Haza

dvihallyne45•  2012. október 13. 13:13

           Mit is jelent a haza szó az ember számára? Aki az országban él nem is gondolkodik el igazán e szó jelentésén, értelmén.

            Ahogy a karunk nem hiányzik, amíg meg van. A levegő hiányát sem érezzük, míg a tüdőnk tele van. Mindezek pótolhatatlanságára csak akkor jövünk rá, ha már nincsenek.
             A haza értelmén is akkor gondolkodunk el komolyabban, ha távolra kerülünk.
Esetleg olyan emberekkel beszélgetünk, akiknek otthonuk van, de a hazát elvesztették.Ilyenkor döbbenünk rá, hogy milyen kedves az a táj, ahol születtünk, az a nyelv melyre,édes-jó anyánk tanított minket.

             Ezen a nyelven írták műveiket az íróink és költőink, akik olyan csodálatosan tudják a haza iránti szeretetet kifejezni. Katona József: Bánk bán c. művéből a Hazám, hazám…Petőfi Sándor: Magyar vagyok, és még számtalan szebbnél szebb verse. A sort sok íróval és költővel lehetne folytatni. Az ő ismeretük és tiszteletük is hozzátartozik a haza fogalmához.

            A népdalok is ezen a nyelven fejezik ki a nép örömét, fájdalmát és közvetítik nekünk. Sajnos a mai fiatalok egyre kevesebben ismerik és szeretik a népdalokat. Ez elég szomorú és nagy hiba!
            Nagyon fontos, hogy megőrizzük a hagyományainkat és ápoljuk népünk kultúráját! A haza és a nép elválaszthatatlan, ha nem szeretjük az egyiket, akkor a másikat sem. Éreznünk kell az itt élő nép minden gondját, baját, örömét és fájdalmát! Ezek átérzéséhez és megértéséhez egy bizonyos kort el kell érnie az embernek.

           Elengedhetetlen, hogy ismerjük és megismertessük a fiatalsággal hazánk történelmét! Természetesen a valós, igaz történéseket. Nem szabad elfelejteni a becstelen trianoni „békekötést”, ami oly sok magyar testvérünket fosztott meg hazájától. Ők idegenné, hazátlanná váltak saját földjükön.

            Aki a hazáját és népét tiszteli és szereti; megpróbál tenni is érte, ha nem is nagy dolgokat, de becsületesen él és dolgozik. Aki nem hagyja szó nélkül, ami árt a környezetének és az embereknek, az is tett valamit a hazáért.

            Amikor a nemzetközi versenyeken felhangzik a Himnusz és felvonják a magyar trikolórt, büszkeség és meghatottság érzése lesz úrrá a hazát igazán szerető emberen.

             A hazától távol élőt egy idő után hiányérzet fogja el. Hiányoznak a hazai tájak, az ismert ételek ízei, a dallamok, amik álmában is a fülébe csengnek. A rokonok, a barátok és a jól ismert hazai szó. Ilyenkor tudja már, hogy rátört a HONVÁGY és muszáj hazatérnie!!            

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!