Alkotmánybíróság előtt a szuperbruttó?

Marie_Marel•  2009. július 29. 18:05

Jogalkotás apró hírekben
Alkotmánybíróság előtt a szuperbruttó?
sisamyd - 2009.07.28 09:39

Hogyan kerülhet a parlamenti képviselők elé ennyire kifogásolt törvény? Szaktárca hiba húzódik a háttérben, vagy a bizottságok müködésében található magyarázat?

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az szja-törvény módosításában szereplő úgynevezett szuperbruttósítás alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését indítványozta az Alkotmánybíróságnál.

Szabó Máté hétfői közleményében emlékeztet: a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 2009. június 29-én elfogadott módosítása 2010. január 1-jétől bevezetni rendeli a szuperbruttó jövedelemadó-alap meghatározást, amely szerint az adóalap részévé válik a munkáltató által a munkavállaló után fizetett társadalombiztosítási (tb) járulék is.

Az ombudsman álláspontja szerint az szja-alap ilyen kiegészítése olyan tételeket von be az adóalapba, amelyek nem ténylegesen megszerzett jövedelmek.


Ezeket a munkáltató fizeti a munkavállaló után, és a munkavállaló jövedelmével csak annyiban függenek össze, hogy a foglalkoztatót terhelő tb-járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás alapja a biztosított adóalany szja-val és járulékokkal nem csökkentett jövedelme.






Szabó Máté megjegyzi, hogy a foglalkoztatót terhelő tb-járulék és egészségügyi hozzájárulás semmilyen tekintetben nem befolyásolja az adóalany nyugdíj, illetve egészségügyi ellátását, így jövedelemként ez okból sem vehető figyelembe.




Mindezekre figyelemmel a állampolgári jogok országgyűlési biztosa a szabályozás alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését indítványozta az Alkotmánybíróságnál.(Forrás:MTI)




sisamyd rovata sisamyd rovata (sisamyd.virtus.hu)
http://parlamenthirek.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=74595


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Marie_Marel2009. november 22. 16:51

Minden szinten lenyúlnak egy csipetnyit... (néha nem is csipetnyit...)

Törölt tag2009. november 22. 14:58

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2009. november 22. 14:43

Havi ötszáz fixszel
az ember könnyen viccel...
Nincs itt valami gixer?
lehúznak engem x-szer!

Marie_Marel2009. november 22. 14:37

Hát most siettek!!!!

Alkotmányos a szuperbruttósítás, miután ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező - mondta ki az Alkotmánybíróság a januárba életbe lépő személyijövedelemadó-változásokról.

:-(((
És hogy kik fognak kevesebbet hazavinni??
A minimálbér közelében keresők... (és a havi 500 000 felett keresők...gondolom, ők ezt nem fogják úgy megérezni, min pl. én...)

Törölt tag2009. július 29. 20:21

Törölt hozzászólás.

dreaming582009. július 29. 19:36

Hátborzongató amit művelnek... :S