A legnagyobb kihívás

Denn•  2024. március 7. 16:50  •  olvasva: 91

A gyermek jelenti a jövőt, s szerinted milyen felnőtt lesz abból, aki már nyolc évesen a mobilját nyüstöli órák hosszat naponta, vagy ha nem, a számítógép előtt ül.?

Nem egyszer láttam, hogy négy-öt fős gyerektársaság, buszon, vagy egy téren állva, egymáshoz sem szól, ezzel szemben mobiljukat oly áhítattal szorongatják, mint valami imádott lényt. Vajon százból épp most hányan látogatnak meg irodalmi oldalt? Sajnos jó eséllyel egyikük sem. Legyinthetsz erre azt mondva, ha nagyobbak lesznek, majd „beszippantja őket az irodalom csodálatos világa”. Igen, lesz ilyen néhány, de évről évre egyre kevesebb, mert egyre inkább teret hódít a mobilizált világ. Többek közt ezért hoztam létre a Cseppnyi óriások univerzumát, mely egy hat kötetes elbeszélő költemény, s egyszerre szól felnőttekhez és gyerekekhez. De persze egy sima vers épp úgy szólhat hattól százhat éves korig bárkihez. Tudom, vannak ilyen versek, de sokkal több kéne.

Én az ilyen verseimet Róki verseknek neveztem el, aki a Cseppnyi óriások egyik fontos szereplője, de költői lélekkel is rendelkezik. A lényeg, ha egy Róki versre lelsz, ne olvasd el, ha főleg a lélek mélységeit feltáró, minél kacifántosabb költői képektől „átitatott” komor versre vágysz. Ugyanis a „Rókihajó” humorból lett eszkábálva, s száguldhat meglepő módon a Rímek tengerén úgyis, hogy nincs motorja, sem vitorlája. Hogyan lehetséges ez? Olvass el egyet és kiderül. Annyit elárulhatok, hogy Róki minden esetben kijátszva a vaskalapos őröket, komoly mondanivalót is becsempész a hajó tatjába.


Egy szó, mint száz, szerintem emberi jövőnk egyik záloga, hogy készüljenek olyan versek, novellák, amik megérintik a gyermeki lelket. Különben úgy harminc-negyven év múlva egy mátrix világban végezzük, s itt hangsúlyoznám, hogy nem bugyuta, egy kaptafára készült mesékre gondolok, a mai világ gyermekei már kinőttek az ilyenekből.

Tudom, nem egyszerű, sőt hatalmas kihívás, de olyan írásokra van szükség, amit lelkesen mutatnak meg a barátoknak, és észre sem veszik, de aztán a mobil zsebükbe vándorol és valami olyan veszi kezdetét, ami láttán Isten szíve boldogan megdobban, sőt tán még egy könnycseppet is elmorzsol, miközben nézi őket.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Denn2024. március 8. 16:38

Róki már csak tudja :)