Érdekességek, gondolatok, pályázataim

Marie_Marel•  2014. május 9. 09:14

Petőfi az őt ért kritikákról

Előszó (részlet)

"...Különben is ezt vagy amazt, csak azt veszem: mit mondanak, mit állítanak? s erre van egypár észrevételem, mert állításaik részint gazok, részint hamisak. – Azt nem teszem, hogy költészetem becsét védelmezzem, mert vagy szorultak erre verseim vagy nem; ha rászorultak, úgy hiábavaló, ha pedig nem, úgy fölösleges a védelem ... aztán meg őszinteségem és önérzetem van, de hogy szerénytelenségem volna, azt tagadom. Tehát csak négy vádjokat említem, mely különben is a leggyakoribb, tudniillik, hogy költeményeimben rossz rím, rossz mérték, szaggatottság és aljasság van.

Ezen uraknak a magyar rímről és mértékről fogalmuk sincs. Ök a magyar versekben latin metrumot, és német kadenciát keresnek, s ez az én költeményeimben nincs, az igaz, de nem is akartam, hogy szorosan legyen. A magyar mérték és rím még nincs meghatározva; ez még ezután fog, ha fog, kifejlődni és meghatároztatni, eszerint róla nekem sincs tudatom, de van sejtésem ... az ösztön vezet, s ahol ők engem rím és mérték dolgában a legnagyobb hanyagsággal vádolnak, talán éppen ott járok legközelebb a tökéleteshez, az igazi magyar versformához.

Ami költeményeimben az aljasságot illeti, az ellen ünnepélyes óvást teszek. Ez alávaló rágalom. Bátran ki merem lelkiesméretem ítélőszéke előtt mondani, hogy nálam nemesebb gondolkozású és érzésű embert nem ismerek, s én mindig úgy írtam és írok, amint gondolkodtam és éreztem. Mindig fájt e vád, mert ennek éreztem legjobban méltánytalan voltát. Ha néhol egyes kifejezésekre s a tárgyra nézve szabadabb vagyok másoknál, ez onnan van, mert énszerintem a költészet nem nagyúri szalon, hová csak fölpiperézve, fényes csizmákban járnak, hanem szentegyház, melybe bocskorban, sőt mezítláb is beléphetni.

Végre, hogy bennem szaggatottság van, az, fájdalom, való; de nem csoda. Nekem nem adta isten a sorsot, hogy kellemes ligetben csalogánydal, lombsusogás és patakcsörgés közé vegyítsem énekemt a csendes boldogság- vagy csendes fájdalomról. Az én életem csatatéren folyt, a szenvedések és szenvedélyek csataterén; régi szép napok holttestei, meggyilkolt remények halálhörgése, el nem ért vágyak gúnykacaja s csalódások boszorkánysipításai között dalol féltébolyodottan múzsám, mint az elátkozott királyleány az operenciás tenger szigetében, melyet vadállatok és szörnyetegek őriznek. – Aztán e szaggatottság nem is egészen az én hibám, hanem a századé. Minden nemzet, minden család, sőt minden ember meghasonlott önmagával. Az emberiség a középkor óta nagyot nőtt, s még mindig a középkori öltözet van rajta, imitt-amott megfoltozva és kibővítve ugyan; de ő mindazáltal más ruhát kíván, mert ez így is szűk neki, mert szorítja keblét, hogy alig vehet lélekzetet, s aztán szégyenli is magát, hogy ifjú létére gyermekruhát kell viselnie. Igy van az emberiség szégyen és szorultság között; kívül csendes, csak egy kissé halványabb a szokottnál, de belül annál inkább háborog, mint a vulkán, melynek közel van kitörése. Ilyen e század, s lehetek-e én másforma? én, századom hű gyermeke!"

 

Igazán elgondolkodtató, amilyen "modernül" fogta fel a dolgokat, nem?

A magyar mértéket és rímet azóta meghatározták, ma "magyaros verselés" címszó alatt található meg a verstanokban, és ebben neki főszerepe volt ...

Az egészen modern felfogás, és a Poet is ezt az elvet képviseli, a költészet mindenkié, az egyszerű embereké is.

Még egy gondolata fontos, ami ma is érvényes: a költőnek kor gyermekeként kell írni. Megszívlelendő!

Forrás:

http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/eloszo.htm

 

Marie_Marel•  2014. április 21. 11:43

"Aki játszani szeret, az nem csal..."

"26 éves vagyok. Épp most kentem össze az egész hasam csokival. Volt egy barátom aki felnőtt. Mindig furcsán néz rám azóta. A tekintetében egyszerre van lenézés, és irigység. A barátom szerint fel kéne nőnöm, hogy legyen belőlem valaki. Szerintem pedig gyereknek kell maradnom, hogy ne nézzek le senkit. A barátom, aki annyi idős mint én, de már három éve 'fel van nőve', szóval szerinte az élet szar. Nehéz, és szomorú. Szerinte ezt minél hamarabb megtanulom, annál könnyebb lesz nekem. Szerintem annyi fontosabb dolgot kell megtanulnom, mint felnőni a gondoknak. Szerinte a az élet nem játék. A problémákat meg kell szüntetni. Szerintem az életben a problémák csupán egy játékban a feladványok, minden váratlan helyzetben izgatott leszek, és igen tudom, hogy mi az a halál, és mi az a nyomor. Tudom micsoda fájdalom elveszíteni valakit. Viszont azt is tudom, hogy akivel együtt játszom, az nem fog kinevetni ha vesztek. Aki játszani szeret, az nem csal, és nem tapossa le a másikat a győzelemért. Engem csak azok az emberek tudnak bántani, akik azt hiszik, hogy felnőttek. Akik a halálukat jelölték ki a célnak, és minden lépésüket az addig tartó félelmük motiválja; hogy veszthetnek, miközben azt hazudják, hogy az élet nem is játék. Az élet egy olyan játék ahol mindenki vesztes. Ezt én mondom. csak azok nyernek akik a játékot szeretik és nem a győzelmet. Van a hasamon egy mogyoró darab is. Gondolom minden tartalmaz nyomokban"

Szendrői Csaba

Marie_Marel•  2014. április 15. 13:33

Egy versem utóélete

Nohát, mit találtam a neten! Prózaíró pályázat a saját versem alapján...:-)

cupido nevű blogspotos, 2011-ben:

" Pályázatot szeretnék hirdetni!
Még soha nem csináltam ilyet, de úgy gondoltam izgalmas napokat okozna, ha a ti írásaitokat olvashatnám. A nyereményt sem találtam még ki, sőt (lehet hogy ez most eltántorít) talán nem is lesz, csak az első hely érzete, meg talán az én építő kommentjeim. Építő? Lehetséges. De én magam se igazán fejlődtem még ki, mint írópalánta, viszont ez nem zárja ki azt, hogy nincsenek jó meglátásaim. A zsűri valószínűleg a közeli barátaim alkotják, akik blogot nem igen vezetnek, de olvasni imádnak.

A pályázat témája szabadon választott. Egy dolog van csak! A választott műfajhoz (novella, elbeszélés, vers, egyperces) az alábbi versek alapján kell írnotok. – Tehát olvassátok el a verseket válasszatok egyet és az alapján, amilyen történet az eszetekbe jut vessétek Word-be és küldjétek el.

Címnek nem kötelező használni, de a verset a pályaművetek elejére vagy végére másoljátok be.

A vers hosszúsága szabadon választott, novelláé min.2 - max.5 oldal, elbeszélés min.6 – max.15 oldal, egyperces a címből eredően rövid, kb. fél A4-es lap. Az oldalak A4-es méretben értendők, betűméret 12 pont, típus Times New Roman.

A választható versek:

Szabó Lőrinc: Különbéke Ady Endre: Őrizem a szemed Varró Dániel: Randi Vörösmarti Daniella: Tangó Marie Marel: A kert magánya

Ha ezek nem tetszenek válasszatok ti egyet és írjátok meg kommentbe, vagy chaten melyiket szeretnétek. Viszont jobban örülnék, ha innen merítenétek ihletet."
Forrás:
http://egycupidobukasa.blogspot.hu/2011/02/poeta-palyazat.html

 Jó társaságba kerültünk. :-)

***

És az eredmény:


2. helyezett http://egycupidobukasa.blogspot.hu/search/label/2.%20helyezett
3. helyezett http://egycupidobukasa.blogspot.hu/search/label/3.%20helyezett
7. helyezett http://egycupidobukasa.blogspot.hu/search/label/7.%20helyezett

Igazán érdekes, nem? :-)

***

Marie Marel

A kert magánya

Régen-holt szőke leány emléke
kapaszkodik a tört kerítésbe.
A lécek közt halvány dallam suhan,
mint elhaló, fájó zongora-futam.

Kondul a szélben a falu harangja.
Óh, hol van a lányka emlék-alakja?
Fű között rejtezik lába nyoma,
pihenni vágyik a kis pocsolya.

Roskad a pad már: nincs kinek állni.
Nem fog a lányka szerelmet várni.
A falon tétova borostyán matat,
lehull a csöndben a fáradt vakolat.

2009. április 20.

***

Sznitén poetes vers:

Vörösmarti Daniella

Tangó

Sötét éjben utazom,
Köröttem csillagok.
A hajnal első pírja
A táj ajkán ragyog.

Szájában az élet íze,
Lecsókolom róla.
Puha bőrén ledőlök
A szűz-szülte hóra.

S míg én bódultan fekszem
A maradt sugáron,
Az alkonynak dús partján
Elnyel az álom.

Két ajkai közt forgat,
Két kezével ölel,
Majd reményének íze
Az éjszakával tűn el.

Hajnalfényben utazom,
Köröttem fényszikrák,
Álomképem szép csendjét
Lomhán felisszák.

Számban élet íze nincs,
Lecsókoltad róla,
Elvitted magaddal egy
Kéjbe tűnt tangóra.

2010.

***

1. helyezett http://egycupidobukasa.blogspot.hu/search/label/1.%20helyezett

4. helyezett http://egycupidobukasa.blogspot.hu/search/label/4.%20helyezett

5. helyezett http://egycupidobukasa.blogspot.hu/search/label/5.%20helyezett

6. helyezett http://egycupidobukasa.blogspot.hu/search/label/6.%20helyezett

Különdíj http://egycupidobukasa.blogspot.hu/search/label/K%C3%BCl%C3%B6nd%C3%ADj

 

 


Marie_Marel•  2014. április 12. 10:47

Az alázatról

"Az alázat, az igazi tudás és az igaz megismerés kapuja. Minden nagy tett, minden valódi erkölcsi és szellemi erőfeszítés előfeltétele. Már a dolgok természetéből fakad, hogy aki feladatán elmélyül - "megfeledkezik önmagáról".
A hiúság, az önzés, az érdek, nem csak erkölcsi rossz, de szellemi akadály is, s nem egy kitűnő alkotást fosztott meg attól hiú tökélye, hogy valóban közkincs, halhatatlan alkotás legyen."

Forrás: Pilinszky János: Az alázatról

***

"A legbölcsebb ember is húzza meg magát szerényen. Mert miből áll a nagy bölcsessége? Talán abból, hogy legfeljebb egy félrőffel tovább lát a másiknál, a közönséges eszűnél, egy félrőffel egy olyan horizontba, amely egy billió mérföldre terjed. Az egész mély látás csak egy valamivel kisebb vakság. Hát érdemes ezért a csekélységért annyi hűhót csinálni? Szétosztályozni az embereket, hogy ezek az okosak, emezek a nem okosak, azok a bolondok, mintha a mákszemeket szétraknánk: kis mákszemek, nagy mákszemek."

 
Forrás: Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma, 1. rész, Estella - részlet

Marie_Marel•  2014. április 11. 10:12

Megbocsátás...

"Egy tanár, minden diákjának azt a feladatot adta fel a következő hétre, hogy vegyenek egy karton dobozt és az elkövetkező héten minden egyes személyért aki bosszúságot okoz nekik, akiket nem szívlelnek és akiknek nem tudnak megbocsátani, tegyenek be a ládikóba egy barackot, melyre tegyenek egy címkét is az illető személy nevével.
Egy héten keresztül ezt a ládikót a hallgatóknak magukkal kellett cipelniük állandóan, otthonukba, az autójukba, az órákra, még éjszaka is ágyuk mellé kellett helyezniük azt.
A hallgatóknak szórakoztatónak tűnt az elején a feladat és mindannyian buzgón írták a neveket, melyek gyermekkoruktól kezdve eszükbe ötlöttek. Ezután, lassan-lassan, amint múltak a napok, a hallgatók újabb neveket írtak a listára, olyan emberek neveit akikkel naponta találkoztak és úgy tűnt, megbocsáthatatlanul viselkedtek velük szemben... Feltűnt nekik időközben, hogy a ládikó egyre súlyosabbá válik. A hét elején beletett barackok kezdtek ragacsos masszává rothadni, elviselhetetlen bűzt árasztva és a rothadás gyorsan átterjedt a többi barackra is.
Nehéz problémát okozott az is, hogy kötelesek voltak állandóan magukkal hordani ezt, vigyázzanak arra, nehogy az üzletekben, az autóbuszban, az étteremben, találkozón, ebédlőben, fürdőben felejtsék azt, főképp mert minden egyes hallgató neve és lakcíme valamint a kísérlet témája rá volt írva a ládikóra. Ráadásul, a karton doboz is kellett szétbomlani, siralmas állapotba kerülve: nehezen cipelve súlyos terhét.
Mindannyian gyorsan és világosan megértették a leckét, amit a tanár megpróbált elmagyarázni nekik a hét végén, vagyis, annak a ládikónak a súlya, amit egy héten keresztül magukkal cipeltek, csupán a magunkkal cipelt spirituális nehézség súlyát képviseli, akkor amikor gyűlöletet, irigységet, más személyek iránti megvetést cipelünk magunkban.

Gyakran azt hisszük, hogy kegyelmet gyakorolunk másoknak megbocsátva. A valóságban azonban, ez a legnagyobb szívesség, amit önmagunknak tehetünk!"

Forrás: https://www.facebook.com/agi.haas.1/posts/812816828746296?notif_t=close_friend_activity