Szia Apa..

Edeke•  2021. május 23. 13:17  •  olvasva: 223



Az öregember a kerekesszékben üldögélt, egy szeretetotthon kertjében. Vasárnap volt a látogatási idő. Ilyenkor szokott megjelenni a lánya. „Látogatás- persze”...A ráncoktól, és a rengeteg piától múmiás benyomást keltő arcon gúnyos vigyor torzult fel. „Ma is jön, majd az ötletével”- gondolta. Amikor betette ide az öreget, nagyon elégedett volt magával. Egy gonddal kevesebb. Eleinte jött is, de aztán elmaradoztak a látogatások. Immár öt éve élt ezen a helyen. Nem lehetett különösebb panasza. Ellátták az igényeit, és rendben tartották a környezetét. És, mint idáig szinte mindenhol, itt is megtalálta a maga kis szórakozását. Erre a gondolatra, a gúnyos vigyor, kéjessé változott az ábrázatán. Egy óriási fa alá tolták ki a gondozók. Tavasz volt, az idő se nem meleg, se nem hideg. A madarak csiviteltek körülötte és mókusok harcoltak lehullott magvakért. Azt lehet mondani, minden ideális volt ahhoz, hogy egy öreg ember jól érezze magát. A család, és annak szeretete, már rég nem hiányzott neki. Pedig, egyszer régen.....


A Skype egyetemes csörgése izgalommal töltötte el a kislányt. Elhajította a Barbie babát, ami szomorú nyekkenéssel törődött bele a sorsába. Az anya kezében volt a mobil, aki széles mosollyal az arcán figyelte kislánya reakcióját.


  • Én! Én! Én!

  • Jól, van, de nyugodjál le!– óvatosan adta át a kis kézbe az eszközt- Most nyomd meg a gombot, ahogy mutattam neked.

A kis kezek ügyesen bántak ezzel a technikai csodával. Az anyja, mindig elcsodálkozott mennyire természetesen bánik a gyermek ezekkel a kütyükkel. Ő, még olyan korban nőtt fel, amiből hiányoztak ezek a szerkezetek. Neki felnőtt fejjel kellett megtanulni ezek kezelni. A lányának, ez már a világ legtermészetesebb dolga volt. A kijelző aktivizálódott, és egy Játék képe töltötte be az egészet.


  • Igen! Hurrá!– lelkendezett a kislány – Ez az, erről beszéltem neked!

A játék félrehúzódott, és mögüle előtűnt az édesapja képe.

  • Szia kislányom! Örülsz?

  • Igen. Te vagy a világ legjobb apukája! Annyira szeretlek! Ki tudod nekem bontani? Mutasd meg hogy működik!

  • Jaj, hagy ne bontsam ki. Majd együtt, ha otthon leszek!

  • De édesaaapaaa...légysziiii!

Persze, hogy nem tudott ellenállni ennek a könyörgésnek. Keresett egy kést, és ahogy nyiszálta a műanyagot, arra gondolt, milyen nehéz lesz ezt visszacsomagolni. Több ezer kilométerre dolgozott az otthonától, olyan két-háromhavonta tudott hazajutni a családjához. Csak egy repülős bőröndje, és, egy hűtőtáska lehetett a csomagja. Ennyi fért be az autóba, amivel öten, szorongva utaztak, haza, majd vissza melózni. Sikerült kibontani a játékot, és sikerült az éles műanyaggal elvágni a kezét. Felszisszent, és egy szitokszó hagyta el a száját.

  • Kulva! Kulva!-szajkózta a gyermeke.

  • Nem szabad kislányom...apa buta volt.

  • Te nem vagy buta! Te vagy a legjobb apa nekem!

A játék, egy elektromos buborékfúvó volt. Legközelebbi szabadságát úgy időzítette, hogy az egybe essen a lánya születésnapjával. A városban ahol dolgozott, mindenféle mutatványos próbált pár eurót kicsikarni,a járókelőkből kétes értékű produkciójukkal. Az egyik leleményes- talán egyetemista – srác, egy hasonló buborékfúvót tett ki a placcra, és a tömegből a gyerekek boldogan kergették a pillekönnyű csodák tucatjait. Innen csente az ötletet. Először igazi meglepetésnek szánta, de a kislányából csak akkor tudott egy kis kommunikációt kicsikarni, amikor új játékot mutatott neki a skype beszélgetés közben. Ilyenkor hosszú percekig tartott a bemutató, és a leányka utasításait követve játszott az apa. Boldog volt ilyenkor felnőtt, és gyermek egyaránt.

  • Nézd, itt van ez az üvegcse, ebben van a szappan. Ezt beleöntöm ide...úgy..aztán bekapcsolom, és...Attrakció!!!

A képernyő másik végén, több ezer kilométerre, hangos üdvrivalgás hallatszott. A gyermek szinte önkívületi állapotban tapsikolva mutatta ki tetszését. Háttérben az édesanyja könnyes szemmel mosolygott leánya boldogságán.

  • Mikor jössz haza édesapa?

  • Hú, még két hónap. De szülinapodra hazaviszem, megígérem.

  • Addig mennyit kell aludni?– kérdezte, a leány, és a két kezét mutatta, hogy hány új fogy el az éjszakákat számolva.

  • Sajnálom, de ahhoz az én kezem, és az anyuci keze is kell, de talán, még a lábujjaink is.

  • Ah!– szontyolodott el a gyermek- Nem tudnád nekem elküldeni postán? Csak fel kell adnod.

     

És ennyi. A varázs elmúlt. Az a szorító érzés a torokban, az a rosszkedv, ami a piát kívánja gyógyszerként, előmászott rejtekéből.

  • Nem, kislányom, várnod kell. Majd ha hazaviszem, játszunk vele együtt.

  • Jól van, akkormostádadlakanyánakszia.


Az öreg felriadt merengéséből. Homályosan látta az ismerős alakot közeledni a park békés sétányán. „Franc, abba a szemüvegbe, megint elfelejtettem felvenni!”– gondolta. Leánya, már bőven elmúlt negyven.

  • Szia Apa!- köszöntötte az öreget, és, egy csókot nyomott a homlokára. – Nézd kit hoztam!– mutatott, egy négy év körüli kisfiúra.

Volt egy ősöreg fotója az öregnek, saját magáról, körülbelül ebben a korban lehetett, amikor lefotózták. Mintha ugyanaz a gyermek szerepelne rajta, mint aki előtte állt.

  • Nézd nagyapa, mit tudok!- kiáltotta a srác, és egy műanyag játékba fújt nagy erővel. Két-három buborék szált boldogan meglovagolva a tavaszi lágy szellőt. A kisfiú felemelt kézzel ünnepelte meg ezt a sikeres bemutatót.

  • Ügyes vagy kisfiam, de most hagyj magunkra. Játssz egy kicsit itt a fűben.

„Kezdődik”- gondolta az öreg, és a torkában egy réges-régen elfeledett szorítás kezdett kialakulni.

  • Apa, beszéltem az ügyvéddel. Ha végrendelet útján lesz a miénk a ház, úgy mindenféle illetéket, meg adót kell fizetni. Szinte meg sem érné. De, ha most ajándékozod nekünk, ameddig...- elakadt a szava. Majdnem kimondta...Francba, vigyáznia kell miket mond, már majdnem teljesen megpuhította az öreget- ameddig lehet, akkor csak, egy nevetséges összegbe kerülne nekem. Meg eladhatnám! Tudod Péternek most nem megy jól az üzlet...

És Ba-bla.ba. Az idős ember nem is figyelt, már a szavakra. Nem érdekelték, már a világ anyagi természetű dolgai. Csak a ma érdekelte. Az evés, ivás. Egy jó könyv, meg a nyugalom. Meg persze a kis szórakozása....Hehe. Kéjesen nyalta meg erre a gondolatra a száját.

Várt, még egy kicsit, aztán úgy tett, mint aki elalszik. Ezt a trükköt szokta bevetni, ha, már unja a lánya örökös nyaggatásait. Az nem tehetett mást, szólt a nővérkének, aki betolta az apját az apartmanjába. „Jövőhéten rámenősebb leszek”- fogadkozott a nő magában.


Az öreg a szobájában ült a kerekesszékében. Igazából nem volt rá szüksége, de ebben könnyebben mozgatták ide-oda a személyzet tagjai. Előtte, egy harmincas, kissé vaskos nővérke rendezte a polcokra a tiszta ruhákat, amit az imént hozott a mosodából. Ahogy dolgozott, lehajolt, és asszonyosan burjánzó combjait egészen elképesztő magasságokig mutatta meg a felcsúszó köpenykéje. Az öreg keze elindult, és a ráncos ujjaival, keményen belenyúlt a nő lábai közé. Az, egy kissé megrezzent az érintésre, majd tenyereivel a földre támaszkodva, nagyobb terpeszbe állt, hogy megkönnyítse az öreg dolgát. Bugyiját, még a szobába lépés előtt levette. Undorodott az öreg érintésétől, de arra gondolt, hogy a kocsi, már az övé. Most a ház jön......

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2021. május 24. 17:31

@Edeke: Konkrétabban az örökség című írásomra gondoltam. Itt, a blogomnál.

Edeke2021. május 24. 17:30

@Mikijozsa: köszönöm szépen

Edeke2021. május 24. 17:30

@Perzsi.: konkrétabban?

Mikijozsa2021. május 24. 17:23

komoly írás, gratula

Perzsi.2021. május 24. 17:17

@Edeke: Hirtelen felindulásból feltettem ide, a blogomba. Megtisztelnél, ha átnéznéd. Nem számlálóval írom az irományaimat, így nem tudom, hány karakter. És akkor még az sem biztos, megfelel e minden követelménynek?

Edeke2021. május 24. 17:16

@Perzsi.: ha 3600 és 4000 közöttb van akkor álampolgári kötelességed pályázni

Perzsi.2021. május 24. 15:22

@Edeke: Fogalmam sincs. De pályázatról szó sem lehet. Ahhoz nincs merszem.

Edeke2021. május 24. 15:00

@Perzsi.: hány karakter?

Perzsi.2021. május 24. 14:46

@Edeke: Tudod, éjjel, mikor az ember nem tud aludni, jár az esze. Van egy novellám, abban is van pár "pikáns" sor. Amiatt a sorok miatt nem publikáltam eddig. S talán soha nem is fogom. Mert milyen ember az a nő, aki pucérságról is merészel írni? Túl sok előítélet van az emberekben. Pedig az én írásom is csak egy novella, nem több.

negyvenkilenc2021. május 24. 11:21

@M.Elisa: elismerem, a legelső minta a szülőé, sokat tehet a gyermekéért.
Hát, Edeke nem családregényt írt, úgyhogy ez most nem fog kiderülni :)

M.Elisa2021. május 24. 09:56

elnézést 2x ment a hozzászólás a net lassúsága miatt

M.Elisa2021. május 24. 09:55

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

M.Elisa2021. május 24. 09:55

@negyvenkilenc: Nem mindenről a szülő tehet, de tehet sok mindenről. Vajon az öreg hogy bánt a saját szüleivel, ez is egy jó kérdés. Milyen példát mutatott a fiának, mikor az gyermek volt, a gyerekeket rá kell nevelni a szeretetre és arra hogy ne legyenek önzők

Edeke2021. május 23. 22:40

@negyvenkilenc: minden okozat az ok miatt jön létre. De kitudja mi a helyes út?

negyvenkilenc2021. május 23. 21:49

@Perzsi megmutatta Szávitri történetét és szépnek láttam a világot. Te megmutattad az öreg történetét és most szürke lett újra. Jól megírtad. Nem mindenről a szülő tehet, az anyagi javak szeretete benne van a levegőben. Ahol mindent pénzen mérnek ott mindent pénzen mérnek, úgy hull ez az érzésekre, mint a pernye.

Edeke2021. május 23. 20:40

@Perzsi.: vagy majd ez hosszabban...de lusta vagyok egyenlőre

Perzsi.2021. május 23. 16:45

@Edeke: Az lehetne egy másik novella.

Edeke2021. május 23. 16:20

@Törölt tag: ilyen a szelavi
@Perzsi.: jobban ki kellett volna fejteni, hogy lesz a gyermek iránti szeretetből rossz nevelés, és miként taszítja, egy kényszer élethelyzet rossz megoldása, az anyagi javak szeretete felé a szülő-gyermek viszonyt.

Perzsi.2021. május 23. 15:30

@Edeke: Szerintem ez így jó. Bármit kihagytál volna belőle, nem jönne át ennyire.

Törölt tag2021. május 23. 14:35

Törölt hozzászólás.

Edeke2021. május 23. 14:18

@Perzsi.: Hatezer karakter alatt lett volna, akkor mehetett volna, egy pályázatra, de nem tudtam lerövidíteni.

Perzsi.2021. május 23. 13:40

A betűket is alig találom a billentyűn. Le a kalappal Edeke!