n.e.!

ezaz•  2022. január 25. 09:12  •  olvasva: 138

lúzer vagy Ernő, a világ meg rohadt

aki rajtad felnőtt, ma gond nélkül megtagad

és nem ment meg ettől se Ács Feri se Boka

hagyd ott a brancsot, ami nem véd, nem támogat

helyezd előtérbe magad, magad, magad

keress igaz barátokat

a könnyek szart se érnek, ha mossák a sírodat

lelkibetegen, ha túléled se heppi

ez az élet mindig a gyengéket veri

pszihomókus mondta: elég a rossz példaképből

be kell zárni végleg ezt a sérültgyerek-képzőt

nem úgy van, ahogy volt rég

nem jó, ha a balsors tép

ne hagyd!

változtass!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

ezaz2022. január 27. 08:38

hát, előfordulhat, hogy körülnéztél nálam, de azthiszem akkor pont nem voltam otthon, mert úgy túnik nem találkoztunk. én nem azt írtam magamról, hogy műveletlen vagyok. bizton állíthatom, hogy késsel, villával eszek(!). minden vasárnap. néha hétköznap is. és ha olyan szépeket írsz rólam, hogy akár az átlagnál eszesebb is lehetek, akkor én nem feltétlen, de feltételes módban ezt szeretem. naja, hiú is vagyok.
és akkor még ezekszerint mindketten csak hipotetikus szinten gondolkodhatunk az irodalomtanítás mibenlétjéről is, ez mondjuk lehet egy közös nevező. de az a kevéske ezzel kapcsolatos tapasztalatom, ami van, azt mutatja, hogy nem viszik, nem nézetik és nem szánnak. általában. de azt nem állítanám, hogy nincs kivétel. és lehet, hogy tényleg összefügg az igénnyel is. szerintrem sem a gyerekek hülyék. általában. hanem mi felnőttek nem találjuk velük a hangot. általában. hiába szajkózzák sokan, hogy a régi dolgok, meg a hagyomány tisztelete...stb., igen, lehet, hogy kell(!) valamilyen szinten. de a világ rohanó gyorsvonatára rákényszeríteni a saját öreges tempónkat, hát nem korszerű. még nekünk is, mikor visszanézzük egy régi, kedvenc filmünket és aszongyuk hú de lassú, bukszus, történjen már valami... 14 éves koromban a kőszívűbe nekem is beletört a bicskám.
szerintem gyökeres változtatásokra lenne szükség, például a kötelezőknél, hogy legalább azokat, akik szeretnek még olvasni, ne veszítsük el. persze tudom csak pusztábakiáltozás. a fiatal demokraták is megöregedtek és ezer fontosabb lopnivalójuk van, mint ilyesmivel foglalkozni. pedig a generációs szakadékot nem az iskolás fiatalok dolga megpróbálni áthidalni. azthiszem.
na csácsumi.
/köszönöm, hogy ilyen kitartóan tetszik velem kommunikálni. öreggondozás. de most buszra szállok, mert el kell mennem BP-re. és én fogom vezetni./

Törölt tag2022. január 26. 16:53

Törölt hozzászólás.

M.Elisa2022. január 26. 14:10

@Törölt tag: Nagyon egyetértek, minden jó olvasmány kinyitja szemüket, szívüket a világra, okosodnak, több életsorsot, megismernek, és élethelyzetet is. A nem cyber gyerekek előtt is, akik korábban születtek, 60-as, 70es években, stb. vannak ismeretlen szavak, kifejezések, a régi világból, hiszen nem vagyunk kortársai, Nemecseknek, Tom Sawyernek, Cintulának, stb., mégis szívesen olvastuk ezeket a könyveket, és ha vmit nem értettünk, vagy megmagyarázták, vagy a könyvekben is benne volt a szómagyarázat. Szegényebbek lennénk, ezek nélkül az olvasmányok nélkül.

Törölt tag2022. január 26. 13:28

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2022. január 26. 13:28

Törölt hozzászólás.

M.Elisa2022. január 26. 10:10

@ezaz: A Pál utcai fiúkat nem azért olvastam anno, mert kötelező, hanem mert jó könyv.
Az ostoba pszichológusnak mert kellett az a 10 perc hírnév

Perzsi.2022. január 26. 09:19

@ezaz: Csak érdekességképpen: tegnap egy tévés (volt?) személyiség is Wass Albertet hasonlította össze egy politikusnővel. Egyik sem jött ki jól belőle.

ezaz2022. január 26. 06:52

hát nemecsak hogy bármi áron tamáskodjak, de picit azért rugóznék.
mert az én időmben albit említés szintjén sem tanították, ígyhát a tudatlanok magabiztosságával állíthatom, hogy nem ismerem a maradandokkját. kicsit úgy vagyok vele, mintr mikor a régóta regnáló magyart hívta a régóta regnáló orosz és faggatta a moszkva térrel kapcsolatban, hogy "nuták, viktor, de hudefákiz Széll Kálmán?", pedig a mi családunkban is volt egy nagynagybácsi, aki istenítette horthyt, de ő csendőr volt. a mi már oroszbarát jobbszárnyunk is arra hajlik, nehéz kiigazodni a világ köpönyegforgatásain és értékváltásain.
pszichológus mondta, hogy a Pál utcaiakat már rég ki kellett volna venni a kötelezők közül, mert egy abszolut rossz viselkedésmintát mutat. lúzerképző. Ernő holtig kitart egy olyan csapat mellett, ami nem védi, nem támogatja, az egyetlen, aki valamilyen szinten melléáll az a rivális banda főnöke, aki visszaadatja az üveggolyóit. nemigen tudok állástfoglalni, mert ezer éve olvastam és pszicho se vagyok, de próbálok hinni a nálam okosabbaknak. köbö mindenkinek.
régi fantazmagóriám, hogy a magyar irodalom egy négy /de akár száz/ emeletes ház, a felső szintjén Arannyal, Petőfivel, Adyval, JA-val....és a többi szintjére is behelyezhetők kisebb-nagyobb nevű és értékű irodalmáraink Janus Pannóniustól mondjuk Weöres Sándorig.
a magyar irodalom már meg van írva /sic/, ami ma zajlik az inkább csak felhigítja. mert bár valamilyen szinten része, vagy nem, de gondoljatok bele, ezen a pár irodalmi szájton /plusz az azokon kívüliek/ több vers és szerző van jelen, mint az online korig összesen. és egy Petőfi vagy JA mit meg nem tett, hogy egy kötete megjelenjen, ma itt sokaknak van öt-hat. és ez így egymás mellett 56. forró dalok. ez egy szép esszé, vértben vassban.
és hogy el ne vesszünk a lényegtelenben, gondolom akkoriban egy-egy vers nagyot szólt, pláne, ha Nemzeti dal volt. na és ezt az analógiát ismerte fel a mai kór, apolitika. kövess el egy bűncselekményt.mindenki felháborodik. kövess el ezret, észre se veszik. mélyebb retek int. jó az illatotok megint. menten mentem, hogy kilettem. a kíber tér kinech tech. billeg a billog a homlokon. csókolt múzsa ágyra rogy. csakazértis úgy mozog kezében a botrobot.
de mégegyszer mondom ez az egész csak egy vélemény, egy, mint írtam, nem túl művelt és már fejlődésképtelen öregember okoskodása. rienneváplü, és nem kell komolyan venni, csak egy érvvétel. holnap már nem fog fájni.

Perzsi.2022. január 25. 23:03

@Törölt tag: :-)

Törölt tag2022. január 25. 23:02

Törölt hozzászólás.

skary2022. január 25. 18:37

óh a változó viláág :)

Perzsi.2022. január 25. 16:40

@Törölt tag: Köszönöm. :-) És igen,sok értéket tovàbb kellene vinni. Nem minden ósdi, ami régi. Sőt!Ha többségüket nem dobtàk volna sutba,ma egy nyugodtabb vilàgban élhetnénk. Szerintem.

Törölt tag2022. január 25. 13:19

Törölt hozzászólás.

Perzsi.2022. január 25. 13:12

@ezaz: Úgy gondolod itt nem érdemes ezekről beszélgetni?
Sok minden nem érték ma már ami régen az volt. Hogy ez rendjén van e? Úgy gondolom nem. Nem szabad a múltban ragadni, de ami érték, azt kigyomlálni dőreség. Nagy íróink művei hemzsegnek az élet tisztánlátásatól. Azon meg szerintem kár rugózni, hogy
J.A nagyobb író volt e mint Wass Albert. Van akinek igen. Mindkét írónak van értékálló műve. Mérlegre tenni őket kár. Minden emberben az általa nyújtott értéket kell meglátni, nem a hiányosságait. Azt, hogy mit hagy örökül az utókornak.

Törölt tag2022. január 25. 13:02

Törölt hozzászólás.

ezaz2022. január 25. 12:48

bocs: köszi, kedvesek vagytok

ezaz2022. január 25. 12:47

köszi, kedves vagy.
deinkább azt mondanám, egy jó vitaindító lehetne, hogy amit régen értéknek gondoltak, ma is az-e? vagy akkor jól gondolták-e?
vagy elfogadjuk-e, ha a mai kulturirányítók azt mondják a Nyugat csak egy gedvaj szennylapocska volt és elfogadható-e ha w.albertet egyszintre akarják emelni plö JA-val?
vagy el tudjuk-e fogadni,ha Valakik bort íva vizet prédikálnak a hetedik parancsolattal kapcsolatosan, mások istenként tisztelik ipari magánvagyongyarapítóinkat, ők maguk pedig istennek is gondolják magukat, akik bármit megtehetnek...
hogy a kóbevésések örökkévalóak-e és a kőbevésők tuti hitelesek-e?
stb., stb...
szóval ilyesmikről cserélhetnénk eszmét ezen írás kapcsán egy szabadabb világban, ahol nem hemzsegnek a tabuk. de azt hiszem nem itt, nabumm.

Perzsi.2022. január 25. 12:41

Jó, nagyon is.

Törölt tag2022. január 25. 09:16

Törölt hozzászólás.