Személyhez fűződő jogok a Ptk.-ban

Marie_Marel•  2013. június 20. 10:54

Személyhez fűződő jogok a Ptk.-ban


A személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti különösen a magánszemélyek bármilyen hátrányos megkülönböztetése nemük, fajuk, nemzetiségük vagy felekezetük szerint, továbbá a lelkiismereti szabadság sérelme és a személyes szabadság jogellenes korlátozása, a testi épség, az egészség, valamint a becsület és az emberi méltóság megsértése.

Az élet, a testi épség, az emberi méltóság, az egészség védelmét, a névviselés jogát, a jóhírnév védelmét (A jóhírnév sérelmét jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó, azt sértő, valótlan tényt állít, híresztel, vagy való tényt hamis színben tüntet fel.), a képmással, hangfelvétellel visszaélés tilalmát, a titokvédelmi, a személyes adatokat érintő* és a kegyeleti jogok védelmének szabályait.

*A személyhez fűződő jogok védelme kiterjed a személyes adatok védelmére és jogsértést jelent a személyes adat jogosulatlan kezelése (különösen annak megszerzése, illetéktelen személlyel való közlése vagy nyilvánosságra hozatala).

A magántitokhoz való jog körében a magántitok fogalma alatt - az üzleti titok és a levéltitok mellett - a hivatásbeli és az elektronikus hírközlési titkot is érteni kell.

 

A szabályozás kiegészül a fogyatékos személyek jogvédelmének, a természet védelméhez és az egészséges környezethez való jog, a magánélet tiszteletben tartásához és a bíróság előtti tisztességes eljáráshoz való jog személyiségvédelmi szabályaival.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2013. június 20. 16:13

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2013. június 20. 16:09

Nagyjából ezeket részletezi. Természetesen csak kivonat...

edikee2013. június 20. 12:07

Személyhez fűződő jogok a Ptk.-ban......
Van még ettől több jog is....mint itt írva vagyon...

Edeke2013. június 20. 12:02

''A jóhírnév sérelmét jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó, azt sértő, valótlan tényt állít, híresztel, vagy való tényt hamis színben tüntet fel''

(ez tetszik! Remélem MINDENKI elolvassa. Mondom MINDENKI))

Törölt tag2013. június 20. 11:59

Törölt hozzászólás.