Ülj mellém! (Naplómból - A versekről)

gosivali•  2015. június 1. 09:47

A versekről gondolkodtam ma is.
Elsőként az alábbi sorokat olvasgattam, s most idézem is kedvenc írómat, Márai Sándort:

"...elküldte nekem új verseskönyvét, vászonba kötve, arany címbetűkkel, meleg ajánlással. A verseket reggel olvastam, éhomra.
Kitűnő versek voltak ezek. Volt bennük érzés, gondolat, lelkesedés, pátosz, aztán volt bennök Mallarmé, Rilke, Arany, Babits és Kosztolányi is, volt bennök rím és találó hasonlat. Hangulatosak voltak e versek és olvadékonyak, csengőek és kellemesek, drámaiak és harsogóak. Minden volt bennök. Csak a Szentlélek nem volt bennök. Ezért, ásítva, eldobtam ezt a verseskönyvet."


Vajon mi, akik néha tollat veszünk a kezünkbe, hogy papírra vessük gondolatainkat, hogy aztán másokkal is megosszuk azokat, érezzük-e, hogy mi hiányzott mégis az írónak azokból a versekből? (s vajon mi hiányzik a miénkből…?) Hiszen azokban (és bizony, gyakran hiúságunktól elvakítva tévesen azt gondoljuk, a miénkben is) minden benne volt, ami a versek kelléke...
Valami mégis hiányzott. A varázslat, amiről szintén olvastam már, szintén Márai valamelyik írásában:

"Az igazi remekmű néha nem is olyan tökéletes. Csak sugárzik, a "csak álom" is benne van, a csillagok fénye, a tündéri. S a feladatnak ez a része, amikor a művész már nem tud művén segíteni: az utolsó ecsetvonást, a tündérit az Isten végzi el."

Igen, gyakran éppen az a megfoghatatlan, leírhatatlan, különös-különleges, megismételhetetlen, utánozhatatlan, alig észrevehető, apró csoda, az a varázslatos, „tündéri” hiányzik a műből, amitől remekmű lehetne, olyan, amihez fogható nincs több, sehol a világon. Legalább is pontosan ugyanolyan, ami ugyanattól tündéri, különleges és egyedi, olyan nincs. Az összes igazi mű(alkotás) - üzenjen bár ugyanarról, s látszólag ugyanúgy, s ha bennük ragyog is „a csillagok fénye” - legfeljebb hasonlóak, mégis mind másért tökéletes, és mind más miatt sugárzik fényesen, ahogyan valamennyien e földtekén különbözünk egymástól valamiben.
(Kosztolányi Dezső fogalmazza ezt meg gyönyörűen Halotti beszéd c. versében:

„Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él,
s mint fán se nő egyforma két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló.”)


S talán itt van a titok: hiszen, ahogyan megérint bennünket egy-egy különleges alkotás - leírhatatlan élményt nyújtva üzenetével, örökre belénk égetve egyedi lenyomatát - úgy kellene adni magunkból is talán, és valami olyasmit, amit rajtunk kívül soha senki más nem adhat. Ha van valami ilyesmink, s ha képesek vagyunk ezt úgy megosztani másokkal, hogy megérezzenek valamennyit a mi csodánkból, különös fényünkből, ami bármily szerényen is, de őszinte fénnyel csillog, és sohasem hivalkodóan - akkor nem szabad halogatni, érdemes megmutatnunk e „tündérit” másoknak is. De csakis akkor, ha őszinte, igazi énünk, benső hangunk már végképp nem hagy nyugodni, örökösen szólongat, buzdít.
 
Valami ilyesmit volna jó adni magunkból… Legalább egyszer az életben. Jó volna…
(minden más csupán próbálkozás, vallom szívből, őszintén - elsősorban saját próbálkozásaimat illetően)

2009.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

gosivali2015. június 5. 18:10

@Mikijozsa: Ez nem harag kérdése, inkább odafigyelés a másikra, kis tisztelet egymás gondolatai - ezáltal egymás iránt.
Nem hinném, hogy bárkit üldöznének itt.
Értem én, hogy nem tetszik az általam felvetett téma, de hát bőven akad másutt, Neked tetsző. Széles a választék, Kedves Miki.

Marie_Marel2015. június 5. 17:07

@Mikijozsa: épp egyel ezelőtt kérte tőled @gosivali: , hogy az ő blogjában ne folytasd ezt!

Mikijozsa2015. június 5. 17:06

@gosivali: te is látbatod, célbavettek, úldöznek, de megis elnezest kerek, i
bocsánat

Mikijozsa2015. június 5. 17:05

Ezt a hozzászólást a szabályzat megsértése miatt törölték a Poet moderátorai.

gosivali2015. június 5. 17:02

@Mikijozsa: Kedves Miki! Kár, hogy elterelődött a gondolatsor a versek, az irodalom világáról. Ha kérhetem, tereljük vissza, jó? Bizonyára akadnak más fórumok, ahol az általad felvetett témáról folyik a diskurzus. Ez itt nem az a hely, én ilyesmire nem áldozok időt, ha nem haragszol.

gosivali2015. június 5. 16:57

@Marie_Marel: Különös, hogy ideterelődött a diskurzus, de talán egyelőre nincs benne bántó, inkább nagyon eltérő gondolatok. Köszönöm, hogy figyelsz.

Marie_Marel2015. június 5. 08:46

@gosivali: majd eldönti, akarja-e szép gondolatai alatt látni ezt az egyáltalán nem ideillő megbeszélést...

Mikijozsa2015. június 4. 18:18

@Marie_Marel: ja, alkalmi áru eladása színészi ráeröltetéssel :)

Marie_Marel2015. június 4. 18:06

A haknin nem árulnak semmit...
Értelmező kéziszótár:

"hakni

alkalmi előadás;
színész, énekes, zenész alkalmi fellépése, főleg vidéken, művelődési házban, kultúrtermekben stb., külön díjazásért

Eredete: német"

Mikijozsa2015. június 4. 16:37

@gosivali: a hasonlók "nem kultúrát hirdetnek", hanem árulnak valamit, magyarul ez a hakni :)

gosivali2015. június 2. 10:17

Kedves Marie-Marel!
Szívből örülök véleményednek.

gosivali2015. június 2. 10:16

Kedves Miki! természetesen a hasonlók nem kultúrát hirdetnek, és társkereső oldalakra valók, de hát minden közösségi portálon előfordulnak olyanok, akik nem élnek, hanem visszaélnek az Internet-adta lehetőségekkel. Szerencsére, tapasztalataim szerint ez a ritkább.

Marie_Marel2015. június 2. 09:08

A Poet virtuális falának főhelyére méltóak szavaid, kedves @gosivali:

" A csevegést pedig, jó értelemben gondolva - nem bánnunk kell, hanem emberi hangon való közeledésnek vegyük egymáshoz. Jelzéseink is tiszteletteljesek legyenek a másik ember felé, és ha szükséges, segítsük tanácsainkkal, ha nem igényli, tartsuk tiszteletben. "

Mikijozsa2015. június 2. 08:39

Javítok, gondold el, az álvers igenis álvers és ezt pont te nem tudnád, mert amikor kapásból egymásalá írja valaki, hogy:

" Magányos vagyok
benézek a netre, s megsúgom
szeretnék veled lenni
szeretnék füledbe súgni
szeretnék jókat ölelkezni
szeretnék bármit
csak ne legyek magányos"

Bárki tudja, ez mi, hogy párkereső szöveg és mert minden tárkereső oldal pénzbe kerül, jó ahhoz a Poet is ugyanis itt ingyenes, döntsétek el van vagy nincs igazam?

Mikijozsa2015. június 2. 07:54

@gosivali: köszi, de azért bondold elm vannak mindenhol csevegő oldalak. Szerintem a vers és művészet oldalain azért fura ha kiközösítenek olyanokat, akik nem igazán párt keresnek, meg hasonlók :)

gosivali2015. június 2. 07:42

Kedves Miki! Üzenetedet olvasva: van, amivel egyetértek, van, amivel nem egészen.
Hogy mi a vers és mi az ál - vers - ezen irodalmárok is vitáznak már jó-ideje, és szerintem eltart ez még egy darabig.
A legfontosabb szerintem az alázatunk a költészet, anyanyelvünk, nagyjaink és egymás iránt. Önmagunk felé forduló alázattal sem önzőség talán élni, hiszen ha ez megvan, akkor bizonyára a legjobb szándékkal, akarattal, a legjobbat tesszük, és írjuk verseinkben, prózáinkban is. Sokat gondolkodom én is, nem önzőség-e saját hamvadó fájdalmunk, vagy virágzó szép-élményeink megosztása másokkal, versben, prózában, képzőművészeti alkotásokban. Azt gondolom, ha fentiek szerint tesszük, nem kell bánnunk. A csevegést pedig, jó értelemben gondolva - nem bánnunk kell, hanem emberi hangon való közeledésnek vegyük egymáshoz. Jelzéseink is tiszteletteljesek legyenek a másik ember felé, és ha szükséges, segítsük tanácsainkkal, ha nem igényli, tartsuk tiszteletben. Hozok ezekről a gondolataimról is egy naplóbejegyzést. Talán nem bánjátok. Köszönöm az őszinte megvnyilvánulást Neked és mindenkinek!

Mikijozsa2015. június 1. 22:20

Úgy kéne verset írni, eģeszséges felfogású társaságban, hogy az ne legye űrügy egy jó csevegésre, állvers, mely mögül az illető barátokat keresve kandikál kifele, profán módon félregolva az irodalom kedvelőit, hiss nem igazán érdekli a verselés, de azért megis dicsérgesse mindenki, hogy hu de jól megírta :)

gosivali2015. június 1. 21:50

Köszönöm, Erika Drága :)

BakosErika2015. június 1. 17:15

Örülök, hogy blogolsz is, Valim.
Szeretettel olvaslak itt is.

gosivali2015. június 1. 13:46

Igen, pontosan érzem, hogy eleddig nem túl nagy sikerrel tettem, de nem is hajkurászom a sikereket, Drága Imre. Számomra egészen más dolgok jelentik a sikereket, mint fürdeni hamis önnön-fényemben.
Köszönöm a megerősítést.
Szeretettel:
Vali

petruchio2015. június 1. 10:08

Talán nem is szavakat...fogalmakat....történéseket... ..csak érzéseket...a lélek rezdüléseit akarom megírni....eleddig nem túl nagy sikerrel.....:(