Szentendrei Lajos: Tömegek eszik, pedig rákot okoz

Marie_Marel•  2010. október 19. 22:11

Tömegek eszik, pedig rákot okoz
Szentendrei Lajos

A kimondhatatlan nevű dinátrium 6-hidroxi-5-((2-metoxi-5-metil-4-szulfofenil) azo)-2naftalinszulfonátnak nem véletlenül adtak barátságosabban hangzó nevet: Red 40. De használják még az Allura Red elnevezést is. Az imigyen "ártalmatlanított" név azonban változatlanul egy rendkívül veszélyes adalékanyagot jelöl, amely ráadásul sok ország élelmiszeriparában használatos.
Egy ételszínezékről van szó, s mivel előállításakor az erősen rákkeltő para-krestidint használják, Európában több országban is betiltották (például Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Svájcban, vagy Svédországban), de sok helyütt, így például az Egyesült Államokban is, szabadon és vígan alkalmazzák. Olcsóbb ugyanis, mint a természetes színezőanyag. (Az Európai Unióban egyébként elfogadott ételszínezék, de az egyes tagországok fenntartják maguknak az egyéni engedélyezés lehetőségét.)
Az Óperencián túl azonban mostanában igencsak felerősödött egyes kutatóintézetek és civil szervezetek hangja és akciója a Red 40, és más élelmiszerszínezékek betiltatása érdekében. A „Tudomány a Köz Érdekében Központ" nevű szervezet például - miután felháborodott az amerikai élelmiszerfelügyeleti szerv lassúságán és engedékenységén - a minap hozta nyilvánosságra kutatásainak eredményét. E szerint a Red 40, és egy sor más élelmiszerszínezék is, rákkeltő hatású.
A szervezet munkatársai patkányokkal és fehéregerekkel kísérleteztek, s az eredmények lesújtóak lettek: az állatok rákban, kivált pajzsmirigyrákban és hererákban pusztultak el. A Red 40, és a Citrus Red 2 húgyhólyagrákot okozott, a Yellow 5 és a Blue 1 nevű adalékanyag vese-tumort idézett elő, a Red 3 pedig rosszindulatú pajzsmirigydaganat kialakulásáért volt felelős.
A Központ szakemberei minderről akkurátusan tájékoztatták az FDA-t (az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti szervét), ám nem történt, nem történik semmi. Pedig például a McDonald's és a Kellogg a kérdéses színezékeket már nem alkalmazza - a Nagy-Britanniában forgalmazott termékeinél. A britek ugyanis betiltották a szintetikus élelmiszer-színezékeket. Az amerikai kuncsaftokról azonban megfeledkeztek. Míg az Egyesült Királyságban a McDonald's az epres fagylaltját csakis igazi eperrel színezi, addig az Egyesült Államokban az enyhén szólva is kártékony Red 40 színezékkel dobja piacra. Hasonlóképpen szintetikus adalékanyagot tartalmazó portékát ad az amerikaiaknak a Kellogg, míg a brit boltokba csakis paprikával és természetes anyagokkal színezett termékeket küld.
Morognak hát a szakemberek, és a civilek is, ám a kísérleteken és a figyelemfelkeltő akciókon kívül mást eddig nem tettek. Igaz, alkalmasint még pereskedéssel sem sokra mennének. Netán úgy járnának, mint az a nonprofit szervezet, amelyik az idén nyáron indított pert a Coca-Cola ellen, mert a cég vitaminos italai szerintük kártékonyak az egészségre, s e tényt a vállalat homályban hagyja a fogyasztók előtt. A Coca-Cola ügyvédjeinek érve: „józanul gondolkodva egyetlen fogyasztó sem hiheti azt, hogy a vitaminos víz egészséges".

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2010. október 20. 08:27

Törölt hozzászólás.

tigris2502010. október 20. 08:26

És még mennyi minden rákkeltő,amit beletesznek élelmiszerbe,és nem is tudunk róla!

mezeimarianna2010. október 20. 06:47

hm...

kalitka2010. október 20. 00:00

Brrrr...:((

kapocsi.ancsa2010. október 19. 22:30

Csak olvastam..
sajnos ma ez van..
:(
Üdv.Puszi