Győzike Só

Edeke•  2021. március 7. 16:30  •  olvasva: 124

Köztünk vannak!

Farkas Ágnes vagyok. 1962. január 27-én születtem Halmajugrán a cigány telepen. Hatan voltunk testvérek én vagyok a hatodik. Két testvérem meghalt , mert volt idő, amikor a szüleimnek nem volt hová mennie ezért egy kitakarított malac ólban laktak. Két testvérem tüdőgyulladásban és kanyaróban meghalt.

A szüleim vályogvető és zenész cigányok, később készítettek annyi téglát, hogy építettek egy házat. Egy helyiségből állt. Ebben születtem én. Négyen aludtunk egy ágyban.

Apám később felhagyott a zenéléssel és néha vállalt alkalmi munkát, az ital tönkre tette őt. 57 évesen alkoholizmus miatt meghalt. Anyám a visontai Gagarin Hőerőműben dolgozott, annak felépítésétől, 35 évig. Onnan ment nyugdíjba.Az állandó erős zaj miatt, félig megsüketült.

Testvéreim Pestre mentek dolgozni, az építő iparba segédmunkásnak és munkásszállón laktak. Egyikük sem tanult tovább. Anyám analfabéta, apám nem törődött velem. Senki sem tudta mi történik velem az iskolában és iskola után.

Volt a falunak egy kis könyvtára, amiben én az összes könyvet elolvastam kilenc éves koromtól, addig míg el nem költöztem a faluból.

Senki nem volt a nyolcadikos ballagásomon és nem látták a kitűnő bizonyítványomat. Egyedül határoztam és döntöttem a tovább tanulásomról. Egyedül intéztem a felvételi eljárást.

Ősszel egyedül indultam Egerbe, ahol még sosem jártam előtte. A vonaton hagytam anyám utolsó új ötszázasát, amit egy hónapra adott.

Nem tudom ő mit evett egy hónapig. Nekem felajánlotta a nevelő tanárom, hogy legyek önként állami gondozott, így nem kell fizetni a kollégiumért és az étkezésért. Elfogadtam. A szünetekben nem volt hová mennem, mert nem volt pénzem.

A Dobó István Gimnázium angol-orosz tagozatára jártam. Amikor elkezdtem tetves voltam, mert a nyáron együtt fürödtünk a patakban a többi cigány gyerekkel és mindig visszafertőztük egymást. Nem volt téli kabátom, iskola köpenyben jártam télen is, míg kaptam az államtól egyet.

Nehezen illeszkedtem, egyedül voltam cigány. A Magyar Rádió novella pályázatot írt ki, amire beneveztem. Országos harmadik helyezést értem el, a rádió beolvasta a novellámat.

A Hevesi Szemlében megjelent nyomtatásban.

Asperján György emlékszik rám, ő adta át a díjat. Egy Levi's farmert vettem belőle.

Nagyon szerettem írni, olyankor elfelejtettem minden mást.

18 évesen férjhez mentem, három gyermekem született. A férjem évekig vert, terrorizált sokat bujkáltam, költözködtem a gyerekeimmel, míg végül tíz év alatt sikerült elválnom.

Egyedül neveltem fel a gyerekeimet, közben dolgoztam és tanultam.

A Wesley János Főiskolán szereztem első diplomámat, szociális munkás szakon. A szakdolgozatom címe:

Többoldalú előítéletek, megjelenési formák és lehetséges kezelésük egy településen. ((Halmajugrán)

A másik diplomám újságíró, a Bálint György Akadémián. Mindkét diploma kiváló minősítésű.

Már a főiskola ideje alatt dolgoztam szociális munkás gyakornokként a Dzsumbuj Help Klubban és a Lenhossék utcai családsegítő Szolgálatnál.

Belső Ferencváros ún. "rehabilitációja" akkortájt kezdődött el. Ami igazából a nemkívánatos cigányok eltüntetését jelentette. Sokat harcoltam Gegesi Ferenccel, hiába.

Voltam mentor is, én számoltam fel kis segítséggel Zsámbok község telepét, nem vagyok rá büszke.

Később hívtak a zsámboki családok, mert munka és felzárkóztató oktatás nem valósult meg pedig eredetileg, komplex programként volt hirdetve. Már az első közüzemi számlák kifizetése problémákat okozott nekik. Sokat küzdöttem a falu többségi lakosaival, az önkormányzattal, a minisztériummal. Nem tudom Setét Jenő és Ürmös Andor hogyan könyvelték azt el.

Ebben az időben már gyakornok voltam a Népszabadságnál . Az első cikkem Ózdról szólt.

http://nol.hu/archivum/archiv-462922-266210 Alkotótábor az utcán

Később már külsős munkatársként sokszor hasonló riportokat írtam:

http://nol.hu/archivum/archiv-508545-304845 A tánc nem elég ( Halmajugráról)

http://nol.hu/belfold/lap-20081025-20081025-22-306454 Azt kell fésülni aki kócos (Sajókazáról)

http://nol.hu/.../20090525-a__quot_tajgetosz_quot... A Tajgetosz virágai

( Bódvalenkéről, EZT MÁSNAP ÁTVETTE A CNN! De nem erre vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy azon a héten a falu megkapta az első hét millió forint támogatást és festéket egy gyártól, amivel elkezdhették a freskók festését. Mai is hívnak a „Sárkány ünnepre”.)

Nem sorolom fel mindet.

Írtam Magyarországon megjelenő angol nyelvű magazinba, írtam az Amaro Dromba

( Ölelő nap)

Mindeközben felnőttek a gyerekeim. A nagyfiamnak festékboltja van, sikeres üzletember.

A lányom Farkas Franciska színésznő. Filmje, a Viktória a Zürichi expressz, októberben Los Angelesben a Magyar Filmfesztiválon elnyerte a legjobb film díját, ő pedig megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat.

A legkisebb fiam Angliába jár egyetemre a University of Badfordshire tanulója. English Language & Linguistics szakon. Mellette részidős munkát vállal.

Én pedig eljöttem vele, hogy segítsem. Dolgozom, idős embereket gondozok, így keresek annyit, hogy megéljünk. Remélem eljut a diplomáig! Vagy tanár, vagy tolmács és fordító lesz.

Azt a napot várom, amikor feldobja a négyszögletű sapkáját, én pedig ott állok sírva és nézem. Giccs vagy nem, nem érdekel.

/amenca csoport /

Joka

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2021. március 7. 20:40

Törölt hozzászólás.