*Nincs időd

gosivali•  2017. január 3. 11:21

  
Megadott szavakra: köszön, hópehely, szavaid, néhanap, gondodat, átdideregjük, csendben, becéző, borul, számadásra


Mióta mondod: nincs időd…!
Nyár köszön el, nyomán az ősz, 
s már megint fehér világban kergetőz’ 
milliárd fagyos hópehely, 
szavaid jég-csendbe rejtve el.
Félek, valamit rejtegetsz; 
nem hajtod vállamra ősz fejed… 


S ha néhanap megtöröm csendedet 
– magadba rejtve gondodat – 
elsietsz; valami mindig fontosabb…
Hallgatag maradsz, szótlan, rideg, 
és átdideregjük az éjeket, 
míg szobánk fénytelen ablakán
kinyílik újra a jégvirág:
 
ébredő remény… S az olvadás
nyomán a csendben percenik 
békülő szavad; becéző mindegyik. 
Szemedbe gyémántkönny szökik, 
s mire est borul a késő mára, 
meleg karod hív számadásra.


(Parafrázis Szádeczky-Kardos György: *Nincs időd…c. versére)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

gosivali2017. január 4. 20:57

@Kicsikinga: Köszönöm kedves biztatódat most is, Kicsikinga. Az, hogy imádtam az irodalmat, faltam a verseket, ahogy emlékszem, eszmélésem óta, talán válasz lehet arra, hogy miért lett mindennapjaim része is a vers, mert hát tényleg rengeteg ilyen élményt hordozok. Ha jól meggondolom, vers nélkül nem is tudnék élni... :)

Kicsikinga2017. január 4. 15:35

Mindig csodálom azt, aki a megadott szavakat olyan relációba hozza, hogy nagyon jó versbe írja őket, nem is beszélve, hogy itt még parafrázisról is szó van, ami egyértelműen vall, komoly irodalmi ismeretedre!

gosivali2017. január 3. 21:54

@Rozella: Örülök, hogy egyetértünk :)

gosivali2017. január 3. 21:53

@skary: Előfordul, hogy egyszer késő lesz... Köszönöm :)

gosivali2017. január 3. 21:52

@merleg66: Igazad lehet, Gábor :) Köszönöm.

skary2017. január 3. 19:26

ha nincs hát nincs :)

merleg662017. január 3. 19:03

Kedves Valika! Nagyon szépen megírtad! Tetszett! Soha ne hallgass a fanyalgókra! Ha támadnak, valamit jól csinálsz és azért irigyek! Gratulálok!

Rozella2017. január 3. 17:48

@gosivali: Lelke rajta, aki ilyet mond, de erre meg én azt mondom, tessék: bárkinek szabad a pálya, meg lehet próbálni! de nem úgy, erőltetetten, csak épp összedobni valamit a lehető legkevesebb szóval, (bár olykor még ez is lehet igazi kihívás..)ám a lényeg az, hogy ez játék IS és alkotás IS egyszerre. Nem az a cél, hogy 'remekmű' legyen. Az ember "homo ludens" öröktől fogva, mert ha nem így lenne, akkor nem élvezné a zenét a művészeteket, nem készített volna hangszert, nem festene képet és nem játszana annyi mindent egész életében..., meg aztán mi a fenének is írna verset, mikor prózában is elmondhatná ugyanazt?
Aki pedig azt hiszi, hogy azért jó ilyet írni, mert nincs önálló gondolat, hát azt csak sajnálni tudom... Talán már írtunk elég önálló gondolatot is ahhoz, hogy ezt ne kelljen cáfolni.. Látom, hogy te is szertsz több variációt is írni, épp azért mert teljesen mást és másképp is lehet mondani azonos szavak felhasználásával. Egy ideig itt a blogokban is volt ilyen játék.., de ilyen-olyan okoknál fogva megszűnt.. Én örülök, hogy vagyunk páran, akik ezt hasonlóan látjuk és még játszunk...:)

gosivali2017. január 3. 17:20

Nagyon kedves vagy, köszönöm, Rozella. Te sem panaszkodhatsz, hiszen mindig sikerül valami különlegeset, nagyszerűt kihoznod a versekből. Őszintén bevallom, én sohasem érzem egészen jónak a sajátjaimat, csak miután máshol megjelentetem, és előtte kicsit kigyomláltam a felesleges, vagy annak tűnő, kötelező szavakat. :) Azért ezek száma legtöbbször nem több kettőnél :) A magam részéről nagyon szeretem ezeket a játékokat, bár vannak fanyalgók, akik szerint ez nem igazi alkotás... Szerintem meg néha nehezebb, mint ha egyáltalán nincs semmiféle ihletés az írásra :) Aki az előbbit vallja, az egyébként valamikor, több évtizede írt néhány verset és prózát, azóta nem ír, inkább csak kritizál... :) (és nincs mindig igaza)

Rozella2017. január 3. 16:45

@Rozella: időközben megtaláltam... tényleg nagyon szép, megérintő az is.., de nekem a tiéd jobban tetszik... és nem udvariasságból mondom!!

Rozella2017. január 3. 14:52

Nagyon tetszett! Olvastam a fórumban is, de ez annyira jó, hogy meg fogom keresni az ihletadó verset is..:) Szeretem ahogy te és páran játszátok ezt a játékot. Igyekszem én is, úgy venni, hogy a megadottszavak nem blablára valók... (sajnos vannak, akik mindent megtesznek érte, hogy komolytalanná tegyék.)

gosivali2017. január 3. 12:29

@Pflugerfefi, @Perzsi.: Köszönöm, hogy itt jártatok.

Perzsi.2017. január 3. 11:50

Örömmel olvastam, gratulálok!

Pflugerfefi2017. január 3. 11:37

Gyönyörű! Gratulálok!