Tanmese

Marie_Marel•  2013. január 9. 10:46

Tanmese...

"Egy nap a paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni, mit is tehetne. Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg és a kutat úgyis ideje már betemetni; nem éri meg kihúzni az öreg szamarat. Áthívta a szomszédjait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott és elkezdtek földet lapátolni a kútba. A szamár megértette, mi történik és először rémisztően üvöltött. Aztán mindenki csodálatára megnyugodott. Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy minden lapátnyi föld után a szamár valami csodálatosat csinál. Lerázza magáról a földet és egy lépéssel feljebb mászik. Ahogy a paraszt és szomszédjai tovább lapátolták a földet a szamárra, lerázta magáról és egyre feljebb mászott. Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén és boldogan elsétált.

Az élet mindenfajta szemetet és földet fog rád lapátolni. A kútból kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést. Minden probléma csak egy lehetőség a továbblépésre.
Bármilyen problémából van kiút, ha nem adod fel, nem állsz meg.
Rázd meg magad és lépj egyet feljebb."

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Napsugar592013. február 9. 13:54

Én viszont imádom a tanmeséket (fabula)! Ez is egy remek darab! Köszönöm szépen. Szeretem, mert mesélve tanít, nem ''tanítva mesél''. Az rosszabb! Az pedig, hogy a szamár ösztönösen tiszta akar maradni, jó lenne, ha az emberre is igaz lenne.:) Jolánkának azonban nagyon igaza van a munkálatok leállításával illetve módosításával kapcsolatban. Sajnos!

Marie_Marel2013. január 10. 12:18

''A kútból kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést''

drága pepo, ez biz' nem is egyszerű...

pepo2013. január 9. 18:42

ó...ilyen egyszerű lenne?

Kicsikinga2013. január 9. 15:55

Köszönöm szépen!
A szamártól is lehet tanulni!!

Törölt tag2013. január 9. 14:33

Törölt hozzászólás.

Molnar-Jolan2013. január 9. 12:27

Az a bibi, hogy mikor rájönnek, hogy a szamár ki akar szabadulni, már nem lapátolják tovább a földet rá. Így mégis elpusztul. Esetleg föld helyett jönnek a kövek. :(
Áttételesen: ha ki akarsz szabadulni a szorult helyzetből, tesznek róla, hogy ne léphess feljebb.

Törölt tag2013. január 9. 12:21

Törölt hozzászólás.

Pera762013. január 9. 12:19

Jav: Marie :)

Pera762013. január 9. 12:18

Valahogy eszembe jutott az időjós szamár és a szamár időjós története.
Ez meg jó tanulság arra is, hogy olykor az állat emberibb...
''Az élet mindenfajta szemetet és földet fog rád lapátolni. A kútból kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést.''
Köszönöm Mari, hogy idehoztad, olvashattam...

Törölt tag2013. január 9. 12:16

Törölt hozzászólás.