Fegyver

verselo•  2011. február 24. 18:09

VIII. rész.   - akció előkészítése -

 

Az akció csoport leutazott Recskre, mert azt a hírt kapták, hogy az emberük, kik el kéne fogniuk a recski Lakócsa érc bányában, bujkál. Megérkezésük után, kapcsolatba léptek a bányavezetővel, aki a különítményt a bánya tiszt alá rendelte.

Fegyvereket betárazták, még egy utolsó gyors megbeszélés. 

Rózsa őrnagy kiadta a parancsot, az akcióra.

 

   - Várjanak. -szólt a bánya tiszt

   - Miért, hát nem itt van az, akit keresünk?

   - De.

   - Hát akkor, mi a probléma? - kérdezte Hilda

   - Tudják, hogy merre kell menniük?

   - Le, a bányába.

   - Jó le, de merre mennek, tudják?

-         Igazából nem. -feleli Rózsa őrnagy.

-         A bányatiszt az asztalra kiteríti a bánya térképét. Azon, jó látható a bánya alakja, vájatok elhelyezkedése, és iránya.

   - Na látják, mert a bányának két aknája van, az I-s, és a II-s. Ezek fúrt járatok, amelyek a föld alatt legyező alakban van kialakítva, melyeknek hossza 87, 5 km-ter, és ezekből 550 db van. Na most kérdem, hogy merre felé, és melyikbe menjünk?  - tájékoztatta a csoportot a bányatiszt.

    - Ez nem semmi, ide nyom kereső kutya kell.

    - Hívom azonnal Bocskait.

    - Hilda bement a Bánya igazgató szobájába, és telefonált Pestre, a kapitányságra. Elmondta, amit a tiszt mondott, és kért egy nyom kereső kutyát, ha lehetséges a Kántort.

     - Köszönöm Rózsa őrnagy a jelentést, és holnap reggel küldöm Kántort.

-         Köszönöm ezredes elvtárs.

Addig a bánya termelését folytatták, hogy senki ne tudjon róla, hogy Pestről itt vannak az elvtársak, és hogy másnap reggel akció lesz a bányánál. Éjszaka folyamán a helybeli rendőrség emberei vigyáztak a bánya bejáratára. Ez nem volt feltűnő a váltásnak, mert volt már erre példa, hogy a helyi rendőrség kiszállt gyakorlatozni. Különítményt a közeli vendégházba elszállásolták.

A két férfi nyugodtan átaludta az éjszakát, Hildának a bányatiszt szavai voltak a fejében, egész éjjel azon gondolkodott, hogy hogyan fogja levezényelni az egész akciót.

---------folyt. köv ------------ 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!