Hogyan kell olvasni a Szentírást?

dufmar•  2022. február 23. 10:15  •  olvasva: 188

A Szentírás olvasásának helyes módja az imádságos szellemben való olvasás. Ez azt jelenti, hogy a Szentlélek vezetését kérjük a Biblia olvasásához. Régen minden Bibliában benne volt a figyelmeztetés:csak pap jelenlétében olvassa. Ma már nem vagyunk erre buzdítva, ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy Isten szava nem egy egyszerű olvasmány.

Az etiópiai főember, akitől Fülöp evangélista megkérdezte: „Érted is, amit olvasol?” (ApCsel 8,30), b valószínűleg imádságos szellemben olvasott mégsem értette az adott szövegrészt.
Tehát maga az ima olvasás előtt még nem elég. Régen a papok adtak magyarázatot az olvasás közben felmerülő kérdésekre, és így megelőzhető volt a szöveg teljes félreértelmezése. Ma már rengeteg archeológia kutatás lexikonokban vagy az interneten való közlése hátteret ad a Biblia jobb megértésére. Ugyanis mindig figyelembe kell vennünk mikor, ki és kiknek írta az adott részt. Milyen kulturális, vallási háttérrel rendelkezett úgy az író, mint a címzettek.
Tudnunk kell, hogy a Biblia nem egyetlen irodalmi műfajban íródott. Vannak kimondottan költészeti részei, vannak, amik csupán dokumentumok, vannak elbeszélések, nem szó szerint értelmezhető példázatok, erkölcsi útmutatások, bölcsességi könyvek. Ennek tudatában más- más felfogásban olvassuk.
Tudnunk kell azt is, hogy amit mi olvasunk, az a saját belső világunkon keresztül ér el hozzánk. Így valóban nekünk szóló lesz, és egy adott rész ennek fényében mást mondhat nekünk, mint egy kívülállónak, aki megint más tapasztalatokon át szűri meg a mondanivalóját. Mindenesetre akkor olvassuk jól, ha értjük mind az általános mondanivalóját, mind azt, amit személy szerint nekünk üzen.
Hiszen a Szentírás úgy jellemzi saját magát mint kardot, ami megmutatja szív indítékait. Tehát nem csak Istent, de önmagunkat is megismerhetjük belőle.  


















Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mikijozsa2022. február 25. 20:11

Az elmélkedés el ne maradjon olvasás közben

dufmar2022. február 25. 19:27

@Törölt tag: Köszönöm a hozzászólásodat, rengeteg oldalról meg lehet közelíteni ezt a témát. Érdekes volt olvasni a te véleményedet is.

dufmar2022. február 25. 19:27

@Törölt tag: Köszönöm a hozzászólásodat, rengeteg oldalról meg lehet közelíteni ezt a témát. Érdekes volt olvasni a te véleményedet is.

Törölt tag2022. február 24. 00:32

Törölt hozzászólás.