Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Tejfölös kenyér
stapi 2019. június 11. 09:51
Tejfölös kenyér
Tejfölös a kedvem, ha a cigány húzza...
Ja, nem így van, kérem, hiszen úgyis unja!
De ha a kenyérbe dagasztod, úgy látom,
az állaga jobb lesz, mint egy selymes álom.
Megéri karácsonyt, addig ki se szárad,
– ha szentestén sütöd, s nem tátod a szádat!
Lágy a bele, forró, a haja meg roppan,
örül az új vendég, ha éppen betoppan!
Lehet, hogy kevés lesz, ezért számolj többet!
A vendégszeretet kerékbe is törhet...
Süss vagy kettőt-hármat, hisz a tejföl bírja,
majd a költő tolla a többit leírja.
Lényeg ami lényeg, egy kis tejföl lágyít,
tovább marad frissen, és ez sokat számít!
Ezzel ha jóllaktok, bort kíván a zúza,
jöhet a cigány is, fületekbe húzza!
2019. június 8.
stapi2019. június 13. 12:58
O-óóó... Úgy látom, kifelejtettem a 2 dkg. sót, amit akkor adagolok hozzá, amikor már a kovásszal legalább 7 percet dagasztódott. Így nem fogja vissza a kelés folyamatát. Bocs! :)
stapi2019. június 12. 21:27
Ezt most úgy készítettem, hogy 2 púpos evőkanál "vad" kovászt összekevertem 20 dkg. liszttel (BL 55, de jobb a BL 80) Annyi vízzel kevertem össze, hogy jó sűrű massza legyen. 8 órán keresztül állni hagytam, szépen felfutott.
Akkor 40 dkg. BL55 és 10 dkg. rétesliszt hez öntöttem 350 ml. vizet és megdagasztottam. Kevésnek bizonyult a liszt, hát 2 kanállal hozzáadagoltam. Dagasztás után fél órát pihentettem, akkor hozzákevertem a felfutott aktív kovászt, azzal dagasztottam tovább. Még mindig kellett talán 3 kanál liszt, hogy megfelelő állagú legyen. Nem jó a túl lágy, mert elterül, a kemény meg nem úgy kel, ahogy kellene. Ezután fél órát pihent, majd óvatosan széthúztam, hogy elterüljön, és (mint a kelt tésztát) meghajtogattam. Ezt még kétszer megismételtem fél-fél órás pihentetéssel, majd megformáztam, és tepsire tettem. Hideg sütőben kelesztettem még 2 óra hosszat, majd alágyújtottam. (Gázsütő) Maxximális lángon, nem tudom, ez hány foknak felel meg. 55 percet sütöttem. Talán lehetett volna még 10-et, de így a héja is puha, ha ruhával letakarva tartom, a bele meg olyan lágy, hogy öröm kóstolgatni. Aki kicsit keményebben szereti, az süsse 70 percig. De persze ez sütő függő. Ja, és az első húsz percben a sütő aljára 5 percenként beöntöttem 1-2 cent vizet, hogy gőzben keljen. És persze a begyújtás előtt lekentem a tetejét vízzel. Kivétel után viszont nem! Két helyen meghasítottam fél cm. mélyen.
Hát ennyi. Nem tudom, érthető-e. Még kevésbé, hogy másnak is beválik-e. :)
lelektunder2019. június 12. 20:30
@stapi: Kérem a receptet!
stapi2019. június 12. 17:49
@lelektunder: Amit most fogyasztok, minden eddiginél jobban sikerült. Pedig ez nem is tejfölös. Viszont élesztő nélkül, csak saját készítésű kovásszal készült. Nyami-nyami!!! :)
Köszönöm szépen, hogy nálam jártál!
lelektunder2019. június 12. 14:37
Nincs is jobb egy finom, frissen sült kenyérnél! Nekem jöhet "kívülbelül" tejföllel... :-)
stapi2019. június 12. 01:52
@Kicsikinga: Drága Kingácska, nagyon sajnálom, hogy ki kell hagynod a tejfölt! Akkor Te margarinnal pótolhatod - kívül belül... :) Köszönöm, hogy olvasol!
Kicsikinga2019. június 11. 21:13
@Kicsikinga:
Tejallergia!
Kicsikinga2019. június 11. 19:50
Önkínzó módon elolvastam, és közben gondolatban majszoltam a finom kenyérkét, amibe nem csak belül, hanem kívül is jó sok tejföl van!
stapi2019. június 11. 13:43
@Törölt tag: Köszönöm szépen! :)
Törölt tag2019. június 11. 12:09
Törölt hozzászólás.
stapi2019. június 11. 11:20
@kicsisara: Eggyel visszább van lekváros is - de persze az más... Kettővel visszább viszont ott a kovászos, amiben nincs élesztő. Mégis gyönyörűen megkel. :)
kicsisara2019. június 11. 10:11
@stapi: :) köszönöm szépen.. az a jó, hogy nem kell megjegyeznem.. mert itt bármikor megtalálom nálad :)
stapi2019. június 11. 10:08
@kicsisara: Ja, és a margarin. Talán még jobb, mint a vaj.
stapi2019. június 11. 10:07
@kicsisara: De jó, hogy máris elolvastad! Köszi szépen!
A vaj is jó, sőt a zsír is. Ezek lágyítják. De talán a legtovább a burgonya tartja puhán. Csak amikor írtam, akkor épp tejfölöset sütöttem. :)
kicsisara2019. június 11. 10:04
Szia.. jó tudni.. nagyon tetszett a humorral megtelt ismertetőd :)