A macska az egér legjobb barátja?

stapi•  2018. július 7. 09:18

A macska az egér legjobb barátja?

 

              Volt egyszer egy kisegér, aki folyton engedetlenkedett a szüleinek. Azok hiába tanították, hogy mit csináljon, mikor mire vigyázzon, ő csak ment a saját pici feje után. Na, de egyszer csúnyán megjárta, épp hogy a fogát ott nem hagyta!

 

              Történt ugyanis, hogy messzebbre kódorgott a családi lyuktól, mint ahogy meg volt engedve. Ahogy csavargott, meglátott egy nagy, szőrös állatot. Már épp futni akart haza, amikor meglátta, milyen barátságos arca van neki, hát egyre közelebb lopakodott hozzá. Az meg résnyire kinyitotta a szemét és biztatta:

 

              – Gyere csak bátran! Jó selymes, meleg a bundám, melegedj meg benne. Ilyen puha ágyban még az egérkirály sem alszik! – és fordult egyet, hogy a pihés bunda még kívánatosabb legyen.

 

              – De a szüleim nem engedik, hogy akárkivel barátkozzam... – válaszolt bizonytalanul. Ment is volna, meg nem is. Nem tudott dönteni.

 

Na, de a cica – mert jó, ha tudjátok, hogy egy egerésző macska volt az a barátságosnak látszó állat – azonnal folytatta, ha lehet, még nyájasabb hangon:

 

              – Ismerem a szüleidet, derék egerek. Ha tudnák, hogy most velem beszégetsz, biztos, hogy nagyon megdicsérnének! Valamikor régen ők is megtapasztalták bundám melegét. – Magában pedig így folytatta: – Meg a karmaim hegyét is, te kis mihaszna. Most aztán megtanulod, ki vagyok én! – És hogy a kisegérből a félelem utolsó morzsáit is kisepregesse, még hozzátette:

 

              – Hát nem mondták el neked, hogy én vagyok az egerek legjobb barátja? – és kaján mosollyal a szája sarkában ölelésre tárta a mancsait.

 

A kis butus erre már úgy látta, nincs félnivalója, hiszen ennél szivélyesebb fogadtatásban még sosem volt része, hát elindult, hogy méltó helyét elfoglalja a csábító bundában.

 

              A ravasz cica csak erre várt. Amikor úgy gondolta, hogy épp amegfelelő távolságba ért, lecsapott a mancsával, és a körmét beleakasztotta a kis szürke állatka bőrébe. Aztán – hogy pontot tegyen az ügy végére – egy hirtelen mozdulattal a szájához rántotta – volna, de mohóságában olyan hirtelen mozdult, hogy a karma kiakadt az egérbőrből, így a megrémült macskaeledel arrébb lendült, és – iszkiri! – rohant a lyuk felé.

 

Persze a macska sem adta fel, nagy lendülettel futott utána. De szerencsétlenségére – ami az egérkénk szerencséje lett – egy kanyarban úgy beleakadt a körme egy lábtörlő pokrócba, hogy csak órák múlva tudott szabadulni, akkor is a gazdasszony segítségével.

 

              A kisegér pedig lihegve bekotródott a lyukba, és el sem merte mondani senkinek, hogy mi történt. Magában viszont megfogadta:

 

              – Soha többé nem csinálok tiltott dolgokat! – és ezen megnyugodva, elaludt. De valami rossz álom gyötröhette, mert a lábai néha gyors iramban kapálóztak, mintha futna...

 

2018. július 7.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

stapi2018. július 7. 20:31

@Mikijozsa: Köszönöm szépen! :)

Mikijozsa2018. július 7. 10:38

nagyon jó, gratulálok