Érdekességek, gondolatok, pályázataim

Marie_Marel•  2010. november 3. 20:13

Környezetbarát, ehető italos palackok

Környezetbarát, ehető italos palackok
2010. Szeptember 23. csütörtök, 23:30

Nemsokára múzeumba kerülnek

Franciaországban bemutatták az első ehető italos palackokat. Ezzel akarják leváltani a műanyag és a fém dobozokat, amelyekbe ma csomagolják a kedvenc italainkat. Ezek elfogyasztása után a palackokat egyszerűen megennénk. Ezek egy bizonyos alga bázisán létrehozott anyagból készülnek olajszármazékok felhasználása nélkül, és csokoládé ízűek, hogy legyen kedve a kedves vevőnek a göngyöleget lenyelni.

A protitipus François Azambourg francia formatervező mutatta be. A palack egyetlen hibája, hogy külső burka kissé túl lágy. A feltalálók azonban azt ígérik, hogy ezt hamarosan megoldják, bár nem árulták el, hogyan. David Edwards, aki a Harvard professzora, és szintén a csapat tagja, azt állítja: egy év múlva piacképes lesz az ehető palack.

forrás: http://www.azta.hu

Marie_Marel•  2010. október 22. 21:04

Vádemelés

Vádemelés a tömegmészárlásra készülő egyetemista ellen

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészég az egyetemista ellen, aki tömegmészárlásra készült februárban. Összesen 22 emberrel akart végezni, annyival, ahány éves akkor volt. A férfi előzetes letartóztatásban van.



Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 22 éves hallgatója körülbelül másfél éve készült a tömeggyilkosságra. Saját egyetemén vagy egy bevásárlóközpontban akart ölni, fegyvere is volt, amelyet engedéllyel tartott. Összesen 22 embert akart megölni, mert elmondása szerint minden élet egy szörnyű évét jelenti. Egy korábbi szakértő véleménye szerint személyiségzavaros emberről van szó, akinél fennáll a nyílt agresszió veszélye.

A vádirat szerint a fiatalember kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkezik, de személyisége gyerekkorától kezdődően fokozatosan torzult. A vele együtt élő édesanyját és nagymamáját rendszeresen bántotta, ami 2006 őszén nagyanyjánál súlyos egészségromláshoz vezetett. Agresszivitása kezdetben családi körben mutatkozott. A vádlottban először 2008 tavaszán, különböző iskolai mészárlások hírére merült fel, hogy fegyvert szerez, és több diákot megöl, aztán magával is végez. Részletes tervet dolgozott ki és már a megvalósításhoz is hozzákezdett: belépett egy sportegyesületbe és több külföldi lövészklubba, majd gázpisztolyt és gázálarcot vett. 9 milliméteres fegyveréhez tavaly szeptemberben jutott hozzá.

Amikor felmerült benne, hogy nem az egyetemen, hanem valamelyik nagy bevásárlóközpontban akar lecsapni, több helyen is terepfelmérést is végzett. A rendőrséget végül csoporttársai értesítették, miután beszélgettek vele és látták blogbejegyzéseit.

A fiatalember augusztusig előzetes letartóztatásban volt, majd házi őrizetbe helyezte a bíróság. Ez azonban csak néhány napig tartott, ismét előzetesbe került. A rendőrség a nyomozást lezárta, a Fővárosi Főügyészség pénteken azt a tájékoztatást adta, hogy vádat emelt a 22 ember meggyilkolására készülő fiatal ellen, emberölés bűntettének előkészülete, súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt.

(FH)

Marie_Marel•  2010. október 19. 22:11

Szentendrei Lajos: Tömegek eszik, pedig rákot okoz

Tömegek eszik, pedig rákot okoz
Szentendrei Lajos

A kimondhatatlan nevű dinátrium 6-hidroxi-5-((2-metoxi-5-metil-4-szulfofenil) azo)-2naftalinszulfonátnak nem véletlenül adtak barátságosabban hangzó nevet: Red 40. De használják még az Allura Red elnevezést is. Az imigyen "ártalmatlanított" név azonban változatlanul egy rendkívül veszélyes adalékanyagot jelöl, amely ráadásul sok ország élelmiszeriparában használatos.
Egy ételszínezékről van szó, s mivel előállításakor az erősen rákkeltő para-krestidint használják, Európában több országban is betiltották (például Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Svájcban, vagy Svédországban), de sok helyütt, így például az Egyesült Államokban is, szabadon és vígan alkalmazzák. Olcsóbb ugyanis, mint a természetes színezőanyag. (Az Európai Unióban egyébként elfogadott ételszínezék, de az egyes tagországok fenntartják maguknak az egyéni engedélyezés lehetőségét.)
Az Óperencián túl azonban mostanában igencsak felerősödött egyes kutatóintézetek és civil szervezetek hangja és akciója a Red 40, és más élelmiszerszínezékek betiltatása érdekében. A „Tudomány a Köz Érdekében Központ" nevű szervezet például - miután felháborodott az amerikai élelmiszerfelügyeleti szerv lassúságán és engedékenységén - a minap hozta nyilvánosságra kutatásainak eredményét. E szerint a Red 40, és egy sor más élelmiszerszínezék is, rákkeltő hatású.
A szervezet munkatársai patkányokkal és fehéregerekkel kísérleteztek, s az eredmények lesújtóak lettek: az állatok rákban, kivált pajzsmirigyrákban és hererákban pusztultak el. A Red 40, és a Citrus Red 2 húgyhólyagrákot okozott, a Yellow 5 és a Blue 1 nevű adalékanyag vese-tumort idézett elő, a Red 3 pedig rosszindulatú pajzsmirigydaganat kialakulásáért volt felelős.
A Központ szakemberei minderről akkurátusan tájékoztatták az FDA-t (az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti szervét), ám nem történt, nem történik semmi. Pedig például a McDonald's és a Kellogg a kérdéses színezékeket már nem alkalmazza - a Nagy-Britanniában forgalmazott termékeinél. A britek ugyanis betiltották a szintetikus élelmiszer-színezékeket. Az amerikai kuncsaftokról azonban megfeledkeztek. Míg az Egyesült Királyságban a McDonald's az epres fagylaltját csakis igazi eperrel színezi, addig az Egyesült Államokban az enyhén szólva is kártékony Red 40 színezékkel dobja piacra. Hasonlóképpen szintetikus adalékanyagot tartalmazó portékát ad az amerikaiaknak a Kellogg, míg a brit boltokba csakis paprikával és természetes anyagokkal színezett termékeket küld.
Morognak hát a szakemberek, és a civilek is, ám a kísérleteken és a figyelemfelkeltő akciókon kívül mást eddig nem tettek. Igaz, alkalmasint még pereskedéssel sem sokra mennének. Netán úgy járnának, mint az a nonprofit szervezet, amelyik az idén nyáron indított pert a Coca-Cola ellen, mert a cég vitaminos italai szerintük kártékonyak az egészségre, s e tényt a vállalat homályban hagyja a fogyasztók előtt. A Coca-Cola ügyvédjeinek érve: „józanul gondolkodva egyetlen fogyasztó sem hiheti azt, hogy a vitaminos víz egészséges".

Marie_Marel•  2010. szeptember 29. 17:17

Meghökkentő hírek a nagyvilágból

Létrázhat az öreg, mert a lépcsőház a szomszédé

Arra ítélt egy román bíró Pitiestiben egy 70 éves férfit, hogy létrán másszon fel első emeleti lakásába, ha haza akar menni, a lépcsőházi bejárat ugyanis jogilag az alsó szomszédé. Eugen Dumitrescu évekig a lépcsőkön járt fel, ám egy nap összeveszett az alsó szomszéddal, aki kizárta őt. Bírósághoz fordult, de nagy ámulatára ellene döntöttek. A férfi az eddigi tapasztalatok alapján arról számolt be, hogy gyakran ablakpucolónak, sőt rablónak nézték a járókelők, ezért a létrázás miatt már sok problémája támadt. Azt kívánta a bírónak, hogy létrázzon ő is évekig otthon, hogy megtudja, milyen érzés ez.

Forrás: Libertatea, 2009. február 3.


***************

Olyan kövér volt, hogy targoncával kellett kórházba vinni

Meg kellett bontani a ház falát a tűzoltóknak, hogy be tudjon jutni a targonca ahhoz a 33 éves michigani férfihoz, akit kórházba kellett szállítani, mert rosszul lett. A tűzoltókból és mentőkből álló vegyes csapatot a látogató nővér hívta ki a 400 kilós férfihoz, miután úgy látta, hogy ólomsúlyú páciensének az állapota rosszabbodott. A helyzetet súlyosbította, hogy a beteg hálószobája az emeleten volt. A tűzoltóparancsnok ezért azt találta ki, hogy targoncával, a kibontott falon keresztül emelik le az embert ágyastul. A művelet sikerült, a férfit kék lepellel letakarva szállították be a klinikára, hogy a járókelők ne legeltethessék a szemüket a nem mindennapi látványon.

Forrás: Star Tribune, 2007. szeptember 19.

Marie_Marel•  2010. szeptember 25. 19:18

Két hír (Nyugdíjkorhatár emelés)

Két hír (Nyugdíjkorhatár emelés)

Magyarország:

Már a parlament előtt van az a népi kezdeményezés, amely alapján az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár


62-ről 65 évre

történő emelésének ügyét. A népi kezdeményezést a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) indította.

Javaslatuk így szól: "Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését". Az aláírásgyűjtési ívet még márciusban hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB), a SZEF pedig a rendelkezésre álló négy hónapban csaknem 70 ezer aláírást gyűjtött össze.

Az aláírásgyűjtési ívek - véletlenszerű mintavétellel történő - ellenőrzése során megállapították, hogy az aláírások között legalább 61.647, illetve legfeljebb 63.577 érvényes található.

Ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendre kelljen vennie és meg kelljen tárgyalnia egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer támogató aláírás szükséges. A parlament azonban ekkor sincs döntési kényszerben. (Ezt csak ügydöntő népszavazással lehet kikényszeríteni.)

Varga László, a SZEF elnöke elmondta: az elsődleges kérdés az, hogy amikor a parlament teljesíti az újratárgyalásról szóló kötelezettségét, milyen társadalmi vitát akar folytatni a nyugdíjszabályokról általában. Véleménye szerint akkor lehet majd "értelmesen beszélni" egy általános nyugdíjkorhatárról, valamint ehhez viszonyítva egyes foglalkoztatási területeken valamilyen kedvezményről, ha a nyugdíjszabályok figyelembe veszik a munkavállalók eltérő munkaterheit, azt, hogy egy bizonyos életkor után bizonyos tevékenységek nem végezhetők a társadalom által elvárt színvonalon. Példaként említette a közszolgálat területén a szociális ellátást, az egészségügyet, a rendvédelmet és az oktatást.

Varga László ugyanakkor megjegyezte, az a "félelme", hogy a parlament nem lesz hajlandó ilyen vitát folytatni.

A parlament 2009 májusában az akkori kormány javaslatára - szocialisták és szabad demokraták szavazataival - döntött a nyugdíjkorhatár fokozatos, 62-ről 65 évre való felemeléséről.

forrás: MTI


******


Franciaország:

Francia sztrájkok a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Több százezer sztrájkoló vonult az utcára több francia városban csütörtökön, hogy Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök nyugdíjreformja ellen tiltakozzanak.


Ebben a hónapban ez már a második sztrájk a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen. Szeptember hetedikén több mint egy millióan vonultak utcára. A mostani demonstrációk sikerét azon mérik majd, hogy többen, vagy kevesebben jelentek meg, mint a két hete tartott megmozduláson.
A francia szakszervezetek több mint 231 helyen tartanak demonstrációkat, a nyugdíjkorhatár

60-ról 62 évre

emelése ellen tiltakozva. A belügyminisztérium közlése szerint délben 410 ezer demonstráló vonult a francia városok utcáira, nagyjából negyvenezerrel kevesebb, mint a szeptember hetedikei sztrájk alatt.

Az UNSA szakszervezet szerint az utcán tüntető emberek száma "ugyanannyi, vagy több", mint a két hete tartott megmozdulásokon. A szakszervezetek szerint akkor két és fél millióan vonultak utcára. A rendőrség azonban csak nyolcszázezerre becsülte a résztvevők számát. A kormány és a szakszervezetek feltehetően most is egymásnak ellentmondó adatokat fognak majd adni a tüntetők számáról.

A munkabeszüntetések leginkább a tömegközlekedést érintették. A párizsi metrók kevesebb mint fele közlekedik a francia fővárosban. A repülőjáratok nagyjából felét törölték az Orly repülőtéren, és negyven százalékot a Charles de Gaulle repülőtéren, de az Air France tengerentúli járatai mind elindulnak. A vasúti szakszervezetek közlése szerint a vasúti dolgozók 38 százaléka sztrájkol, és a vonatok nagyjából fele nem indult el. A vasútközlekedésben várhatóan még pénteken délelőtt is lesznek fennakadások.

A nyugdíjreformról szóló törvénytervezetet már elfogadta a francia parlament alsóháza. A felsőház október ötödikén kezdi meg a vitát a reformról, és várhatóan el is fogják fogadni a nyugdíjkorhatár 62 évre emelését.

- Független Hírügynökség -