Két hír (Nyugdíjkorhatár emelés)

Marie_Marel•  2010. szeptember 25. 19:18

Két hír (Nyugdíjkorhatár emelés)

Magyarország:

Már a parlament előtt van az a népi kezdeményezés, amely alapján az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár


62-ről 65 évre

történő emelésének ügyét. A népi kezdeményezést a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) indította.

Javaslatuk így szól: "Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését". Az aláírásgyűjtési ívet még márciusban hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB), a SZEF pedig a rendelkezésre álló négy hónapban csaknem 70 ezer aláírást gyűjtött össze.

Az aláírásgyűjtési ívek - véletlenszerű mintavétellel történő - ellenőrzése során megállapították, hogy az aláírások között legalább 61.647, illetve legfeljebb 63.577 érvényes található.

Ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendre kelljen vennie és meg kelljen tárgyalnia egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer támogató aláírás szükséges. A parlament azonban ekkor sincs döntési kényszerben. (Ezt csak ügydöntő népszavazással lehet kikényszeríteni.)

Varga László, a SZEF elnöke elmondta: az elsődleges kérdés az, hogy amikor a parlament teljesíti az újratárgyalásról szóló kötelezettségét, milyen társadalmi vitát akar folytatni a nyugdíjszabályokról általában. Véleménye szerint akkor lehet majd "értelmesen beszélni" egy általános nyugdíjkorhatárról, valamint ehhez viszonyítva egyes foglalkoztatási területeken valamilyen kedvezményről, ha a nyugdíjszabályok figyelembe veszik a munkavállalók eltérő munkaterheit, azt, hogy egy bizonyos életkor után bizonyos tevékenységek nem végezhetők a társadalom által elvárt színvonalon. Példaként említette a közszolgálat területén a szociális ellátást, az egészségügyet, a rendvédelmet és az oktatást.

Varga László ugyanakkor megjegyezte, az a "félelme", hogy a parlament nem lesz hajlandó ilyen vitát folytatni.

A parlament 2009 májusában az akkori kormány javaslatára - szocialisták és szabad demokraták szavazataival - döntött a nyugdíjkorhatár fokozatos, 62-ről 65 évre való felemeléséről.

forrás: MTI


******


Franciaország:

Francia sztrájkok a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Több százezer sztrájkoló vonult az utcára több francia városban csütörtökön, hogy Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök nyugdíjreformja ellen tiltakozzanak.


Ebben a hónapban ez már a második sztrájk a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen. Szeptember hetedikén több mint egy millióan vonultak utcára. A mostani demonstrációk sikerét azon mérik majd, hogy többen, vagy kevesebben jelentek meg, mint a két hete tartott megmozduláson.
A francia szakszervezetek több mint 231 helyen tartanak demonstrációkat, a nyugdíjkorhatár

60-ról 62 évre

emelése ellen tiltakozva. A belügyminisztérium közlése szerint délben 410 ezer demonstráló vonult a francia városok utcáira, nagyjából negyvenezerrel kevesebb, mint a szeptember hetedikei sztrájk alatt.

Az UNSA szakszervezet szerint az utcán tüntető emberek száma "ugyanannyi, vagy több", mint a két hete tartott megmozdulásokon. A szakszervezetek szerint akkor két és fél millióan vonultak utcára. A rendőrség azonban csak nyolcszázezerre becsülte a résztvevők számát. A kormány és a szakszervezetek feltehetően most is egymásnak ellentmondó adatokat fognak majd adni a tüntetők számáról.

A munkabeszüntetések leginkább a tömegközlekedést érintették. A párizsi metrók kevesebb mint fele közlekedik a francia fővárosban. A repülőjáratok nagyjából felét törölték az Orly repülőtéren, és negyven százalékot a Charles de Gaulle repülőtéren, de az Air France tengerentúli járatai mind elindulnak. A vasúti szakszervezetek közlése szerint a vasúti dolgozók 38 százaléka sztrájkol, és a vonatok nagyjából fele nem indult el. A vasútközlekedésben várhatóan még pénteken délelőtt is lesznek fennakadások.

A nyugdíjreformról szóló törvénytervezetet már elfogadta a francia parlament alsóháza. A felsőház október ötödikén kezdi meg a vitát a reformról, és várhatóan el is fogják fogadni a nyugdíjkorhatár 62 évre emelését.

- Független Hírügynökség -

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Marie_Marel2010. szeptember 26. 16:23

Abszurd ez a két hír együtt...
A fejlett Franciaországban hatalmas a lázadozás a 62 év ellen...
Nálunk 65... mérsékelt ellenállással

Marie_Marel2010. szeptember 26. 16:22

Várom a januárt...
:-(

LIne2010. szeptember 26. 08:45

Mindig jó dolgokat tudsz kiemelni. ...ha híreket hozol, vagy mást találsz, jövök olvasni, mert tudom, hogy az engem érdekel.

Törölt tag2010. szeptember 25. 23:43

Törölt hozzászólás.