A Szálfa család szilvesztere

dufmar•  2021. január 1. 17:24  •  olvasva: 264



Szálfáné Szálfa Máriának már volt sok szép ünnepe, de ilyen szép szilvesztere mint a 2020-as még soha. Először is elhatározta, hogy ha a fene fenét eszik, akkor sem süt semmit. Be is vásárolt egy csomó csipszet, pisztáciát meg mogyorót, csinált krumplit fasírttal, szendvicseket és slussz - passz. Persze vett pezsgőt is, de luxet, mert az dukál, meg desperádó sört, a gyengébbekre való tekintettel alkoholmenteset is, meg néhány üdítőt, na meg persze olyan rossz pálinkát, amelynek a megkóstolása után eldöntötték, hogy még hajléktalanoknak adni is vétek. Majd jó lesz kézfertőtlenítőnek. Marhula volt ráírva, az ilyen után bizony marhul a(z) ember.
Mivel ilyen lazán vette a dolgokat, még volt ideje hajkurászni és lecsapni egy összevissza repdeső legyet, és elmenni a szemtmisére is. Persze a biciklije most kellett hogy eltörjön. Na mindegy, akkor vágta gyalog. Persze útközben azért elmondta a rózsafüzér első tizedét. Nagy ájtatosságának az volt a jutalma, hogy elkésett. Nem volt lelke bevágtatni a templomba, hiszen ki tudja lett - e volna elöl szabad hely, inkább kinn maradt, onnan hallgatta a szentmisét. Szép volt, és vigasztalta a gondolat, hogy jobb egy nap Isten házának küszöbén, mint ezer másutt. Még le is térdelt a kőre, másképp nem tudott volna tiszta lelkiismerettel hazamenni.
Otthon a szokásos szavakkal fogadták: üdvöz légy Mária. Bekapott lazán két szendvicset, meg egy kis tál pisztáciát, és nekiállt bambulni a facebookon, csinált magáról néhány idétlen fotót és örült magának. Közeledett az éjfél. A család szálfaegyenes nagyfia úgy döntött, ideje felébreszteni az öreg csőszt, aki idöközben el- el bóbiskolt. Fel is ébresztették. Az álmos szemekkel konyharuhába csavarta a pezsgőt majd óvatosan felnyitotta, a Dzsinn csak egy kevés nedűt vitt ki magával távozáskor, persze azért is kár volt. Az ember becsülje meg, egy évben egyszer iszik ilyet. Aztán kávéspoharakba öntötték szét a pezsgőt, mert hát jó az is, nem? Szálfáné Szálfa Mária szétnézett a családtagjain, az öreg csősz alsónadrágban és házikabátban, a szálfaegyenes nagyfiú tyeplákiban, a kisebb szálfa pedig mezítláb tudta le az új év köszöntését, maga Mária egy rózsaszín pongyolában fogadta 2021-et. AZ Újév nem volt finnyás, hozzájuk is beköszöntött, éppúgy mint máshoz. Mária még a testsúlya fenntartása érdekében bekapott néhány chrumkyt, aztán szépen elimádkozta a rádióval a rózsafüzért, persze ebbe is későn kapcsolódott bele, egy tizeddel későbben, úgyhogy éppen meg is volt ma az egész.
Ezután még írt a rokonaival, szép álmokat kívánt az ismerőseinek, felrakta magáról az idétlen képeit, az öreg csősz és a többiek egyenletes horkolására kitalálta ezt a történetet, amiből pont annyi igaz, amennyi nem hazugság, és mivel aludni úgysem tudott, hát legépelte.

Dufek Mária
2020/2021

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

dufmar2021. január 3. 09:50

@negyvenkilenc: Köszönöm.

negyvenkilenc2021. január 2. 21:01

"Üdvözlégy Mária!" nagyon jó írás, kedvesen humoros! 🌞
Boldog új évet!

negyvenkilenc2021. január 2. 21:01

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Mikijozsa2021. január 2. 14:24

a pezsgő bárhogyan megiható, gratula szép történet

dufmar2021. január 2. 13:42

@Maria_HS: Boldog új évet!

Maria_HS2021. január 1. 20:59

Tetszett a "történetet, amiből pont annyi igaz, amennyi nem hazugság, "
Boldog újévet kívánok!