Egy miniszterelnök beszéde...José Mujica

csillogo•  2013. február 22. 19:31

Ne haragudjatok, hogy közzé tettem...meghatódtam miután elolvastam és nem kívánok politikai szinezetet adni a témának a továbbiakban... sem hasonlítani,de számomra emberségből  és szeretetből kitünőre vizsgázott !!!

k ö s z ö n ö m  mindenkinek, aki elolvassa!

A világ leginkább példamutató miniszterelnökét mindenkinek hallania kell...


Egy olyan videót és egy olyan miniszterelnököt fogok mutatni nektek, aki méltán megérdemli az elismerést. Minden szavát érdemes meghallgatni.
Hogy ki is ő valójában ? A 3 milliós Uruguay elnöke, egy ország vezetője....
Nem szoktam ilyet kérni, de OSSZÁTOK amennyire csak tudjátok, hogy ez a pozitív példa mindenkihez eljuthasson! Főleg politikusainknak nem ártana egy ilyen szemlélet ....

A világ legszegényebb államfője az uruguayi José Mujica. Megválasztása után „Pepe" nem költözött be az elnöki palotába, hanem felajánlotta az üresen álló épületet a montevideói hajléktalanoknak, arra az esetre, ha ítéletidő esetén betelnének a város hajléktalanszállói. 

Mujica mind a mai napig vidéki házában él, zöldség és virág termesztéséből teremti elő napi betevőjét.

Farmja, három traktora és egy régi Volkswagenjének piaci értékét 44 millió forintban állapította meg az uruguayi adóhivatal. Ezen felül az elnök fizetésének – mintegy 2,6 millió forint – 90 százalékát jótékonysági célokra fordítja vagy civil szervezeteknek adományozza. Nem vizet prédikál és bort iszik.  Elnöki terminusa végén az exállamfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni.


„Nincs szükségem a fizetésemre – így is bőven megtermelem, amire igényt tartok"

A fenntartható fejlődésről rendezett konferencián Mujica elnök beszél a piacgazdaságról, fogyasztói társadalomról, túlhajszolt életről, szembeállítva azokat az emberi élet igazi céljával, a boldogsággal. 
Követendő példa minden politikus számára!

Mivel annyira, de annyira fontos, amiket mond, nagyon szeretném, ha sok emberhez eljutna, ezért a beszéd szövegét, le is írtam nektek, hogy írásban is megmaradjon.....

 "Azt kérdezem magamban: Mi történne, ha Indiában az emberek családonként ugyanannyi autóval rendelkeznének, mint a németek ?

Mennyi oxigén maradna nekünk, hogy belélegezhessük ?
Még világosabb leszek.
Van a világon jelenleg annyi erőforrás, ami lehetővé teszi, hogy 7 vagy 8 milliárd ember ugyanolyan fogyasztási szintet és pazarlást élvezhessen, mint a leggazdagabb nyugati társadalmak ?
Lehetséges lesz ez valaha is ? Vagy egy napon egész másfajta párbeszédet kell megkezdenünk ?
Mert mi hoztuk létre ezt a civilizációt, amiben élünk: a piac, a verseny termékeit, ami egy elképesztő és kirobbanó anyagi folyamatot indított el. A piac azonban piacközösségeket hozott létre. Ennek lett a végeredménye ez a globalizáció. Mi irányítjuk a globalizációt vagy az irányít bennünket ?

Lehet a könyörtelen versenyen alapuló gazdaságban szolidaritásról beszélni?... hogy mindannyian egyek vagyunk ? Milyen messzire terjed a testvériességünk ?
A nagy válság nem gazdasági válság..., jóval inkább politikai válság.
Ma már nem az emberek uralják azokat az erőket, amiket szabadjára eresztettek.
Sokkal inkább ezek az erők uralják az embereket és az életet.

Mert nem azért jöttünk erre a bolygóra, hogy egyszerűen csak fejlődjünk..., tekintet nélkül mindenre. 
Azért jöttünk erre a bolygóra, hogy boldogok legyünk! Mert az élet rövid és pillanat alatt véget ér !
És egyetlen anyagi holmi sem olyan értékes, mint az élet. Ez mindennél fontosabb.

De ha az élet úgy csúszik ki az ujjaink közül,  hogy dolgozunk, folyton csak dolgozunk azért, hogy még többet fogyaszthassunk...., és a fogyasztói társadalom a motor, hiszen ha a fogyasztás megbénul, akkor a gazdaság leáll és a stagnálás kísértete jelenik meg mindenki szeme előtt.... Pedig éppen ez a túlfogyasztás az, ami a bolygóra veszélyes.
Ezt a túlfogyasztást pedig azzal tudják fenntartani, hogy rövid ideig használható eszközöket gyártanak, mert úgy sokat lehet eladni. Így aztán egy izzó élettartama alig 100 óra, pedig vannak olyan izzók, melyek 100.000 órát égnek ! De ilyeneket nem szabad gyártani, mert problémát okoz a piacon...., mert dolgoznunk kell és fenn kell tartanunk a "használd és dobd el" civilizációt, így aztán egy gonosz csapdába kerülünk.

Alázatosan azt mondom, amit a régi gondolkodók, Epicurus, Seneca és az ajmara indiánok is megfogalmaztak:

"szegény ember nem az, akinek kevés vagyona van, hanem az, akinek a végtelenségig többre van szüksége és végtelenségig többet és többet kíván." 

Ez egy nagyon fontos kulturális dolog. Tudom, hogy amiket mondok, nem könnyű megemészteni. De rá kell jönnünk, nem a vízkészletek válságos helyzete és a környezettel szembeni erőszak az igazi ok. Az igazi ok az a civilizációs modell, amit mi hoztunk létre. És az életmódunk az, amit felül kell vizsgálnunk.
Egy olyan kis országban élek, mely bővelkedik természeti erőforrásokban. Kis országom lélekszáma, alig több, mint 3 millió. De van kb. 13 millió tehén..., a világ legjobbjai. És van kb. 8 vagy 10 millió kiváló birka. Országom élelmiszert, húst, tejterméket exportál. A föld csaknem 90%-a termékeny.

Munkatársaim keményen harcoltak a 8 órás munkanapért. És most ezt 6 órára csökkentik. De az az ember, aki 6 órát dolgozik, két állást vállal, ezért hosszabb ideig dolgozik, mint azelőtt. 
De miért ?
mert havonta kell fizetnie az autóért, amit megvett, a motorkerékpárért, és fizetnie és fizetnie kell és mikor mindezzel végzett, rájön, hogy reumás öregember, mint én és már vége is az életének. És akkor megkérdezhetjük: Hát ez az emberi sors ? 

Azt mondom, ezek a dolgok a legfontosabbak. A fejlődés nem lehet a boldogság ellen !
Az emberi boldogságot kell szolgálnia, a Föld szeretetét, az emberi kapcsolatokat, a gyermekek nevelését, barátságok ápolását, az alapértékek őrzését ! 


Pontosan azért, mert ez a legértékesebb kincsünk, amink van : a boldogság ! 

Amikor a környezetért harcolunk, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a környezet első eleme, az emberi boldogság. Köszönöm! "

2013. február 20., szerda

http://www.youtube.com/watch?v=X3ACrhMqqyk

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Pera762013. március 2. 18:26

Ezt olvastam, nem szóltam, most sem okosat, inkábbat hallgatok és elmélkedek...

csillogo2013. február 25. 14:18

Seám - köszönöm!:)

Törölt tag2013. február 24. 10:39

Törölt hozzászólás.

csillogo2013. február 23. 20:14

Mindig a tettek kedves Berbori!
Köszönöm neked,hogy itt jártál!

Animka - igen formálja a példamutatás,de lehet, hogy kevés egy élet ahhoz, hogy a gyakorlatban is érezhetővé váljék,de előbb utóbb biztosan. Ilyen hétköznapi emberek az igazi szentek!
Köszönöm!
Szép estét a továbbiakban mindnyájatoknak!

animka2013. február 23. 13:18

Mindig is az volt a hitem, hogy az emberi példamutatás formálja a világot. Én is olvastam, osztják az interneten, remélem mindenkihez eljut. A legnagyobb példakép az ország első embere, ő igazi példakép a népének. Sajnos egyedül van.

Berbori22013. február 23. 08:23

szokták mondani;

nem a szavak, a tettek minősítenek.

Mujicát is
meg akik másképp csinálják, azokat is :(

csillogo2013. február 23. 07:07

Sziasztok, szép reggelt kívánok - bizonyára többen olvasták és mindenkiben valami megmaradt..talán egy pici jóság maggal több!:)
Ez majdnem olyan volt számomra,mint egy szentbeszéd!
Tulajdonképpen az is - minden, ami az emberiséget előbbre tudja vinni és felemeli a világ árnyoldaláról oda, ahol mindig is lennie kellene, hogy méltón tudjon élni... szeretni...tisztességesen boldogulni és valami értéket, javat...jóságot...segítőkészségről tanúságot tenni embertársai iránt.
Szeretetet hagyni magunk után, mert ott terem a béke és a harmónia.
Ez az ember valamit elültet népe szívében és reményeim szerint virágot is hoz majd.:)
Baráti ölelésem!

skary2013. február 23. 04:45

hátja :)

Torpilla31812013. február 22. 23:03

De jó ilyet olvasni!
Huh!

Jó, hogy ide hoztad! Remélem többen olvasták, mint amennyien háeszezték!

Köszi Marika!
Pussz!

csillogo2013. február 22. 19:54

...szeretetreméltók vagytok!:)

pepo2013. február 22. 19:53

mert ez a legértékesebb kincsünk, amink van : a boldogság ! ....

BakosErika2013. február 22. 19:42

De sok ilyen ember kellene erre a földre, Marikám!
Megosztottam! Köszönöm, hogy olvashattam!
Ölellek!