Az ima vajon mi?

anderszkor•  2020. május 20. 09:13  •  olvasva: 126

Amikor vallásokról (vagy inkább nem-materialista világnézetekről) beszélünk, két elengedhetetlen elemmel kell mindenképpen számolni: teremtő intelligencia (isten) és személy, aki hisz a teremtő intelligencia létében (hívő).

Opcionálisan ide tartozónak lehet tekinteni az alapdokumentumot (szentírást) és a vallást támogató (vagy kihasználó) intézményt (egyház).

Azért opcionális az utóbbi kettő, mert nélkülük is működik a "hívőség". Nélkülük is léteznek emberek, akik hisznek egy magasabb intelligencia létében. Az lehet, hogy akkor esetleg már vallásról nem lehet beszélni, de nem is a vallás a címe a bejegyzésnek, hanem az ima, imádság, ami nem más, mint kommunikációs csatorna, eszköz a hívő és a teremtő között.

Az eszköz használatához nincs szükség sem a szentírásra, sem az intézményre, mivel a kapcsolat a teremtő és a hívő között személyes és (nem mellesleg) van olyan világnézet, amiben egyik sem létezik mégis használják az eszközt (kommunikálnak a teremtővel).

Némi eltérés ugyan van az ima értelmezésében a vallások valamint a szentírás és intézmény nélküli világnézet között, mivel az egyik a teremtő által jóváhagyott és teljesített kérésnek, a másik alanyi jogon járó és felmerülő igény bejelentésének tekinti, de a lényege ugyanaz. Kéretik és megadatik.

Amikor valaki imádkozik (kér, igényt bejelent), nem egy intézményt képvisel (egyház), hanem saját magát. Többek között ezért is személyes a kapcsolat.

Ezért, aki az imádkozás folyamatában az erőszakos hittérítést vizionálja, az kicsit elveti a súlykot, még akkor is, ha az imádkozás nyílvános felületen zajlik.

Az más kérdés, hogy a hívőben lehet annyi tappintat, hogy nem dörgöli más orra alá saját személyes kapcsolatát világnézetének alap elemével (teremtő), mert ez olyan érzést válthat ki a nem hívőből, hogy saját (nem hívő) világnézete csak egy a sok közül és opcionálisan választható. Márpedig ott, ahol felmerül a választás lehetősége, felmerül a helyes vagy helytelen választás lehetősége is. Felmerül a kétely is. A kétely félelmet szülhet, a félelem pedig rossz tanácsadó.


Például fenyegetésként értelmezhet egy ártalmatlan tevékenységet.


Előzmény: https://forum.poet.hu/imadkozzunk-egyutt

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

anderszkor2020. május 21. 21:07

@Attila_the_hun: "Végtelen irányból lehet megközelíteni az értelmezést, de helyes eredmény, csak egy van."

Legalább annyi dologról lehet mondani, hogy csak egy helyes értelmezése van, mint amennyiről nem lehet ezt megállapítani.

"Vagy van, vagy nincs felsőbb hatalom."

Itt például csak egy igazság létezhet.

"Vagy csalás az ima, vagy nem az."

Itt viszont nem. Ki dönti vajon el, hogy csalás vagy nem? Melyik világkép alapján? Ha el is dönti valaki, elfogadja-e mindenki a döntést, vagy az illetőséget?

" én is, csak a saját értelmezésem szerint tudom a világot definiálni. Nem létezik számomra, csak az az egy. És természetes az is, hogy én azt látom a valódi igaznak"

Ezzel mindenki így van.

"Persze tehetném, hogy soha, sehol nem állok vitába, ha mások mást mondanak a világomról, de vajon az lenne a helyes?"

A kérdés, hogy miért érzed szükségességét, hogy vitába szállj. Mit szeretnél elérni a vitával?

Az én véleményem szerint kétféle szándékkal vesz részt valaki vitában, világnézetek ütköztetésére szolgáló beszélgetésben.

1. Magát akarja megerősíteni (a hitében, hogy jól értelmezi a valóságot)? Ha másokat sikerül meggyőzni, az egyértelműen megerősíti az ember saját hitét is. De már az is, ha a másik nem tudja "átállítani" az ő hitére.

2. Úgy ítéli meg, hogy saját valóság értelmezése és a szerinti életmódja jobbá tette életét (érzelmi, egészségügyi, anyagi vonatkozásban) és szeretné, hogy ebben másnak is része lehessen.

Ha a fentiek közül egyik sem célod egy vitával, akkor mi a késztetésed, célod, mit szeretnél elérni?

Attila_the_hun2020. május 21. 20:41

@anderszkor: Végtelen irányból lehet megközelíteni az értelmezést, de helyes eredmény, csak egy van. Vagy van, vagy nincs felsőbb hatalom. Vagy csalás az ima, vagy nem az. Ez minden kérdésre, véleményre, ideológiára, feltételezésre igaz. Nagyon sok estben valószínű, hogy tévedek és akad néha, hogy én látom a helyes utat, megoldást.

" Vagy úgy gondolod, hogy csak egyféleképpen lehet mindent értelmezni, mégpedig úgy, ahogyan te teszed?"

A Buddhák, tanítók, bölcsek, mind a saját értelmezésükből kiindulva tanítanak. Én egyikhez sem tartozom, de én is, csak a saját értelmezésem szerint tudom a világot definiálni. Nem létezik számomra, csak az az egy. És természetes az is, hogy én azt látom a valódi igaznak. Persze tehetném, hogy soha, sehol nem állok vitába, ha mások mást mondanak a világomról, de vajon az lenne a helyes?

Attila_the_hun2020. május 21. 20:04

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

anderszkor2020. május 21. 19:09

@Attila_the_hun: "Válaszoltam, noha tisztában vagyok vele, hogy nem fogsz egyetérteni velem."

Igazából nincs mivel egyetérteni vagy ellentmondani. Elmondtad a saját verziódat az imáról és hogy hogyan viszonyulsz ehhez a verzióhoz. A verziód (mint minden az életedben) természetesen a világképedből indul ki. Abból, amit elfogadsz és ami szerint éled az életed.

Gondolom azt elfogadod, hogy nem mindenki indul ki ugyanabból a világképből, nem mindenki úgy gondolkodik a világról, a működéséről, ahogyan te. Ennek következtében bizonyos dolgokat máshogyan látnak, értelmeznek.

Abba most nem akarok belemenni, hogy milyen más világképek lehetnek, amelyek (szó szerint) alapjaiban térnek el a te világképedtől, amelyek alapjaiban máshogyan működnek, mint a te elfogadott verziód. A lényeg, hogy emiatt a máshogyan működés és értelmezés miatt ott például nem merül fel egyáltalán az érdemtelen kéregetés fogalma sem.

Ebben a másfajta világban pl. mindenki azt kér (annak az igénye fogalmazódik meg benne), mindenkinek az jár, ami a (legszélesebb perspektívából) javára válik. Amiből tanul, ami a fejlődését szolgálja. Nem kell mást tennie, csak megfogalmaznia igényét, kérni és elfogadni. Mindenféle bűntudat vagy lelkiismeret furdalás nélkül.

Olyan dolgot úgy sem fog megkapni, ami jogos lelkiismeret furdalásra adna okot. Persze ettől még valaki generálhat magának lelkiismeret furdalást, mivel szabad akarattal rendelkezik, de ez a saját magánügye, neki kell vele együtt élnie.

Az emberek nem is maguk miatt éreznek bűntudatot, hanem amiatt, hogy elképzelik, mit szólnának ehhez mások. Mások szemén keresztül ítélik meg saját cselekedeteiket, kívánságaikat, vágyaikat. Pontosabban aszerint, amit gondolnak, hogy mások gondolnának :) (vagy, amit ő gondolna másokról fordított esetben)

Ezen már egyszer végigmentünk és nem várjuk el egymástól, hogy megváltozzon a véleményünk.

A lényeg (amit már többször elmondtam), hogy jól érezd magad a bőrödben. Ha ehhez neked az kell, hogy verejtékkel megküzdj minden apró és nagyobb eredményért (mert úgy gondolod, hogy csak így lehet élni), akkor éld úgy az életet és élvezd napjaid minden percét.

Ha pedig úgy látod, hogy más a kis ujját sem mozdítja és mégis megkap mindent és nincs miatta lelkiismeret furdalása, ne legyél mérges rá, vagy ne várd el tőle azt, amit magadnak állítasz követelményként. Nem mindenki választja a te utadat, nem mindenki gondolkodik úgy, mint te, mivel mások a kiindulási pontok, a világképek és azok alapján az értelmezések.

Vagy úgy gondolod, hogy csak egyféleképpen lehet mindent értelmezni, mégpedig úgy, ahogyan te teszed?

Attila_the_hun2020. május 21. 18:20

@anderszkor: "szerinted mi az ima és miért áll tőled távol?"

Próbálom rövidre fogni, és tekintsünk el attól, hogy emberhez, vagy istenekhez szól. Az ember érdemei, tettei, esetleg rászorultsági alapon kapjon. A jólét, egészség, siker, elismerés, köszönet, megbocsátás, stb, mindenkinek aszerint jusson, ahogy azt kiérdemelte. A kérés, kéregetés, fohászkodás, nem az én kenyerem, soha nem is volt. Persze, most azt mondod, mondjátok, hogy az ima nem az. De, tulajdonképpen az. Ha valamiben elbukom, hát tudomásul veszem, hogy a cél érdekében keveset tettem, vagy egyszerűen kevés voltam hozzá. Eszembe nem jutna külső segítségért fohászkodni, mert ha sikerrel is járna, keserű lenne a számíze a cheat használat miatt, pláne ha másokkal szemben használtam azt. A lányom most fog egyetemre jelentkezni. Sanszos, hogy felveszik-e. Sok jelentkezővel szemben lesz megmérettetve. Eszembe nem jutna, hogy a többiek kárára, akár az iskolaigazgató, akár egy felsőbb hatalom protekcióját kérjem. Etikátlan lenne a többiekkel szemben. A focista, aki a nagy meccs előtt letérdel a gyepre és imádkozik, éppen nyilvánosan cheat-el. A mérkőzés eredménye, a csapatok felkészültsége, rátermettsége alapján végződjön, ne pedig az szerint, hogy a játékosok milyen mézes-mázos módszerekkel, fohászszavakkal tudnak mélyebben hátsót ***. Nem fogok, nem is akarok senkitől egészséget kéregetni, ha közben iszok, vagy dohányzok, jottányit sem sportolok, de zabálok. Tudom jól magamról, hogy az eddigi életemben, nem tettem meg minden tőlem telhetőt, hogy elérjem vágyaimat, céljaimat. Ezer és ezer hibát, bűnt tudhatok magam mögött. De soha nem fogom ezeket imára, feloldozásra cserélni. Összegezve: az ima eredménye, egy sült galamb az asztalon, amit nem mi tettünk oda.
Válaszoltam, noha tisztában vagyok vele, hogy nem fogsz egyetérteni velem.

Edeke2020. május 21. 08:22

Van jó oldala is az erőszakos hittérítésnek. Egy időben másodállásban gázdíjbeszedő voltam. Örültem, ha Jehova tanui előttem mentek, mert már felcsöngették az alanyokat, nekem nem kellett sokat várni rájuk...

anderszkor2020. május 21. 07:56

@Attila_the_hun: amikor különböző világnézetek képviselői eszmét cserélnek, hamar kiderül, hogy bizonyos fogalmak alatt mást értenek, máshogyan definiálnak. Ilyen fogalom lehet az ima is. Az általad megadott definíció elég tágra sikerül.
Ebbe gyanítom még a családon belüli erőszak is belefér :) (mint tőled távol álló cselekedet)
Meg tudnád esetleg fogalmazni pontosabban, hogy szerinted mi az ima és miért áll tőled távol?

Attila_the_hun2020. május 20. 23:10

Válasz a blogbejegyzés kérdésére. Az ima egy olyan cselekedet aminek minden formája -személyiségemből fakadóan- távol áll tőlem. :)

Attila_the_hun2020. május 20. 23:05

Inkább itt válaszolok neked. Amott nem fogadnak szívesen. :)
Arra kérésemre utaltál, hogy szívesen beszélgetnék veled személyesen? A kérésem még aktuális.
Amúgy az ima szobában (szerintem) maradéktalanul civilizáltan mondtam el a véleményem. A reflektálásaimban személyeskedést nem tartalmaztak. Nem is tartalmazhatnak, mert soha nem az embert kritizálom, kizárólag a vallást. Sok, valóban sok hívő barátom van. Szeretnek és én is szeretem őket. Pappal szoktam rendszeresen sakkozni, pedig tudja, hogy távol áll tőlem a vallás.
Nem vagyok aktív ateista. Ritkán, és egyre ritkábban megyek bele ilyen vitákba. Az ima szobában is, csak designo szavaira válaszoltam először és, csak aztán a többire.

Perzsi.2020. május 20. 21:57

@skary: Nem te lennél, ha nem említed meg a holdat.:-)

Twilight2020. május 20. 18:34

Szerintem - legalábbis én úgy érzem, hogy azért (is) hoztad létre ezt a bejegyzést, hogy átvidd/áthozd ide a többieket a folytatáshoz - hát úgy tűnik, sajnos nem sikerült, mert mindenáron a fórumban akarják kifejteni az ateista nézeteiket egy Imádkozzunk együtt! topikban..., de azért szép, hogy legalább megpróbáltad! :)

Mikijozsa2020. május 20. 14:18

az ima önmegtisztulás, olyankor őszinte amikor az egyén olyan mint a felkavart patak, le kell olyankor indulatokban apadni, zavarodottságában ülepedni, csendesedni jóra törekvését kinyilvánítani, mert ha nem elszakad a jó-iránytól - útja lefelé kezd irányulni, stb...ezért ember, aki imádkozol ne csupán a vallásod elvásásárak tégy eleget, hanem önmagadnak - lelkednek akarata szerint

skary2020. május 20. 14:09

egyfajta önszuggesszió :) az a baj, hogy a népek nem a holdat nézik..hanem csak a holdra mutató kezet :)

Twilight2020. május 20. 12:57

"Az ima vajon mi?"

Hinni abban, amit már megkaptunk vagy hinni, hogy megkapjuk.

A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom....

Twilight2020. május 20. 12:36

@harminchat: Nem is tudtam, hogy már külön kategória lettem - ez igazán kedves tőled! :D

Szerintem senki sem folytatott itt hittérítést, sem "jóságpropagandát" csak egyesek mindenben az ellenséget látják és muszáj nekik konfliktust szítani tök feleslegesen....

Perzsi.2020. május 20. 11:15

Olvastam, és elgondolkodtatott.

AndrejMlotko2020. május 20. 10:54

Teljesen egyetértek ezzel és gyakorlója vagyok az imának.

harminchat2020. május 20. 09:40

Talán az zavarhatta őket , hogy az imára hívó és a hozzá csatlakozók esetleg a saját "jóságukat" akarják kimutatni. De aki a bajban imára hiv, nem hiszem, hogy a hitével kérkedik.
Twilight és a Lelekmuvesz két külön kategória.

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom