Csak egy kis beszélgetés

Mersinho•  2020. február 4. 19:03  •  olvasva: 266

Érdekelne, ki hogyan szokott alkotni, mármint verset, novellát...stb...írni

Tényleg, semmi másra nem szolgál ez az egész, minthogy megosszuk itt a blogba egy kicsit az ezzel kapcsolatos "szokásainkat" véleményünket..... :)

Ha nem szeretnéd, te rád van bízva....ha viszont kész vagy megosztani szokásaidat....Én örömmel várom...


Estleg egy kis mankó a kezdéshez: 

Milyen időbe szoktál: pl : legtöbbször reggel, este, napközben, vagy mikor hogy...

Mit szoktál..

És esetleg, hogy hogyan szoktál pl: előre megtervzve vagy pont ami eszedbe jön érzések alapján...


Előre is köszönöm mindenkinek, ki megosztja.....szokásait... :)


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mersinho2020. február 6. 11:11

@Mikijozsa: Uff ezt jól megmontad :) Most már értem Wopila

Perzsi.2020. február 6. 10:15

@Mersinho: Persze, hogy nem bűn próbálkozni, sőt.. Az igazi rímekkel, igazi vers gyakorlása nálam várat magára. Köszönöm, hogy válaszoltál, és legyen szép napod.

Mikijozsa2020. február 6. 09:59

egyébként ezek csak a technikai részei, mert ugye, a versírás eszköze a nyelv, de még nem mondtam el, mit gondolok, hogyan érdemes verset írni., véleményem szerint a vers nem hétköznapi beszéd, vagy pletyka, esetleg mentől képtelenebb mondókák kitalálása/ mint pl ez:
tarkán sétáló nyár kabátja
februárra szabott csipkés falomb
itt rázza szélben lóbálja
pedig csipkés kombiné bolond, stb/
persze ezek betétkén még elmennek a versben, de a vers szerintem, legyen közelebb egy dalszöveghez, mint a hétköznapi beszédhez, noha a népdal szövegekben találunk hétköznapi beszédrészleteket (pl. kimegyek a doberdói harctérre.../) de mégis azt mondom - nem vers az ami nem énekelhető, legalább részleteiben, mert ugye tudjuk, József Attila verse majd mind énekelhetők is... de egy olyan szöveg, amelyben az egyik sor 13 szótag , de a következő sor már csak öt szótag, szóval szabálytalan és az egyik tele pirikiussal a másik meg trocheussal szóval nem passzol na, sehogy, nincs benne harmónia se emelkedettség se cinizmus, csak olyan se füle se farka. Hát ezért kell úgynevezett mankót is használni versírás közben, hogy azt lehessen moderálva, esztétikába mártogatva, hagymásan vagy boresetesen előadni...hiszen ami hagymás abba nem tehetek mézes puszedlit, nos a versbe, pedig jó, ha a vers meghökkentő, vagy egzotikus, de ne legyen ízléstelen, amit persze a konyhában sem tűrnek meg, még annak ellenére sem, hogy ma már kísérleteznek a tortába pl. őrölt
csilipaprikát szórnak, a kávéba fokhagymát, stb :)

Mikijozsa2020. február 6. 06:17

@Mersinho: kedves barátom, én sem értem honnan veszed hogy "úgy kell kiejteni", ez nem szó szerinti, valójában úgy kell kiejteni, hogy két angol "á", vagy orosz "á", és azokon nincs is ékezet, mert az idegen "á" csak egy félhang; tehát az az "á" egyenlő egy magyar a-val, (ékezet nélkül) csodálkozom, hogy senkinek nem tűnt fel hogy az "a" és az "á" ugyanazzal a betűvel van jelölve, csak egy kis ékezettel különböztetjük meg, és az "a" félhang az "á" pedig egész hang, mert két "a" nak megfelelő hangból áll...., s a többi hang is bár közelebbi, úgy mint az "e" és az "é" hang vagy bármelyik a párjával ...tehát az ÉRZELEM nem EERZELEM, hanem éérzelem, de ékezet nélkül, (mint amit látunk pl. pl az orosz "karandas" szóban, nincs ékezete de kárándásnak olvassák természetesen rövid, azaz félhang "á" -val)
persze szóban könnyebb lenne elmagyarázni, hisz itt én most a saját metanyelvemet használtam magyarázatként, de van az enyémnél szakszerűbb metanyelv is, csal meg kell keresni a neten.
Ott van pl a hangírás jellegzetességei...de sokszor helytelenül használják a tankönyvek, mert az ékezetet "nyomatéknak" veszik és nem 1 egész hangot jelölő jelnek...azt hiszem eleget mondtam erről, uff :) legyen szép napod

Mersinho2020. február 5. 20:36

@Filemon: Ááááhhhh

Filemon2020. február 5. 20:33

Írok ahogy jön...èjszaka inkàbb...(ihlet)

Mersinho2020. február 5. 20:24

@Perzsi.: Hát az igazat megvallva én teljesen változó időkben szoktam írni.....mikor hirtelen rám jön egy gondolat, és ha elfoglaltságom is engedi, rögtön neki látok, ha nem akkor csak gyorsan leírom egy noteszbe, hogy el ne felejtsem....de, igazán este szeretek alkotni......És nagyon-nagyon sok mindent kipróbáltam/kipróbálok.....még mindig, mivel szerintem a próbálkozás különböző műfajokban, ha kezdő az illető, ha már tapasztaltabb, nem bűn......sőt egy jó lehetőség, a saját magad fejlesztésére.............De, igazán szerintem az ismert vers rímekkel verset írni, a leghatásosabb, ha csiszolni szeretnél önmagadon ( magamból kiindulva. )
A "képletek" pedig nálam magamtól jönnek....

Köszönöm, hogy írtál :)

Mersinho2020. február 5. 20:23

@Mikijozsa: Köszönöm, hogy ilyen hosszan kifejezted magad.......Mindenesetre érdekes, amit írtál.........És én értem is meg nem is...

"itt ez az á, úgy tanítják hogy ez hosszú magánhangzó, de nem mondják el sehol, hogy ez egy egész hang, nem hanem úgy veszik mintha az az ékezet akcentus volna, dehogy az, ez tévedés, ha azt mondom á, az nem jelenti azt hogy azt röviden és hangsúlyt adva kell kimondanom, dehogy ez marhaság. mert az á betü vagy hang lét a betű vagy lét a hang.
tehát : á=aa; é=ee; í=ii,ő=öö,ű=üü és így tovább"

Itt ezt írtad, de azért ha én jobban belegondolok, és azt mondom, hogy ÉRZELEM, de úgy ejtem ki, hogy EERZELEM akkor az egy kicsit nagyon nem úgy hangzik.....De nem tudom........

Mersinho2020. február 5. 20:19

@kevelin: Érdekes.....én így még sohasem próbáltam :)

Mersinho2020. február 5. 20:18

@skary: Hát....sokszor jön nálam is így :)

Mersinho2020. február 5. 20:18

@Szederszem: Hát az igazat megvallva én teljesen változó időkben szoktam írni.....mikor hirtelen rám jön egy gondolat, és ha elfoglaltságom is engedi, rögtön neki látok, ha nem akkor csak gyorsan leírom egy noteszbe, hogy el ne felejtsem....de, igazán este szeretek én is alkotni......És is nagyon-nagyon sok mindent kipróbáltam/kipróbálok.....még mindig, mivel szerintem a próbálkozás különböző műfajokban, ha kezdő az illető, ha már tapasztaltabb, nem bűn......sőt egy jó lehetőség, a saját magad fejlesztésére.............De, igazán szerintem az ismert vers rímekkel verset írni, a leghatásosabb, ha csiszolni szeretnél önmagadon ( magamból kiindulva. )
A "képletek" pedig nálam is magamtól jönnek....

Köszönöm, hogy írtál :)

Mersinho2020. február 5. 18:10

@Törölt tag: Figyelünk :))

Törölt tag2020. február 5. 17:03

Törölt hozzászólás.

Perzsi.2020. február 5. 09:41

Mankó nélkük tudom, hogy ritkán írok verset. Ami vers fellelhető nálam, az mind hirtelen felindulásból történt. Nincs napszakhoz kötve, se semmi máshoz.Olyankor csak azt érzem, jön a fejembe pár sor. Leülök, és leírom. Ami líra, stb található nálam, az mind több órányi vagy napnyi rákészülés eredménye, és éppen ezért akár lehetne jó is, mégis úgy érzem, hogy az az igazi, ami hirtelen csak úgy kitör belőlem. A többit annak kell eldöntenie, aki időt szán rá, és elolvassa őket.Azonban visszakérdezek. Te hogyan szoktál alkotni? Érdekelne. Köszi.- :-)

Mikijozsa2020. február 5. 07:43

kogy kell verset írni, nos serintem komponálni kell a verset, nem írni, ezért mondja a vcc, hogy:
mikor ezt a verset komponáltam
a Dunán egy kompon álltam sokan azt hiszik ez nem igaz, Pedig igenis komponálni kell
Mi az, hogy komponálni? mire a válasz, úgy, ahogyan Beethoven meg Bartos, stb
Ugyanis a magyar nyel - zenei nyelv, van benne egész és félhang. Ez leginkább a mássalhangzóknál láttatik, hallatszik, hogyha odafülelünk
Jó példa a múlt idő jele, pl. = fogot itt a t félhang, de fogott, itt a tt két félhang, tehát ez egy egészhang...stb
lássuk a magánhangzókat
itt ez az á, úgy tanítják hogy ez hosszú magánhangzó, de nem mondják el sehol, hogy ez egy egész hang, nem hanem úgy veszik mintha az az ékezet akcentus volna, dehogy az, ez tévedés, ha azt mondom á, az nem jelenti azt hogy azt röviden és hangsúlyt adva kell kimondanom, dehogy ez marhaság. mert az á betü vagy hang lét a betű vagy lét a hang.
tehát : á=aa; é=ee; í=ii,ő=öö,ű=üü és így tovább

vegyük ezt a szót álom, helyen így kellene leírni = aalom---stb
Nézem a videókat, ahol tanárok tanítják a szerencsétlen nebulókak a magyar nyelvtant és hallom hogy magyar á hang helyet valami angol ét ejt ki a száján a tanárbácsi/néni...hát ezekből a gyeekekből hogyan lesz itt költő? nem tudom.
Mi a fene :) búza helyett buza, cipő helyett cipő, ez nagyon nem magyar,de tudja ő is, hogy hol "hosszú", vagyis egész hang, de nem ejti hosszan, hanem akcentussal ejti, mintha az a betű alá lenne húzva, stb
de ezt csak azért mondtam el, hogy első sorban ezt kéne tudni, ez egy elemi dolog... s azután, mint egy zenét - nekiállni - verset komponálni, s akkor már lehet hangsúlyos, vagy időmértékes verset is összekalapálni magyar szavakból, szerintem, mert én tudok románul is verset írni de ott nincs zeneileg komponálás, hanem az valami klever, stb

kevelin2020. február 5. 07:13

Az utolsó versem zene hallgatásra született.Bàr a spanyol szöveget nem èrtettem kikombináltam.

skary2020. február 5. 06:36

én pl séhogy...léülök oszt írok össze-vissza :) pikkpakk...fél perc :)

Szederszem2020. február 4. 21:17

Legtöbbször este szoktam írni, mikor már nyugi van. De néha napközben is, ha úgy jön az ihlet, és időm is engedi.
Maga az írás pedig nálam úgy megy, hogy megszületil az alapötlet, egy-egy rím, egy sor, vagy a tartalom, bármi amire fel lehet építeni egy verset. Ez magától jön, a többit már tervezem. A stílust, rímképletet, formát, stb. Persze, legtöbbször "megérzem", hogy milyen forma illene a tartalomhoz, és nem sokat kell rajta agyalni. De egyenlőre szándékosan próbálok minél több mindent kipróbálni, mert elég kezdő vagyok még, és rámfér a gyakorlás. Nálad ,hogy megy a dolog?