Még egy könyv: képekről és ami mögötte van...

eskarita•  2020. október 12. 15:22  •  olvasva: 197

Még egy könyv: képekről és ami mögötte van

Szó volt a homeopátia szótáráról: a tüneteket listázó Repertóriumról. Van egy másik fontos irodalom is a homeopátiás gyógyító kezében: hangzása szintén régies, mivel maga a gyógymód atyja, Hahnemann nevezte így, és utódai szintén így hagyományozták tovább. A Materia Medica ez a nagy könyv, ami a Repertóriumhoz képest visszafelé fordít. A Materia Medica ugyanis a Gyógyszerképek gyűjteménye. Ez azt jelenti, hogy az egyes –legtöbbször növényi, ásványi, állati eredetű – alapanyagokból készült dinamizált (hígított és rázogatott) homeopátiás gyógyszerek egyenként  kapnak egy néhány oldalas összefoglalót:  milyen állapot, milyen kép lesz jellemző rájuk, milyen betegségképet gyógyítanak. Ez a kép átível az általános és helyi (lokális) testi tüneteken át a lelkiállapot jellegzetességein keresztül, a mentális és érzelmi állapotot jellemző tünetekig. Egy részletes és jó közelítésű leírás az adott szerhez tartozó energiamintázatról, alapvetően szavakban vagy rövid tőmondatokban összegezve a szer esszenciáját, lényegét. Képzeljük úgy el, mint egy festményt: sok szín, formák, vonalak és árnyalatok, melyek a vásznon együtt életre kelve egy- egy adott témát jelenítenek meg. Ezért témába illő a színhasználat, a formák lágysága vagy épp az élek keménysége, az árnyalatok finomsága vagy a durva tónusok. Elképzelhetjük úgy is, mint egy verset, ahol szóképek sorakoznak, hasonlatok és metaforák bujkálnak a sorok között, cseng-bong a vers, vagy feszesen tartja az ütemet, a rím, a ritmus, a dallam és a képek együtt szintén megjelenítenek egy témát.

Kicsit talán közelebb jutunk a megértéshez, ha nézünk egy példát.  A Chamomilla magyarul kamillavirágból készült homeopátiás szer. A kamillavirág tradicionálisan használt növényi gyógyszerek alapanyaga, a fitoterápia kedvelt növénye, többek között nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő hatásairól ismert. A gyógynövény gyógyhatásai párhuzamban állnak és visszaköszönnek a Materia medicában leírt gyógyszerkép tüneteiben.

Dobáljunk most össze néhány szót, rövid leírást, amit a homeopátiás Chamomilla Materia medicájából kiragadtunk: a tejlesség igénye nélkül, pusztán csak bemutatásra, a legjellemzőbb, legfontosabb kirakós-darabkákat kiragadva a képből.  A könyv trükkös, súg nekünk: nagy betűvel kiemeli a legfontosabb jellemzőket, dőlt betűvel a fontosakat: fészkesvirágzatú növény, TÚLÉRZÉKENY, TEMPERAMENTUMOS, sokat bosszankodik, melegvérű, FOGFÁJDALOM, mogorva, veszekedős, hol vörös, hol sápadt orcák, KÓLIKA( hasi érzőidegek túlérzékenysége), nagy folyadékigény, fűzöld, záptojás szagú (nos, ami a WC-ben landol).

Játszunk tovább: Lánc-lánc eszterlánc, eszterlánci cérna….fűzzük fel a fentieket – ha nem is szó szerint- úgy, hogy valamifajta fiktív szöveg, jelenet, történet kerekedjék belőle, ami szimbolikusan megjeleníti a szer jellemző tulajdonságait:

„A fészekben repedeznek a tojások.  Kibújik egy félig csupasz, éppen csak tollas-pelyhes kis apróság. Első élménye: éhes, szomjas, mindenféle, apró kis testében jelentkező szükséglet gyötri. Még uralhatatlanul ki van szolgáltatva követelődző testi érzeteinek. Érzékenyen vágyja a törődést, vagy hangosan és ellentmondást nem tűrően követeli. Megnyugszik, ha hullámzó és kiszámíthatatlanul jelentkező érzéseit és érzékeit a fán ringatózó fészek lassan és ritmusosan csillapítja, nyugtatja. Dühe elragadja, ha nem kapja meg, amire vágyik, görcsös lesz és élesen rikoltozni kezd.”

A Chamomilla, mint homeopátiás szer jól használható például olyan csecsemők megnyugtatására, akik a fogzás panaszaival küszködnek, nyűgösek, hangosan, mi több velőtrázóan panaszosak,  ringatásra, hordozgatásra megnyugszanak. A fogacskák kibújásával a csecsemő elindul azon az úton, hogy táplálékát már ne passzívan fogadja be, hanem saját szükségletei érdekében majd megragadja, magáévá tegye. Az önérvényesítés vagy öngondoskodás első, még csak éppen megmutatkozó apró jele ez. Egy fontos biológiai lépcsőfok, mi több áttörés, szó szerint is, amit kísérhet túlérzékenység, kísérhet gyulladás. A testben éléshez még hozzá kell szokni: ezért van, amikor túlreagál a szervezet, még minden túl idegen, túl heves. A Chamomilla nagyon jó gyerekszer, de olyan felnőttek panaszainál is helytálló, ahol alacsony a fájdalomküszöb, és jelen van a szerre jellemző tüneti kép.

A kamillafőzettel való borogatást korábban javasolták szemgyulladásra, a népi hagyományban is, de a szakirodalom manapság már óvatosságra int, mivel a virág főzete allergizálhat, vagyis akár túlérzékenységet is okoz. Itt jól megmutatkozik a homeopátiás elv: mely szerint a szer túlérzékeny állapotokat gyógyít, ha jelen van a betegnél a Chamomilla tüneti képe, ugyanakkor a kamilla, mint gyógynövény túlérzékenységet is okozhat.

 

Hálásan köszönöm, ha valakit annyira megihlet a bejegyzésem, hogy az alábbi, kapcsolódó szavakból írt rövid verssel megörvendeztet!

Íme:

Fészek, zöld, fog, dühöng, ölbe vesz, elviselhetetlenül (ez utóbbi szó bónusz plusz :-) )

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

eskarita2020. október 12. 20:22

Köszönöm, kedves @Mikijozsa!! Filozofikus sorok!

eskarita2020. október 12. 20:19

@Pera76: Köszönöm, örülök, hogy benéztél!

Mikijozsa2020. október 12. 20:05

elázott a nyári fészek
már csak a fenyő levele zöld
de nemsokára esni fog
fúj a szél bár hiába dühöng
időtlenség karja ölbe vesz
ne kerülgess halál elviselhetetlenül

Pera762020. október 12. 17:56