmazta: a farkánál fogva húzta ki a kisebbet a házból, majd Ő a legnagyobb nyugalommal ment be oda. Így mutatta meg, hogy ki az ,,úr a házban", vagyis a kutyaházban. Milyen egyszerű és logikus megoldást választott Bogi! Azonnal megtorolta az Őt ért ,,sérelmet". Semmi hivataloskodás, semmi papírmunka, csak úgy, egyszerűen zsuppsz! kidobta a betolakodót. Ilyen egyszerű az egész a kutyusoknál, de nem az embereknél.

Halász István
Rózsavölgy, 2015. február 27.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!