Kovászos kenyér

stapi•  2019. június 6. 20:56

Kovászos kenyér

 

Az élesztő nem tetszik már,

jobb lehet a kovász.

Dagasztom a kenyeremet,

fel-felszáll a fohász.

 

Ha a lisztet megvadítom,

egy-két hétre kovász,

vadnak hívják, éppen ezért

kezelhetné lovász...

 

Csipetet a vadkovászból,

négy-öt annyi lisztet,

hat-nyolc óra, így lesz aktív,

felfuttatom mindet.

 

Több, mint ennyi lisztet mérek,

vízzel megdagasztom,

fél órára megpihenhet,

de el nem szalasztom!

 

A kovászt is hozzáteszem,

elvegyítem szépen,

nem túl kemény állagában

pihen újabb félen.

 

Aztán jön a hajtogatás,

vigyázva kímélem,

fél-fél óra elteltével

kétszer megismétlem.

 

Utoljára megformázom,

cipó lesz, vagy vekni,

szakajtóban elpihenhet

néhány órát, kelni.

 

Sütőkövön meghasítom,

a sütőbe vetem,

még egy óra, és a végén

sülten kivehetem.

 

Amíg ezzel szórakozom,

el is megy a hetem!

 

2019. június 6.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

stapi2019. június 11. 11:28

...hacsak nem este készítem el a kovászt... :)

stapi2019. június 11. 11:27

Az esetleges érdeklődőknek: A csipet kovász az azért egy nagy evőkanál, púposan! Ehhez jön 3-5-ször annyi liszt, jól elkeverve, annyi vízzel, hogy jó sűrű maradjon - akár kenyértészta sűrűségű. Az a legjobb. 6-8 óra alatt felfut, akkor adjuk hozzá az egyszer már megdagasztott, és fél órát pihentetett tésztához. Utána fél órás pihentetésekkel csak széthúzogatni és hajtogatni kell háromszor. Aztán formázni, keleszteni és kisütni. Nálam ez így egy teljes nap szokott lenni.

stapi2019. június 8. 10:07

@Molnar-Jolan: Nem lehetetlen, hiszen elég macerás elkészíteni. Na persze nem annyira, mint sokan gondolnák, de "gondviselést" igényel. Ha nem törődnek vele, megromlik. Egyébként pedig állítólag vannak 100 éves kovások is. Valaki a neten 30 éveset ismer. Ez csak akkor áll el ilyen soká, ha folyton "etetik", gondozzák. (Izrael népének minden évben egyszer - a kovásztalan kenyerek ünnepe előtti napon - meg kellett semmisíteni a régi kovászt. De ők melegebb helyen laknak, ráadásul akkor hűtőgép sem volt még... :)

Köszönöm szépen, hogy itt jártál!

Molnar-Jolan2019. június 7. 17:38

Nyelvészek megállapították, hogy a kovász szó eredetileg a macerás szóból származott. ;-)

stapi2019. június 7. 16:59

@Törölt tag: Hát igen. A valóság más, megint más a vers. :) Elszáradunk, ha nem mosolygunk!

Az országút öregecske, de az nem baj, mert tudják fiatalítani. Te csak sütögessél finomakat! :)

Törölt tag2019. június 7. 11:17

Törölt hozzászólás.

stapi2019. június 7. 10:29

@Törölt tag: Amúgy nem mindig sikerül jól. Amit most fogyasztok, majdnem olyan lapos, mint egy lángos. Túl lágyra sikerült bedagasztanom, és eéterült, mint a béka. De nagyon szép lukacsos, és főleg, remek ízű!

stapi2019. június 7. 10:24

@Törölt tag: Köszönöm szépen, hogy itt jártál! :)

Az egy hét alatt azért nem egy kenyér sül ki... :) De szoktam élesztőset is sütni, az kész van 3 és fél óra alatt (az előkészülettel együtt). A kovászosat néha úgy készítem, hogy estére van kész a kiszakítás, és úgy beteszem a hűtőbe, és ott lassan kel. Csak másnap, sütés előtt 2-3 órával veszem ki melegedni és tovább kelni. Még jobb az állaga és az íze. (Internetről lestem el... :)

Törölt tag2019. június 6. 21:25

Törölt hozzászólás.