DéeMKá

jagosistvan•  2015. március 22. 16:13

(T)örvények, sínek vörösben - Kötetbemutató

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT KOVÁCS ÁGNES, SZÉCSÉNYI BARBARA ÉS JAGOS ISTVÁN RÓBERT KÖZÖS, ÁM ANNÁL RENDHAGYÓBB KÖTETBEMUTATÓJÁRA.

IDŐPONT: 2015. ÁPRILIS 11. 17 ÓRA 
HELYSZÍN: BUDAPEST, Klauzál u. 32. UTOPIA bisztró

jagosistvan•  2015. március 2. 11:13

BAKAFRÁZIS Irodalmi Est

Egy nagy álmom vált valóra azzal, hogy megszerveztük a Bakafrázis című irodalmi estet, ahol Baka István versei, illetve a DÉL-ALFÖLDI MŰVÉSZETI KÖR tagjainak Baka evokációi és parafrázisai hangzottak el a SZEGEDI EGYETEMI SZÍNHÁZ közreműködésével. (És igen, szoktunk együtt sörözni a SZESZ-esekkel.)   ;)
Úgy volt, hogy a műsor előtt, Kovács Ágnes beszélget majd Zalán Tiborral, de mivel Tibor pár napra kórházba került, így sajnos elmaradt a beszélgetés, de Tibor a messzi távolból is szurkolt nekünk, jelezve ezzel is, hogy nagyon sajnálja hogy nem lehetett velünk. Helyette Árpás Károly tanár úr ugrott be, akik igazi Baka fan és kortársa is volt egyben a nagyszerű költőnek. Ágival kihoztak mindent amit ki lehetett hozni a témában. Ezúton is gratulálok nekik. Az estet videóra rögzítette az IRODALMI JELEN, amelynek egy zanzásított változata a honlapjukon is megtalálható. 
Végül csak annyit, hogy per pillanat hozzánk fűzödik a leglátványosabb és legtöbb nézőt vonzó (88 főnél abbahagytam a számolást) Baka est, amelyet az elhunyt költő özvegye és lánya is a helyszinen tekintett meg és ami a legfontosabb, nagyon tetszett nekik. Végül is mi kell ennél több? 


Az IRODALMI JELEN által készített videórészlet:

http://www.irodalmijelen.hu/2015-feb-28-1608/bakafrazisok-video



jagosistvan•  2014. szeptember 17. 19:14

Nesztök!

jagosistvan•  2014. augusztus 19. 19:38

A VII.Szegedi Poet Találkozó margójára

Lassan kezd alábbhagyni a zsongás a fejemben. Próbálom rendszerezni a péntek-szombat-vasárnap tengelyt. Lassan ülepednek a zajok és jönnek elő az emlékek. Nem ígrem hogy mind. 

Péntek:

Este hat óra. Találkozás Mizsivel és Jenővel a Millennium teraszán. Mizsit mindenki ismeri. Jenő meg az egyik színész srác, aki felolvas majd. Az egyik. A másik gitározik is majd. De róluk később. Három kör a sörből (mert ugye eggyel nem megyünk semmire sem), aztán Mizsinek megígérem elviszem olyan helyre, ahol minden csapos csaj gátlástalan. Úgy hiszem tetszett neki. Még néhány pálesz, aztán sör, aztán megint pálesz, hátba veregetés, búcsúzás, Mizsi támolygás a szállásig, majd lélekben való készülődés másnapra, hiszen az lesz a nagy megmérettetés. Mizsinek mondtam is, hogy a visszajelzésekből (és nem csak a fészbúk) úgy tűnik, hogy rekord számú létszám lesz. 

Szombat:

Már kora délelőtt elkezdünk készülődni Ágival. Amíg én a könyvekkel és az oklevelekkel bajlódok, Ági megszerkeszti az átvételi elismervényt. Még délelőtt leviszem a könyveket és a hangosítást a garázsba, mert ugye mondanom sem kell, pont most ment el valamiért az áram odalent és hát fel kellett vinnem a másodikra a cájgot, hiszen mint alapos ember (ki hitte volna) szeretem előre tudni hogy minden klappol -e? A hangfal jó, a mikrofonok is kitesznek magukért, a szomszédok is örülnek gondolom. Dél van. Elugrok a Milkába, hogy ott is klappol -e minden. Szabimaci rohan oda hozzám üdvözölni. Ölelés, puszi, Fanta. Fanta nélkül. Tárgyalás a főnökasszonnyal. Nyugalom, hiszen minden lezsírozva. Váratlan vendég az asztalomnál. Dr. Murzsa András barátom. Akivel megállapítjuk, hogy Hódmezővásárhely, na az egy jó dolog. Odajárt gimnáziumba. Én meg ott éltem 35 évet. Finoman megemlíti még a szekszárdi vörösöket és a pálinkát. Bölcsen bólogatok, hiszen tudom, mi is az és hogy mire is való. Még csak annyit, hogy szeretettel várunk a DéeMKába.  :) 

Egy kis szundi otthon. Denton hív, hogy már itt vannak Noxonnal és beugranak az Árkádba kajcsizni. Pepo hív, hogy lerobbantak az úton. Az agyamon átfut, hogy pepo nélkül tali? Kivel fogok akkor én romantikázni? Mert ugye az egy dolog, hogy minden csaj szeret és én is őket, hiszen lényegében mind a fogadott csajom, de azért a pepo az igazi. Ugye? :)

Fél öt. Kiszállunk a taxiból. Az ajtó előtt már gyülekeznek páran. Van akit már személyesen is ismerek közülük. Mondom nekik: nosza! Ott a kerthelyiség és foglaljatok helyet. Van még idő. A műsor odalent csak hatkor kezdődik. Egyre többen leszünk. A kerthelyiség fele már a mi fennhatóságunk alatt van. Hatalmas ölelések és nevetések. Régen látott barátok, közelebbi barátok, napi szintű barátok. Barátok. Köztük Barb (szebarb), aki sörrel indít felém. Citromos és jót tett a nadrágomnak. :)
Egyre többen vagyunk. Egyre nehezebb követni az újonnan érkezőket. Közben megszervezem a terem alkalmassá tételét. Dentonnal, EmberPistával, pepoval és a színész barátaimmal elhelyezzük az asztalokat (a székeknél már a csajok is segítenek) és beállítjuk a hangosítást. Odafent már egyre többen érdeklődnek afelől, mikor lehet lejönni. Kezdek aggódni. Nem fogunk beférni. Beterelek mindenkit. Valóban kevés a hely. Pót székek kellenek. A már asztalnál ülők toleránsak. Arrébb húzódva engednek teret a többieknek. Zsúfolásig megtelünk. Szemben velünk az öt felolvasó (Rácz Tamara, Rózsa Viktória, Váczi Barbara, Spitzer Jenő és Varga Norbert) és a mikrofon. Felállok, odamegyek, felkonferálok és ámulok. Tömeg van. A Poet.hu tömege. A ti tömegetek, a mi tömegünk. Mindenki mosolyog - én is. Három percet adok magamnak, amibe belefér  két oklevél átadása is. Apropó oklevél. Azok kapják, akik eddig mind a hét szegedi találkozón részt vettek. Ketten vannak (rajtam kívül). Holdsugi és Barbom. Személyre szabtam nekik. (Csak három perc volt. Valószínűleg ezzel csalódást okoztam egy embernek, aki megírta  feleségemnek Áginak és a Váczi Barbarának, hogy azért nem jön el, mert nincs kedve asszisztálni egy Jagos show-hoz. Gondolom megemésztette valahogy azért, hogy egyik címzett se nagyon bólogatott neki.)

Az előadás nagyon jó. Figyelem az arcokat, figyelem a reakciókat. Meghatódás, öröm. Taps. A felolvasók kitesznek magukért. Közben a Norbi a gitárját is előveszi. Kell a változatosság. Értékeljük is hatalmas tapsokkal. Szándékosan nem nyújtjuk maratonira. Kell idő, az ismerkedésekre, a nótázásokra, az antológia szétosztására. Azért csak csináljunk egy kis koncertet is. A Norbi készült. Jött, látott, nyert. Mi is. Lelkesen írjuk alá egymás köteteit és köszönetet mormolunk Takács László barátomnak, akinek az illusztrációkat köszönhetjük, Kérának aki a borítót hozta és magunknak, hogy teletettük ezt a könyvet emberi érzésekkel. Hiszen nélkülünk poetesek nélkül nem lenne most ez az antológia. Közben előkerülnek a butykosok, a demizsonok. Asztaltól asztalig megyek kínálva azt a nektárt, aminek minden cseppje aranyat ér. Amiből lekvárt, abból pálinkát is...  :)

Öröm nézni hogy mindenki feltalálja magát. Egyetlen egy vita sincs. Lüktet a terem. Zsong a terem. Közben aki akar az odamehet a mikrofonhoz és énekelhet, szavalhat. Élnek vele. 

Este 10 óra. Lassan szedelőzködünk. Jó páran még kiülünk a kerthelyiségbe és énekelünk, beszélgetünk. Váncza csillával rock énekesnek tartjuk magunkat és kimerítjük az Edda és a Junkies repertoárunkat. 

Éjfél van. Lassan zár a Millennium. Elbúcsúzás, nagy ölelések. Néhányan még kitartunk. Irány a 4 lépcsős. Ági, Reni, Szödröm, Dentonom, Szabimacim. Jó brigád. Szeretem mindet. A zenegép bömböl, nagy beszélgetések, kis táncolások. Igen Szabi. Mi még Ágival együtt vagyunk. Tudom, azért kérded, mert a fészen azt tárgyalják egyesek, hogy nem. Meggyőződhettél a saját szemeddel. A jóakaróknak meg üzenem, bekaphatják tövig!

Hajnal öt. Most már menni kell haza. 12 órája tart a Poet tali. 

Vasárnap:

Kilenckor kelés. Kábán, álmosan megyek a tus alá. 11-kor együtt ebédelünk Dentonnal és Noxonnal. A Gulyás. Jó kis csárda. Mindannyian eggyel kisebb fokozaton vagyunk. Nem bánjuk. Beesik Csilla és Holdsugi. Ebéd, nevetés, jó kedv. Csilla csodálkozik. Nem vagyok annyira részeg barom, ahogy előadták neki. Örülök, hogy ezt személyesen is megtapasztalhatta.

Újra itthon. Fejem zúg a rengeteg élménytől. 

Kedd:

Lassan esteledik. Lassan kész leszek a beszámolóval. Szándékosan nem soroltam fel egy csomó nevet, mert nem akartam azt, hogy esetleg kifelejtsek valakit. megeshetett volna. Mindenkivel, velem is. Egy biztos, ti akik ott voltatok, mindannyian a szívembe loptátok magatokat. Ki most, ki már évekkel ezelőtt. Alázatosan jelentem: a VII. Szegedi Poet találkozó volt az a Poet.hu életében, ahová a legtöbben tiszteleteteket tettétek. Ezt nektek köszönhető. 

Minden jót kívánok nektek barátaim és várunk jövőre mindenkit Szegeden! 


Barátsággal felétek,  

Jagi 

jagosistvan•  2014. július 8. 10:44

VII. SZEGEDI POET TALÁLKOZÓ ÉS ANTOLÓGIA BEMUTATÓ

Kedves Barátaim, Poetos társaim!


Immár hetedik alkalommal rendezzük meg a szegedi Poet találkozót, amire szeretettel várunk benneteket. 


Időpont: 2014. augusztus 16. (szombat) 17. óra

Helyszín: Szeged, Dugonics tér, Millenniumi Kávéház.  http://millenniumikavehaz.hu/


17 óra - gyülekező

18 óra - a Poet Antológia bemutatása felolvasásokkal és egy kis zenés összeállítással.

19:30 - A kötetek kézhezvétele, dedikálások.

20 óra - Szabad felolvasások

20:30 - Varga Norbert koncert - megzenésített versek, miegymás. INGYENES!

21:15 - Egymás agyondícsérése az alkohol vagy annak hiányának hatására.  



Javasolt (bevált) szálláslehetőség: http://www.telekikollegium.hu/

A város szívében található és pár perc alatt elérhető a Millennium. 




Várunk mindenkit szeretettel!