cseszlovák blogol

cseszlovak•  2013. szeptember 26. 17:30

minden újra nyitott vagyok

így kipróbáltam a Versszerkesztőt. ez az eredmény született:


kedvesed

nem kell hogy legyen egy ötlet
ha van kezed
meg tudsz fogni egy tollat
netán ismered a betűkiosztást a billentyűzeten
és elég nyitott vagy új kapcsolatokra
a te kedvesed mától a Versszerkesztő
(hopp még nem használtad a
c dz dzs ly q w x és y betűket
még nem találtál közkedvelt kifejezést
í-vel ü-vel
és igazából még a szinonimaszótárat sem
használtad komolyan
ráadásul szabadverset írsz? rímek nélkül?
hát te mindig a könnyebb végén
fogod meg a dolgokat)

cseszlovak•  2013. június 14. 19:13

néhány alapvetés a limerikről

néhány dolog a limerikről, amit itt (és a fórumon sem, a vonatkozó topikokban) nem vesztek figyelembe - s csak elvétve akad olyan, aki igyekszik betartani. a limeriknek csak az egyik ismérve a hármas (vagy négyes!) lüktetés és a kötött rímelés, a sorok száma. azt világos, hogy a szabályszerű limerik aabba sorképletű, ahol a sorok 99669 szótagokból állnak, amelyeknek az ütemezése/hangsúlyozása lehetőség szerint 3-3-3|3-3-3|3-3|3-3|3-3-3 legyen. de.
a (klasszikus) limeriknek ezen kívül még azzal is számolnia kell, hogy az első sorában megnevez egy személyt (vagy egy helyet, vagy ilyesmit), amiről a limerik szólni fog; legtöbbször a "volt egyszer egy...", vagy ennek bármely variációja kezdéssel. valamint.
a limerik azért is nehéz műfaj, mert nem hiányozhat belőle az abszurd, valamint mindenképpen poénnak kell lenni a végén. ráadásul.
ráadásul úgy tartja a limerikről való közgondolkodás, hogy tartalmilag három fajta limerik létezik: 1. a nők jelenlétében elmondható limerik, 2. az olyan limerik, amelyet nő nem hallhat, de papi személy még igen, és végül 3. A LIMERIK! azaz a limerik szellemiségében/tartalmában lehetőleg pajzán!

nagyon fontos lenne még az is, hogy a rímelésre, lüktetésre igen-igen odafigyeljünk a limerik írása során. érdemes sok limeriket írni, mert úgy tudja az ember magát fejleszteni. de sok rossz limeriket/csak rossz limeriket írni nem érdemes!

és egy link a végére, ahol lehet műkedvelő limerikek garmadáját olvasni - bár valójában csak töredékük elég jó (limeriknek) -, sőt szabadon regisztrálni és saját műveket feltölteni. (a poetet rendszeresen látogató Ross-Satyr ott is sűrűn megfordul például; neki rendre elég jó limerikjei vannak...)
http://limerik.szerver2.org/

cseszlovak•  2013. június 5. 20:22

tisztelet a 100 éves Weöres Sándornak

paripám csodaszép, Józsi.
ide lép, oda lép. jó, mi?
hegyen át, vizen át trappol.
nem eszik? ne izélj akkor.

hanem a paripám órás;
nemigen szerel itt - ő más:
ketyegő, cicegő mind járt.
kereken kacagunk mindjárt.

cseszlovak•  2013. május 27. 18:17

egy ötletre

nem dőlök én más dugába csak a sajátomba
igen ritka bőrbetegség ám a falábgomba...

cseszlovak•  2013. május 22. 12:12

Műhelytitkok 1.

elárulok egy kis műhelytitkot ;)

vitorlák című versemet a Mozgó Világ szerkesztőségének a folyósóján írtam, miközben arra vártam, hogy bejussak a versszerkesztő fogadóórájára.
az egész ihletője - túl a friss és még elég fájdalmas, mi több, kimenetelét illetően teljességgel bizonytalan szakításon - egy kezem ügyébe kerülő tárgy volt. amit ott forgattam kínban-keservben az ujjaim között; lett lévén ott helyben nem gyújthattam rá, viszont kivívott folyósói poziciómat nem akartam feladni egy épület elé kimenéssel-rágyújtással. tehát egy doboz Helikon volt az ihlet forrása. :)