Technika órára mese

chillly24•  2009. október 31. 17:53

Mese a kincsesszigetről


Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy szegény legény. Hát ez a legény egy szegényes faluban lakott nem messze a tengertől, ahol sokat halászott, nem sok sikerrel. Egyszer a hálójába nagyon sok halacska akadt és egy furcsa alakú doboz. A szegény legény örült a nagy fogásnak, mert a gyomra már erősen korgott, hiszen már három napja nem evett. Sietett haza a zsákmánnyal és egy részét megsütötte a halaknak, a másik részét pedig elrakta az éléskamrába, hogy később is legyen mit ennie. Mikor befejezte a vacsoráját adott még a cicájának - Mircinek - egy kis maradékot a halból, hogy ő is lakomázzon egy jót ha megteheik.
Fáradtan de boldogan feküdt le a szegény legény este az ágyába.
 Másnap reggel korán felébredt a legény, mert valami nem hagyta nyugodni a lelkét. Megnézte a hálóját hogy esetleg ott találja meg a megoldást az idegességére, és lássatok csodát, amikor megpillantotta a furcsa alakú ládikát, egyből elmúlt minden problémája.
 Gyorsan oda is sietett és felnyitotta a ládikát. Ahogy belenézett elállt a lélegzete, ugyanis aranypénzt talált benne és egy furcsa papirost. A pénzt látván a legény nagyot nevetett örömében, és ezt kiáltotta:
 - Gazdag vagyok! Gazdaag! - örömében úgy ugrándozott mint egy kisgyerek. Miután megnyugodott leült és kinyitotta a papirost. Először nem értett belőle semmit, mert hirtelen úgy nézett ki, mintha tele lenne firkálva. Aztán forgatta és forgatta a papírt, majd rájött hogy ez egy térkép. Egy szigetet ábrázolt, ami telis tele volt pálmafákkal, hegyekkel völgyekkel és patakokkal. Sosem látott még ilyen szigetet élőben a legény, de azt tudta hogy a parttól nem messze van egy elhagyatott sziget. Sokat meséltek róla az emberek a faluban.  Aki a szigetre indult sosem tért még vissza. Voltak olyan halászok akik azt hallották hogy akkora halak vannak a sziget közelében a tengerben, hogy az arratévedők csónakját eszik meg reggelire... de a legény olyat is hallott hogy a szigeten boszorkányok laknak. Szegényke nem tudta eldönteni hogy mi az igaz és mi nem... majd újra beletemetkezett az írás tanulmányozásába. Kis idő elteltével a legény rájött hogy a térképhez van jelmagyarázat is de elég homályosan látszódott.
 A jelmagyarázatban ez állt:
  Kerüld a fényes tengert és a magas hegyet nem jó barát egyik sem, hidd el nekem!
  Maradj a barna utakon, ott is a zöldsáv melletti részeken!
  Kerüld a tisztazöld jelzéseket, könnyen elcsatangolsz a pálmafás környéken.
  Kövesd a rigók tiszta hangját, s megleled a sziget rejtett barlangját.
  Menj tovább minél mélyebbre, míg a tengerhez nem érsz le.
  Ott fordulj meg és nézz jobbra, az a kicses láda otthona!
A legény gondolkodott az olvasottakon, de nem jutott dűlőre vele. Elment tanácsot kérni a falu legokosabb lányától. Megmutatta neki a sorokat, hátha ő többre jut vele.
 Erre a lány azt mondta:
 - Amikor a sziget felé evezel fogadd meg a tanácsom és a sötét felszínű vízen haladj, mert a világos felén veszély les rád!
   Amikor megérkezel a szigetre két út lesz látható, egy fehér ami a hegyekbe vezet és egy barna ami a pálmafák közötti a zöldbe vezet téged, itt válaszd a pálmafák közötti utat, mert a hegyen boszorkányok tanyáznak!
   A pálmafák közt végig az utat nézd ne a fákat, mert az út segít de a zöldben eltévedhetsz, vigyázz s figyelj a lábadra kérlek!
   Ha a jó úton haladsz és követted a tanácsom a rigók énekelni fognak s mutatják a helyes utat, ami egy barlangba vezet.
   A barlangban pedig ne fel és ne oldalra tekints, keresd meg a lefelé haladó utat megint!
 Ha a tengerparta újra leértél, fordulj meg és nézz jobbra, s megleled a titkos kincs helyét!
A legény megköszönte a lány segítségét és mindent úgy tett ahogy a lány mondott. A sötét vízen evezett, majd a barna úton ment, hallgatta a rigók énekét, míg a barlangra nem lelt. Ott egyenesen csak lefelé amíg a tengerhez nem ért, s ím egy fordulás után egy hatalmas ládát pillanott meg tőle jobbra. Odaszaladt a ládához, azonnal ki is nyitotta. A láda telis teli volt aranypénzzel és drágakövekkel, a szegény legény már nem volt szegény. Hazavitte a csodás ládát építtetett egy kastélyt magának és hálája jeléül az okos lányt elvette feleségül.
 Azóta is boldogan élnek amíg meg nem haltak...

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!