Kocsonya

denton•  2020. november 1. 19:47  •  olvasva: 132

Midőn közeledik a téli napforduló, a magyarul beszélő emberfián erőteljes izgalom vesz erőt a Kárpát-medencében és azon túl is. A téli napfordulón kívül persze közeledik az influenza, az éves ajándékmizéria, sőt a Netflix legújabb PC-korrekt sorozatáradata is, amelyek kapcsán az emberfia amúgy ismét rosszul érezheti magát.

Hisz nem elég, hogy taknya-nyála egybefolyik, fizetésének jelentős hányada a Lego Citiy Great Vehicles darabjainak megvásárlására költi (nem kell a duma, öt pár normális minőségű zokni is ugyanott van árban), de még nem is transznemű, harmadik generációs holokauszt-túlélő, afroamerikai, kriptofeminista, vagy valamely trendi pszichés betegségben álszenvedő. Oda se neki. A lényeg mégis csak az, hogy e rettenetesen gyűlölködő, homofób, rasszista, mentálisan kiegyensúlyozott (fúúúú) és ki tudja még milyen fertőben leledző emberfia legyint – ha eltalál valakit az sem katasztrófa - s úgy dönt, hogy ideje biza kocsonyát készíteni.

Ámbár disznóalkatrészekhez nem mindig sikerül megfelelő minőségben hozzájutni, azért az emberfia nem adja fel. Par excellence azon rokonokat keresi fel, ahol disznóvágás volt, avagy olyan hentesüzletet, ahol tudvalévően a tulaj saját vágóhidat üzemeltet. Nem sajnálja rá az időt, akár 10 napig, és negyven maszkelkopásig járja  e puszta vidéket. Végezetül diadalmas, - gusztustalanul patriarchális – üvöltésben tör ki, amelyben a leginkább költői morféma a „baaaaaaszdmeg Cili a nyunyókád”, így ezen szépirodalmi sziporkában nem kerül egzakt kifejtésre.

Mint az ismeretes, és az előbbiekből is kiderült, tisztességes magyar emberfia kizárólag disznó – pestiesen sertés – komponenseket vesz igénybe e kiváló kulináris élmény elkészítéséhez. Szigorúan tilos minden olyan egyéb hozzávaló akárcsak a konyha 100 méteres körzetébe történő óvatos becsempészése, mint szárnyas, pláne zöldség, vagy gyümölcs. Nem véletlen, hogy étkezési célra alkalmas kocsonyát csak emberFIA, és nem emberLÁNYA készíthet. A mindenféle hülye, neten összeolvasott, reflexológus, kineziológus, ezoterikus és hasonló agysorvasztó gondolkodásmóddal megáldottak által ugyanis elkészíthető sok minden – de kocsonya a legkevésbé.

Tehát miután beszereztük a pörzsölt(!), csülök esetében a bükkfával füstölt(!) alapvetéseket, összegezzünk. Adott kosárkánkban négy darab disznófül, egy kilónyi bőr (avagy bőrke), kettő egész hátsó köröm, egy darab farok, valamint majd egy-másfél kilónyi elsőcsülök. Szükséges még egy emberesebb fej nemkínai fokhagyma, ami arról ismerszik még, amiről Dobó a vár ostromakor, vagy Gandalf úgy általában – VAN szakálla. Értelemszerűen a többi hozzávaló, mint babérlevél, egész feketebors, őrölt kalocsai édesnemes, és persze a magyar nyelv gazdagságát méltán hirdető: csípős kutyafasza/macskapöcse minden nem alternatív gondolkodó fűszerpolcán elfordul. Ha netán mégis olyan emberlánya a galambpár másik tagja, aki kacsingat a modernnek becézett velőtrázóan ostoba netgondolatvilág felé, akkor fingással elegy turbékolással vigyázva dobjuk hátunk mögé a kókuszzsírt és a szójagranulátumot. Lehetőleg a következő településig/kerületig.

Keressük elő kamránkból a nagyi vagy a dédi saccperkábé nyolcliteres (1,8 gallon) fazekát és töltsük fel hideg forrásvízzel. Oké, ismert nagylelkűségem míján itt a csapvíz is megteszi. A megmosott disznóságokat helyezzük be a fazékba, mégpediglen úgy, hogy a fazék pereme és a vízszint között maximum egy centiméter – angolszász vérrel is bíró szakácsok esetén 0,2 inch – távolság legyen. Eztán a lehető legkisebb lángon, avagy fokozaton indítsuk el a termodinamikai folyamatot, azaz a főzést.

Ezután kérem tisztelettel hagyjuk ott az egész hóbelevancot úgy három-négy órára, mint Szent Pál az oláhokat. A Tesla S modellekhez hasonlóan ugyanis kocsonya is kitűnően működik Full self driving módban, azaz önvezető, nem igényel beavatkozást.

 

Nyugodtan csücsüljünk le, öblítsük le megfáradt torkunkat az épphogy csak pár napja gügyögő 52 fokos besztercei szilvapálinkával, majd szórakozzunk. Ennek keretében például a világhálón szörfölve amatőr irodalmi oldalak fórumain kedélyes, de burkolt kurvanyázással mutassunk rá a néhány nyamvadt vessző miatt felháborodó önjelölt költő hiányosságaira, akik ahelyett, hogy végre egyszerűen elismernék pocsék helyesíró mivoltukat, rendszeresen színpadias felháborodásuknak adnak hangot. Majd gyors lapbezárással elegy kuncogással tekintsük meg a magyar híreket, ahol nagy meglepetéssel konstatálhatjuk, hogy sem a neofeudalista vadkeresztények, sem a sznob, fura világlátású liberálanarchisták csoportjai nem kívánnak bennünket továbbra sem lámpavasra húzni. Ám ami késik, nem múlik.

Rövid, gyermeki 3 órás szunyókálásunkat követően rongyoljunk ki a konyhába, majdan a hullaszürke habot óvva, de nagyon alaposan szedjük le aprólyukú szűrőkanállal.

Dobjunk a gyöngyöző tiszta vizünkbe egy fél fej alig-alig megpucolt fokhagymát, 6-7 darab babérlevelet, a 12 szem feketeborsot, ízlés szerint sót, pirospaprikát és csípőset. Ismét várjunk úgy egy órácskát, és szemöldökráncolással vegyített hümögéssel vegyük ki az egyik fület. No kérem. Ha és amennyiben a fülről a bőr és a hám leválik – azaz látszik a porc – akkor már sínen vagyunk, mint az Óda kackiás bajszú szerzője. Esetleg a családi perpatvar elkerülése végett kellő undorral tehetünk bele egy fej paradicsomot, répát, zöldséget etc., viszont ebben az esetben a kocsonya annyira lesz autentikus, mint egy Betyárseregbe belépett Győzike.

Pár közbevetés a sóról és a zselatinról. Bár az elsőnél még megbocsátható a jódozott, kancsendzöngai meg egyéb flincflanc használata, ámbár a normál asztali só az ablakzsiráfi só, addig a második esetében halálbüntetést szabnék ki arra, aki zselatint tesz a kocsonyába. NEM KELL. Ha a fenti hozzávalók megvannak, akkor a fül, a farok és általában a csontos részek tartalmazzák azt a valamit, amitől a kocsonya megalszik faszául. Igen, azt.

Tehát. Vegyünk elő egy nagyobbacska tálat, amibe nagyobb szűrőkanállal áthelyezzük a húst. A levet egyelőre tegyük félre. A különféle malacrészeket szabdaljuk össze úgy falatnyi darabokra, a csontos részekről fejtsük le a húst. A farok maradhat egészben, az éjszakai blowjob+ cum in mouth előjátékaként a galambár nemfőző tagja örömünkre ízlésesen szórakoztathat vele. Sajnos ennek előfeltétele a répa és a többi marhaság… de Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, mint az ösmeretes. (Az megint más, hogy mit ért az őrzés, érdekes módon erre vezető apologetikusok sem tudnak megnyugtató választ adni.)

Készítsünk elő úgy tíz darab mélytányért, és két nagyobbacska jénait. Egyenlő arányban osszuk szét a szilárd hozzávalókat benne (nyilván a héjas fokhagymát, borsot, babérlevelet nem), majd szűrjük rá majdnem színig a levet. Mármost ha a habzás, és a hab leszűrőkanalozása anno dacu normálisan megtörtént, akkor nem zavaros és nem zsíros a produktum sem.

Nincs más dolgunk, mint spájzban elhelyezni, és várni úgy másfél-két órát. Eztán fejre is fordíthatod az edénykét, remeg, mint ama miskolci gyönyörűség.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

denton2020. november 2. 19:07

@Törölt tag: Béírtam a filofaxba. Várlak. De akkor kajakra told erre az orcád.

Törölt tag2020. november 2. 19:06

Törölt hozzászólás.

denton2020. november 2. 19:06

@Mikijozsa: Ízlések és taslik. :) Benne én is szeretem. Rajta nem. :)

Mikijozsa2020. november 2. 19:05

ez jó lett, na de ha nem zsíros meg se eszem

denton2020. november 2. 19:05

@Törölt tag: Jobbulást neki. :) Akkor maradunk a hedonizmus orális válfajainál. Mármint evés-ivás, ahogy aztatat mondtad. :)

Törölt tag2020. november 2. 19:03

Törölt hozzászólás.

denton2020. november 2. 18:58

@Törölt tag: Halóznál már egy kis hazait a sok töltött birka után, ugyi? :) Ha majd hazaesz az íííz, akkor megkínállak. Meg a farokméregetést is letudjuk valami lánglelkűnél, aki két xx-es kromoszómailag. Indöparti :D

Törölt tag2020. november 2. 17:17

Törölt hozzászólás.

denton2020. november 2. 17:12

@negyvenkilenc: Áh, ha annak keretében érkezett volna mondjuk 130000 hasonszőrű társával egyetemben, és persze mind kitömve dollárokkal, asszem a fejünk se fájna. Bár ki tudja. :/ Érzékenyítem az angolszász lelkületű olvasókat. :D

@Ellabanya: És ez pontosan így van. :)

@Mamamaci40: Köszi Brummanyó. :)

Mamamaci402020. november 2. 15:03

Brummos gratula mézes parola!!!

Ellabanya2020. november 2. 06:14

😊Majd következhet a reggel délbe este kocsonya fogyasztás ősmagyar szokása, melynek utolsó eleme 3 nap után ez a párbeszéd:- Hun a kocsonya? -Megettük mindet!-Az lehetetlen, lenni kell még legalább egy tányérral!-Mondom,elfogyott! -Az nem igaz, még alig ettem! -Mondom elfogyott! -De....- Akkor menj a husokért és főzök mégegyet csak hagyjámá'békén!

negyvenkilenc2020. november 1. 20:54

1,8 gallon? Ez még a Marshall-terv keretében érkezett? :)
Remek leírás, nem csak a kocsonyakészítésben, de másban is eligazít.

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom