Ne etesd a trollokat! - 3 cikk a trollokról

Marie_Marel•  2013. június 22. 20:36

1. Ne etesd a trollt!

Ez leggyakoribb tanács, amit a trollokról hallhatsz. Minél inkább próbálod meggyőzni, megvédeni az igazad, ő annál jobban fújja a magáét, és élvezi a helyzetet. „Ahogy a mondás tartja: ne kezdj birkózásba egy disznóval. Mindketten sárosak lesztek, de a disznó még élvezi is.”


Ki az a Troll?

Trollnak nevezzük az internetes közösségben azokat a fórumrombolókat, akik sértő, kihívó hozzászólásokkal igyekeznek provokálni fórumozó társaikat, kommenteiket mintegy csaliként használva arra, hogy hálójukba áldozatokat szerezzenek. 

Jellemzően abban lelik örömüket, ha a közösség tagjai között viszályt szíthatnak, ha véget nem érő veszekedéseikhez partnert találnak. Ezen konfrontálódások vége az esetek többségében személyeskedésbe, sértegetésbe fullad.

Többnyire hímnemű egyedekről beszélünk, melyeknek több altípusa is ismert, ám sok közös jellemzővel bírnak.

Ezek szerint egy átlagos troll igyekszik a művelt, tájékozott, intelligens ember benyomását kelteni, a higgadt szkeptikus képét adja, aki nem rejtegeti valójában megfoghatatlan véleményét. Minden adandó alkalommal elméletinek tűnő vitát szít, ám ennek valódi célja nem más, mint a bomlasztás. Eszköztárában egyaránt szerepel az inzultálás és az inzultálás kierőszakolása, ilyenkor azonnal moderátorért kiált. Mestere a mások által használt szavak újrafelhasználásának, s azok más értelemmel való beburkolásának.

Olykor butának tetteti magát, ám ezt is okkal teszi, hisz sokan bedőlnek ennek, s máris nyerő helyzetben van, hisz a troll valójában nem ostoba, bár él az a nézőpont is, miszerint a troll a legkorlátoltabb lények egyike. Többnyire olyan oldalakat vesz célba, ahol nem találkozik moderálással, s ahol szélsőséges indulatokat kiváltó témák is megjelennek - a szélsőséges indulatok generálását azonban többnyire ő váltja ki.

Többnyire olyan témákhoz szól hozzá, amikkel szemben szkeptikus, s a véleményütköztetések során igyekszik vitapartnereit teljes idiótáknak feltüntetni. Bizarr játéka tökéletes színterének tekinti az internetet és annak minden interaktív felületét. Társait nem érző emberi lényeknek tekinti, hanem digitális absztrakcióknak, így a legkevésbé sem foglalkozik az általa okozott indulatokkal, fájdalmakkal, sérelmekkel sőt, minél nagyobbat ütnek fegyverei, annál sikeresebbnek érzi magát. Érzelmi húrokat az ő irányába is felesleges pengetni, sosem lesz lelkiismeret-furdalása, sosem tanúsít megbánást, sosem visszakozik, sosem bán meg semmit. Sokak szerint a trollok valójában végtelenül magányos, szociálisan sikertelen, kisebbségi komplexussal küzdő emberek, akik a világháló közösségi terein véghezvitt izmozással próbálják elhitetni magukkal, hogy hatalmuk van. (És ha a többi user belemegy a játékba, átmenetileg lesz is neki, hisz uralni kezdi mások gondolatait.)

Tudnod kell, hogy trollal szemben sosem nyerhetsz, hisz mindig kitartóbb lesz, mint te. Egy trollal sosem közelednek egymáshoz az álláspontok, hisz ez legkevésbé sem célja. Egy troll hatását nem kerülheted el ha egyszer vitába szálltál vele, hisz mások is látták egyre kilátástalanabb küzdelmedet, ráadásul sérelmeidet más fórumokba is magaddal cipeled. A troll ennélfogva minden fórum, oldal, csetfelület számára a legkártékonyabb vírus, mivel könnyedén megfertőzhet és ellehetetleníthet olyan közösségeket, amelyek megjelenése előtt olajozottan és békésen működtek.

Don't feed the troll!

Millió értekezést olvashatunk a trollokról netszerte akár oldalak üzemeltetőitől, akár felhasználóktól, ám a megoldás egy lehet csupán: 

a troll teljes ignorálása a felhasználók részéről. 

Ez az úgynevezett don't feed the troll, azaz ne etesd a trollt elve, így elvéve játékát. Ha minden fórumozó következetesen kitart e mellett, idővel a troll ideges lesz, egyre többet és egyre agresszívabban kommentel, szinte rimánkodva egy jó vitáért, ám idővel feladja, és új játszóteret keres. 

Sajnálatos módon mindig akad egy-egy újonnan beesett felhasználó, aki mit sem tud a hallgatólagos megegyezésről, így tovább is fenntartva az áldatlan állapotokat - ráadásul úgy, hogy mit sem tud az egészről.

A moderátori munka is sokat segíthet, ám egy-egy elszánt troll esetében egy százszorosan elszánt, éjjel-nappal őrködő moderátor szükségeltetik, hisz ha törlésre adja a fejét, a vírus ezerszeres erővel támad. Előkerül a szólásszabadság, a diktátor-szöveg, a vagdalkozás, a fenyegetőzés, a feljelentés jövőbe helyezett képe. Ez pedig egy újabb nagyszerű játék az egyszeri trollnak.

Oldala válogatja, hogy mikor lép közbe, hogy egyáltalán közbelép-e. Megfontolás tárgyát képezi ilyenkor az is, hogy több szemlélő perverz örömét leli a trollok bomlasztó tevékenységében, így az esetleges fellépés esetén ők is a szólásszabadság eszméjét kezdik fújni, s az oldal vagy fórum üzemeltetőinek reputációját csorbítják ennek közhírré tételével - többnyire az okokat nem említve.

A szólásszabadság és az internet szabadságának kérdése pedig nehéz dió, ha valaki ezzel igyekszik védekezni. A szólásszabadság azt jelenti, hogy azt mondhatsz, amit akarsz, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy ott mondhatod, ahol akarod. A szomszédodnak elmondhatod, hogy büdös a szemét, amit a kert végében tart az ablakod alatt, de nem boríthatod a nappalija közepébe. Minden oldalnak és fórumnak megvan a joga, hogy a másokat zavaró nem kívánatos személyeket távol tartsa az oldaltól, s ezt többnyire valamilyen formában jelzik is.

A trollok elszaporodása sajnos mindenütt megfigyelhető, hisz az internet, ami kezdetekben egy önszabályozó rendszer volt, mára világméretű anonim világgá duzzadt, s annak kimondatlan szabályai a semmibe vesztek. Minél hígabb egy internetes közösség, annál nehezebben veti ki magából a trollokat, s annál több olyan felhasználó akad, aki a konstruktív, értelmes emberi kommunikáció érdekében önmagát és zavaró társait is önmérsékletre nevelné. Vannak, akik komolyan szorgalmazzák valamilyen erőskezű netes szabályozás létrehozását, mondván, a nagy szabadság önmaga és a közösség ellen fordul sokszor. Mások szócikket hoztak létre saját trolljaikról, viccesek pedig hogyan legyünk trollok útmutatót készítettek. Akárhogy is, a probléma jelen van, s eleddig még senki nem jött rá arra a gyógymódra, ami egyszer s mindenkorra megszűntetné a trollkodást.


Read more: http://www.charlottesweb.hu/index.php/cegunkrol/webhaszon-blog/130-ne-etesd-a-trollokat#ixzz2WyHSMatB

***


2. A trollok 7 fő bűne – mitől lesz troll a troll?

Szerző: Eszter ⋅ május 12, 2013

 

Akinek különbözik a véleménye az enyémtől, az nem troll. Akkor sem, ha mindenben különbözik.

 

Mitől lesz troll? Hét dolog.

 

1. Nincs is véleménye. Ha van, nem mondja el. Vagy nem konstruktívan, konzekvensen, kulturáltan, a másik félre is odafigyelve.

2. Jelentéktelen dolgokon lovagol, majd skatulyáz és ítélkezik. Nem tudni, az éleslátás hiánya miatt-e, vagy egyszerűen azért, mert fájdalmasan frusztrált szegény.

Minősítetlen hangnemben osztja az észt, ahelyett, hogy finoman felhívná a figyelmet az esetleges pontatlanságokra, majd MAGÁT A TARTALMAT, illetve annak lényegét méltatná.

3. Méltatná. Nem minősítené. Pláne nem az embert mögötte. Merthogy a troll személyeskedik, méghozzá teljesen irreleváns kontextusban. Főleg egy-egy kritika kapcsán, amit – mint sajtóműfajt – nem ismer.

A legfontosabb mindenesetre: a kritika definíció szerint a szubjektív, véleményközlő sajtóműfajok családjába tartozik, tehát nem kell egyetérteni vele. Írj te is egyet, ha másképpen látod a dolgot, de igyekezz szakmai érveket is felhozni véleményed mellett, mert máskülönben az írásod primitív trollkomment marad.

4. Tengernyi ideje van. Mindig kommentel. A lehető legváratlanabb időszakokban: vasárnap reggel 8-kor, pénteken este tízkor, kedden délután háromkor. Nincs élete.

5. Komoly szövegértés gondjai vannak. Esetleg el sem olvassa a teljes szöveget, nem fogja annak kontextusát, így nincs mit értenie: kiragadott félmondatok alapján vagdalkozik.

6. Élvezi a figyelmet, frusztrálja a csend. Nem bírja ki, ha nem az övé az utolsó szó.

Példa: Mindent kommentel, amibe csak belefut. Kötekedik, vitatkozik, végelgyengülésig.

Érdekes, hogy trollnak mindegy, miről van szó, ő megtalálja a módját, hogy köpködjön egyet. De mi ebben a jó?

7. Nem vállalja önmagát sem szemtől szemben, sem a virtuális térben. Akár öt különböző álnéven is visszatér.

 


Mikor beszélünk súlyos online zaklatásról?

Ha a három dolog egyszerre jelen van:
  •  szándékos károkozás (fizikai, lelki vagy mindkettő)
  • repetitív (folyton ismétlődik)
  • erőegyensúlyeltolódás (az egyik fél erősebb, mint a másik)

Ez már több a trollkodásnál, kérj segítséget!


Forrás: http://barokeszter.hu/2013/05/12/a-trollok-7-fo-bune-mitol-lesz-troll-a-troll/

***


3. Büntethetők a heccelődő internetes kommentelők

Büntethetők a heccelődő internetes kommentelők

  • Kurucz Tünde
  • 2013-01-14 08:45
Trollkodás: akár egy év börtönt is kaphat a vétkes.

 Óvatos becslések alapján néhány százra tehető azoknak a hazai rendőrségi ügyeknek a száma, amelyeknek a hátterében trollkodás áll. A trollok most nem a Harry Potterből vagy A Gyűrűk Urából ismert ostoba és gonosz lények, hanem heccelődő, gonoszkodó kommentelők, akiknek célja burkoltan a fórum vagy a hozzászólások tematikájának szétverése.

Tari Annamária pszichoterapeuta elmondta, az internet olyan konvenció és szabályok nélküli felület, amely alkalmas az éppen aktuális érzelmek és indulatok kivetítésére.
– A trollok olyan személyiségek, akik úgy érzik, hogy az online térben sok mindenhez van joguk, ezt szeretnék érvényesíteni, és egyáltalán nem érdekli őket a többi fórumozó, hozzászóló véleménye, lelki világa – tette hozzá a pszichoterapeuta.

Tari kiemelte: egy komoly, tematikus oldal, például egy, a legújabb biokémiai kutatásokkal foglalkozó site egy potenciális troll számára kevésbé vonzó, mert a mondanivalóban kevésbé talál fogást. 
– A trollok leggyakrabban azokon a honlapokon jelennek meg, amelyek a hétköznapi embereket is érdeklő témákkal foglalkoznak – jegyezte meg a szakértő, aki szerint általánosságban megállapítható, hogy tíz kommentelőből átlagosan kettő indulati és egy valódi troll. A cél: tönkretenni a témát.

A valódi troll mindent megtesz, hogy provokatív módon magára irányítsa a figyelmét, és tönkretegye a témát. Tari szerint az agresszív viselkedési minta hátterében többek között a düh, az irigység, a féltékenység, a kisebbségi érzés és az önértékelési problémák állnak.

A troll a saját feszültségeit az internet segítségével vezeti le, ezért nem fontos számára, hogy a „többiek mekkora veszteséget szenvednek el”.

  • A szex is fő téma: a kommentelők 4%-a írt már szexuális jellegű hozzászólást.
  • Provokátorok: a kommentelők 10%-a szeret provokálni.
  • Moderálás: a gyakori kommentelők 25%-át már moderálták.
A szakértő hangsúlyozta, a valódi troll a saját eszközeivel mindent megtesz, hogy szétverje a témát, és magára irányítsa a figyelmet. Ha a többi kommentelő ennek hatására elkezdi védeni a témát, a valódi troll eltereli a kérdést, ezért az online fórumozó csoport teljesen szétesik. 

Fontos, hogy trolltámadás esetén a csoporttagok összezárjanak, és csak egymásra reflektáljanak, mert ilyenkor a heccelődő még néhány petárdát elpufogtat, majd rövid időn belül elhagyja a fórumot – emelte ki Tari. Ki felel a hozzászólás tartalmáért? A trollok helyzetét megnehezíti, hogy a legtöbb oldalon a hozzászólásokat, fórumokat azonnali szűrő-kereső programokkal, illetve manuálisan moderálják.

– Jogilag nem sérti a szólás szabadságát, ha a site tulajdonosa töröl egy hozzászólást, de célszerű szerződésben rögzítenie, hogy a kommentek moderálásáért semmilyen felelősséget nem vállal – mondta Ormós Zoltán távközléssel foglalkozó ügyvéd. A kommentek tartalmáért a hozzászólást író felel. A tárhelyi felelősség akkor lép érvénybe, ha a site-on az olvasók ellenőrzés nélkül fejthetik ki a véleményüket, illetve a komment jogszabályba ütközik, és erre fel is hívták az üzemeltetők figyelmét.

Az ügyvéd hozzátette, feljelentési kötelezettsége az oldal üzemeltetőjének csak abban az esetben van, ha a komment pontosan megfogalmazott terror- vagy államellenes cselekedetet tartalmaz. Ha a hozzászólás például rágalmazó, személyiségi jogokat sértő kifejezéseket tartalmaz, akkor a trollt bárki feljelentheti, aki látta a bejegyzést. A hatóságok ilyen esetben – még nickneves kommentelők esetében is – az IP-cím alapján be tudják azonosítani a trollt – jegyezte meg Ormós. Nehéz a külföldi azonosítás Az IP-cím kiadása azonban nem minden esetben gyors és zökkenőmentes. Ha a site üzemeltetője külföldi, akkor a rendőrségnek az igazságügyi és a külügyminisztérium bevonásával jogsegélyt kell kérnie.
– A külügyminisztérium megkeresi az ügyben az adott ország külügyi tárcáját, amely továbbítja a kérést a kinti igazságügyi minisztériumon keresztül a helyi rendőrséghez. Ebben az esetben akár egy év is eltelik, mire a hatóságok megkapják a kért az IP-címet – magyarázta Ormós Zoltán.

Az ügyvéd végül megemlítette: ha az oldal külföldi üzemeltetőjének van magyarországi képviselete, akkor a rendőrség akár néhány napon belül megkaphatja a kért adatot. A törvény azokat a trollokat, akik más becsületét csorbítják, súlyosságtól függően közmunkával, pénzbüntetéssel és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatja, ezért az enter leütése előtt mindenkinek érdemes lehet az esetleges dühöngő hozzászólást még egyszer elolvasnia.

 

Forrás: http://www.metropol.hu/cikk/985121-buntethetok-a-heccelodo-internetes-kommentelok

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Marie_Marel2015. június 5. 19:07

@Mikijozsa: mindenki egyenlő elbánást kap. Szabályzatunk mindenkire egyformán vonatkozik.

Mikijozsa2015. június 5. 18:49

@Marie_Marel: Ne haragudj, de úgy érzem, nem a kérdésre válaszolsz, azért még egyszer megkérdezném, kapok-e egyenlő elbánást, vagy mégsem ? ha szabad kérdeznem , és Köszönöm a beszélgetést,. Tisztelettel M.

Marie_Marel2015. június 5. 18:32

@Mikijozsa: ez a baj, látod? te elvársz, nem pedig adsz. Az életben sem működik így. Tisztelnek majd, ha tiszteletet adsz. Ha meg nem: kizárnak.
Van egy mondás:
"Mosolyogj, és az élet is visszamosolyog rád! " - nem ő kezdi, hanem te. Adsz. Jó szót, mosolyt, udvariasságot, figyelmet. Sokat. És akkor ezt a kérdést már nem kell többé feltenned, még magadban sem.

Mikijozsa2015. június 5. 18:24

@Marie_Marel: S engem ki tisztel? mert , itt csak üldözést kapok

Marie_Marel2015. június 5. 17:46

@Mikijozsa: igazán sajnálom, én megpróbáltam.
Tudod az együttélés szabályai - kimondva, kimondatlanul - mindenhol azonosak. Nem csak rólam szól a világ, mások is el szeretnének férni benne, más elgondolásokkal, más nézetekkel, mint az enyém. És ezt illik tisztelni, és figyelembe venni.
Ennyi.

Mikijozsa2015. június 5. 17:39

@Marie_Marel: Ne haragudj, én ezt sehogyan sem értem, számomra ez nem világos. Bocsáss meg

Marie_Marel2015. június 5. 17:32

@Mikijozsa: a saját blogjában azzal beszélget az ember, akivel szeretne, ha akar, chetel, udvarol, nem tartozik másra, míg a Poet szabályzatát betartja.
De te figyelmen kívül hagyod a kéréseket, nem odaillőket írogatsz,ne csodálkozz.
(Ha esetleg félre szándékoznál érteni: én csak megpróbálom elmagyarázni a közösségban való együttélés szabályait.)

Marie_Marel2015. június 5. 17:30

Például:
Néhány perce folytattad @gosivali: blogjában, pedig kérte, udvariasan, hogy ne tedd.
Ugyanezt tetted nemrég @Kicsikinga:, @gyermek: blogjában is.
Utána meg panaszkodsz.
Be kell tartani a sszabályzatot, senkit nem kell zaklatni kéretlen tartalmakkal, nőgyűlölettel, stb.

Mikijozsa2015. június 5. 17:25

@Marie_Marel: jó, ez egyetlen egyszer fordult elő, de nézd meg azokat az oldalakat is, ahol csetelnek a vers alat, udvarolnak dgymásnyk meg ilyenekt, szerinted engem nem kell emberszámba venni? Át kell nézni rajtam?

Marie_Marel2015. június 5. 17:23

Például:
Néhány perce folytattad @gosivali: blogjában, pedig kérte, udvariasan, hogy ne tedd.

Marie_Marel2015. június 5. 17:20

@Mikijozsa: de igen.
Hiába kér téged szépen bárki, hogy nem szeretné a linket, az oda nem illő hsz-t, te figyelmen kívül hagyod.
Nem csoda, ha folyton törölgetnie kell utánad a moderátoroknak.
Ne hasonlítsd ahhoz, ha valakik beszélgetnek egymással, az más.

Mikijozsa2015. június 5. 17:19

@Marie_Marel: ezernél több olyan hozzaszólást tud ék mutatni, olyant, amely nem yz acott témához szól, de azokat nem törölte senki

Mikijozsa2015. június 5. 17:09

@Marie_Marel: ez azért tulzas, nemkem nincsenek heccdlödős kommentjeim, dd jtt már többen le idiótaztak, az ugye nem baj?

Marie_Marel2015. június 5. 17:04

@Mikijozsa: az olyan hozzászólókat, akik úgy érzik, hogy az online térben sok mindenhez van joguk, ezt szeretnék érvényesíteni, és egyáltalán nem érdekli őket a többi fórumozó, hozzászóló véleménye, fórumrombolók, soha nem az adott témához szólnak hozzá, joga van a közösségnek krekesztenie, az oldal üzemeltetőjének pedig joga van kizárnia a szabályait rendszeresen megszegőket.
Ezt rögzíti is Szabályzatunk:
"Jelen feltételek megsértése a hozzászólás(ok) és a rá adott válaszok figyelmeztetés nélküli törlésén felül a hozzászólási lehetőség időleges tiltásával, súlyosabb esetben pedig a felhasználó törlésével, illetve kitiltásával járhat. "

Sőt, még - feljelentés esetén - a heccelődő internetes kommentelők akár egy év börtönt is kaphatnak.

Marie_Marel2015. június 5. 16:41

@Mikijozsa: mindez a Poet összes felületén tilos. Ezen az alapon töröltem például a nőket leszóló megjegyzéseidet.
Itt azonban nem erről van szó, hanem erről:
"Minden oldalnak és fórumnak megvan a joga, hogy a másokat zavaró nem kívánatos személyeket távol tartsa az oldaltól, s ezt többnyire valamilyen formában jelzik is." Nálunk az általad már ismert Szabályzatunkban rögzítettük ezt.

Örülök, hogy igazolod a fenteket, különös tekintettel a 2., 3., 5. pontra.

Mikijozsa2015. június 5. 14:55

8. §18 Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt
a) neme,
b) faji hovatartozása,
c) bőrszíne,
d) nemzetisége,
e)19 nemzetiséghez való tartozása,
f) anyanyelve,
g) fogyatékossága,
h) egészségi állapota,
i) vallási vagy világnézeti meggyőződése,
j) politikai vagy más véleménye,
k) családi állapota,
l) anyasága (terhessége) vagy apasága,
m) sz... irányultsága,
n) nemi identitása,
o) életkora,
p) társadalmi származása,
q) vagyoni helyzete,
r) foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama,
s) érdekképviselethez való tartozása,
t) egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője (a továbbiakban együtt: tulajdonsága)
miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne.

Mikijozsa2015. június 5. 14:46

Szerintem ez a troll-akármi kimeríti a magyar törvénykönyv néhány paragrafusát, Pl, ott ahol a vallásról meg az egyén származásáról képességeiről ír elő paramétereket a törvény. Nemhiába angol nyelvű, hisz a magyar törvényekben nem szerepel. Szerintem egy egyén kiközösítése törvénybeütköző lehet.

Mikijozsa2015. június 5. 14:43

@Marie_Marel: Hol?

Marie_Marel2015. június 5. 13:58

Tudomásom szerint van lehetőség a szabálysértő hsz-ek jelentésére.

Mikijozsa2015. június 5. 13:40

@Marie_Marel: Bocsánat , ezt nem azért mondtad, mert jól tudod, hogy itt nincs semmiféle jelző?

Marie_Marel2015. június 5. 13:36

@Mikijozsa: kérlek, jelezd a szabálysértés jelzővel, ha ilyen hozzászólást találnál.

Mikijozsa2015. június 5. 13:34

@Marie_Marel: Érdekes de amikor valaki arra biztatja a többit hogy egyvalakit diszkrimináljanak, akkor az nem törlendő, nem érdekes?

Marie_Marel2015. június 5. 13:25

@Mikijozsa: hozzászólásod nem illeszkedik a blogbejegyzés témájához, így szabálysértő, törlendő.

Mikijozsa2015. június 5. 13:22

Ezt a hozzászólást a szabályzat megsértése miatt törölték a Poet moderátorai.

Marie_Marel2015. június 5. 13:06

@Mikijozsa: nem értem a kérdésedet...

petruchio2015. június 5. 13:05

@Marie_Marel: köszönöm, még ezt nem láttam......rendkívül precizen körülírja az érintett személyt.....abszolút igaz....
a legjobb módszer ablaküvegnek nézni......lassan már mindenki azt teszi vele....elszigetelődik a légüres térben és kipukkad a lufi........ennyi....

Mikijozsa2015. június 5. 11:26

Ezt a hozzászólást a szabályzat megsértése miatt törölték a Poet moderátorai.

Marie_Marel2015. június 5. 09:53

Ez mindig aktuális téma..., sajnos.

Marie_Marel2015. március 5. 17:01

Na ez pont, hogy nem erről szól.
"Akinek különbözik a véleménye az enyémtől, az nem troll. Akkor sem, ha mindenben különbözik."
Talán kezdd itt az olvasást:
http://blog.poet.hu/erdekessegek/mitol-l esz-troll-a-troll#hozzaszolas

Mikijozsa2015. március 5. 16:47

Na, ez boszorkányüldözés inkább, de meg kell érteni mindig volt olyan, hogy a másik az "troll" én meg angyal, fő hogy a közösség kiközösítse(ezt nevezzük toleranciának (egy másik érdekes nem magyar szó) és elüldözze, vagy nem ez a cél? pedig itt olyannak látszik, nem tudom, szerintem azonban felmerül egy kérdés:
, nem lenne könnyebb megírni levélben , hogy barátom húzzál ?

Marie_Marel2015. március 5. 16:42

Látod, hogy van. :-)

Mikijozsa2015. március 5. 16:40

ez a troll szó valami elkoptatott idegen lehet szerintem, magyarban nincs ilyen :)

Marie_Marel2015. március 5. 16:10

Ugye, hogy mindig aktuális ez? :-)

Edeke2013. június 24. 14:06

Nincs olyan, hogy troll, csak hülye emberek. Ahhoz, meg nem feltétlen kell internetes világ. Aki itt nem normális, az a valóságban is hülye. A különbség annyi, hogy talán itt gátlástalanabb lehet, hisz nincs kitéve a személyisége felfedésének. A pszichoterapeuta, pedig nagyon érdekes foglalkozás. Nincs egyetlen olyan ember, aki szerintük normális. Nem tudom nem öngerjesztő e ez a ''tudományágazat''?

Törölt tag2013. június 24. 10:48

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2013. június 24. 10:47

''Ezek szerint egy átlagos troll igyekszik a művelt, tájékozott, intelligens ember benyomását kelteni, a higgadt szkeptikus képét adja, aki nem rejtegeti valójában megfoghatatlan véleményét. Minden adandó alkalommal elméletinek tűnő vitát szít, ám ennek valódi célja nem más, mint a bomlasztás.''
''Mestere a mások által használt szavak újrafelhasználásának, s azok más értelemmel való beburkolásának.''

Marie_Marel2013. június 24. 10:43

A troll egyik fajtája az, aki ''tanítónak'' képzeli magát, és ''gyermekeinek'' a vele egyenrangú felhasználókat. Pontosan körülírtad a fogalmat.

Törölt tag2013. június 24. 09:49

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2013. június 22. 21:23

Többnyire igyekszünk úgy tenni. :-) Már ha van időnk rá...

Edeke2013. június 22. 21:15

Olvastam Én is szószerinti idézetet a törvénykönyvből (azt hiszem a logikusisten kapcsán) Hát olykor engem is ''SÉRT'' ha néha törlitek a kommjaimat. Nem mindig értek egyet, de mit lehet tenni? Ez egy olyan hely ahol adottak a szabályok. Vagy megszoksz, vagy megszöksz! Azért arra odafigyelhetnétek, hogy ha töröltök valamit, akkor ....mindegy ez bonyolult lenne kivitelezni. (arra gondoltam, hogy ami maradhat, és pont válasz volt a töröltre akkor értelmét veszti, és így azt is törölni kellene, de ez igen nagy meló lenne)

Pera762013. június 22. 21:09

...engedd, hogy csatlakozzanak a fényevőkhöz. :))

Marie_Marel2013. június 22. 20:53

Talán az, ha az trolltámadás alatt álló csoport megtanul összezárni, kikerülni a provokátort, nem szólni hozzá, levegőnek nézve őt.

Edeke2013. június 22. 20:47

De (Luke után szabadon) mindenben van jó! A trollban mi a jó?

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom