Gyógynövényországban 3.

Zsuzsa0302•  2024. december 5. 10:59  •  olvasva: 26

Tél volt. Odakünn havat hordott a csípős, hideg szél. Eltorlaszolta Ürge Üllő kotorékának bejáratát.

-          Úgy megkívántam a jó, forró levest. A kamrában ott van minden hozzávaló. Jaj, de a különleges fűszerek? – hökkent meg egy pillanatra- azok is- derült jókedvre. Ott vannak a melegágyban, a másik kijáratnál. Milyen szerencse! Tudjátok, hogy milyen melegágyat készítettem még jóidőben? Nem? Elmondom.

Az alja vastag trágyaréteg, ami báránytól van, de jó a marha, a ló, vagy a nyúltrágya is. Deszkakeretet építettem hozzá, ráadásul felemelhető ablakokkal. Van benne komposzt, és föld van a tetején. Nagyon hasznos.

Persze rendszeres gondozást igényelnek benne a növények. Fontos őket szükség szerint locsolni, gyomlálni. Figyelni, hogy jó legyen bent a hőmérséklet és alkalmanként szellőztetni is szükséges. Ám én nagyon szeretek vele foglalkozni és higgyétek el, hogy megéri. Mindig a rendelkezésemre áll, friss, és persze tele van vitaminokkal.

De térjünk is vissza a levesre. Mivel a minap kicsit meghűltem, nagyon megkívántam a jó meleg levest. Megyek, szedek is hozzá fűszereket.

Először is gyömbért. Ez egy melegigényes, eredetileg trópusi, forró égövi növény, de a melegágyban is tudom termeszteni. Különleges íze van, kicsit talán csípős, erős, ezért csak egy kicsit adok hozzá. A teában is nagyon finom, kóstoljátok meg!

A múltkor itt vendégeskedett a katica, a lepke, a sáska, a szöcske, a tücsök, megkínáltam vele őket és nagyon ízlett nekik. Szóval bátran merem ajánlani. Erősíti az immunrendszert, a hasi görcsöket és a puffadást is enyhíti, de sok-sok mindenre jó.

A másik fűszer, amit beleteszek a levesbe, az a kurkuma. Van, aki indiai sáfránynak hívja. Nagyon sokat használom a konyhában.  Narancsos, sárgás színű, enyhén fanyar, kesernyés, ezért nagyon keveset teszek belőle.

Számos betegséget megelőz és gyógyít. A legyengült immunrendszert erősíti. Gondoltátok volna, hogy a margarint, a lekvárt vagy néhány üdítőitalt is ezzel színezik? Bizony!

Azt vajon tudtátok-e, hogy hatásos a skorpió és a pókcsípésre, jó a kígyómarásra is. Ugye nem, vagy igen?

Most szedek köményt is, méghozzá római köményt, vagy más néven borsos köményt, fehér köményt, mivel én leginkább ezt használom. Erős az aromája, kicsit csípős, kesernyés, de nagyon finom, még az illata is. Az őrölt, azaz szinte porrá megdarált római kömény barna színű. Illatszernek, lakásillatosítónak is használják. Nagyon sok betegségre jó. Kitűnő a bélgörcsre, hasmenésre, gombabetegség ellen, az anyatej serkentésére és kifolyatására is. Ezen kívül is sok egyébre. Ebből kicsit többet teszek a levesbe. Más fűszereket is használok még. A kamrámban ott van az a sok- sok tavasszal és nyáron gyűjtött, megszárított gyógynövény. Milyen jól jön ilyenkor! Nem kell elmennem a boltba, csak előveszem és használom.

Jaj, majdnem elfelejtettem a salátát. Gyorsan neki is kezdek. Hány darab articsókát is hozzak be? Elég lesz nekem most egy. Levágtam a növény tetejéről, még mielőtt szétnyílt volna és virágzott volna. Nagyon szép a virágja. Kékes-lila színű és úgy áll az articsóka tetején, mintha égnek állna az összes haja. Nagyon dekoratív, díszes növény. Mindig megcsodálom. Szóval megmosom, megfőzöm vízben a még ki nem nyílt virágát, vagyis a bimbóját, aztán tányérra teszem. A virágpikkelyeit leszedem. Nagyon finom minden pikkelyének a vége, abból egy keveset most lerágcsálok.  Itt van a szőrös része, az nem fogyasztható, kidobom. Viszont alatta van egy nagy, húsos rész a szív, azt felszeletelem. Na, most egy tálba ecetet, kevés olívaolajat öntök és pici sót szórok, amit összekeverek.  Most a hűtőszekrénybe teszem és hagyom állni. A finom zöldségleves közben elkészült.

-          Kop! Kop! Kop!- engedj be gyorsan, üldöz a kékes rétihéja, és a vándorsólyom!

-          Ki lehet az? Kit üldöznek? Sietek. Megyek, ajtót nyitok.

-          Szervusztok, Mezei Pocok és Üregi nyúl! Gyertek be! Siessetek.

-          Szervusz, Ürge Üllő. Elnézést kérünk, hogy nem jelentkeztünk be előre.

-          Ugyan már, épp jókor jöttetek, mert elkészült az ebéd.

-          Jaj, nem tudtuk! Ebédre nem illik megjelennünk. Nem tudtuk, hogy ebédelsz, ráadásul üldözött két ragadozó. – Egy röpke ideig még ott kopácsoltak erős, kampós csőrükkel az ajtón, de aztán odébbálltak.

-          „A szükség törvényt bont”. Semmi baj, mert én csúsztam meg. Egy kicsit, korábban szoktam ebédelni. Gyertek nyugodtan. Vetkőzzetek le, és üljetek asztalhoz. Máris tálalok.

-          Köszönjük szépen! „A szükség mutatja meg a jó barátot.” Hű, de finom illata van! Mi ez?

-          Zöldséglevest főztem.

-          Azt nagyon szeretem!- húzta derűs mosolyra a száját Mezei Pocok. – Milyen finom!

-          Köszönöm a dicséretet.- Miután elfogyott, még a repeta is, következett a saláta.

-          Mi ez? Sose láttam ilyet!- hüledezett Üregi Nyúl.

-          Ez articsóka saláta.

-          De érdekes! Hogyan lehet fogyasztani?

-          Minden egyes darabka végét, tehát a pikkelyek húsos végét érintsétek bele a mártásba és rágjátok le. A többit tegyétek bele ebbe a tálba.

-          Milyen érdekes az íze!- csodálkozott Üregi Nyúl.

-          Nagyon finom!- ámult el Mezei Pocok. – Ezek után ez lesz a kedvenc csemegém.

-          Örülök, hogy ízlik! – mondta derűsen Üregi Üllő.- Ha elfogytak a pikkelyek, a húsos darabokat is mártsátok bele és fogyasszátok el.

-          Nagyon finom!- ámult el ismét Mezei Pocok.

-          Nincs több?- kérdezte Üregi Nyúl, miután elfogyott.

-          Sajnos nincs. Ennyit csináltam. De ha legközelebb is jöttök, és szóltok előre és akkor többet csinálok.

-          Rendben! – felelték a váratlan jövevények.

-          Egyébként mi ez az articsóka? Nem ismertem!- így Üregi Nyúl.

-          Nem is hallottam róla!- jelentette ki Mezei Pocok.

-          A mediterrán országokban nagyon-nagyon régóta fogyasztják. Nagyon egészséges. Gyógyítja a gyomorbántalmakat, a reumát, zsíros ételek fogyasztása után hasznos, még a májat is védi. Sok más egyébre is jó. Ráadásul nem csak gyógynövény, hanem gyönyörű dísznövény. A növény bimbója olyan, mint a bogáncs, pikkelyes csak sokkal, de sokkal nagyobb. Ha kinyílt, mint a tenyér, abban lila színű, vékony virágszirmok vannak, amelyek úgy állnak, mintha égnek állt volna az összes haja.

-          De érdekes!- kiáltottak föl egyszerre. – Gyertek ki, a melegágyban megmutatom. Így is történt.

          Ha nem így történt volna, az én mesém is tovább tartott volna.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Zsuzsa03022024. december 5. 18:22

@skary: Három éve palántáztam. Gyönyörű volt az első két évben. Idén szaporodott, de ősszel ért be és sajnos csak egy kicsi.
Bízom benne, hogy jövőre jó lesz. Rajta leszek :)

Zsuzsa03022024. december 5. 18:21

@szli: Igen ókortól kezdve, de aztán elterjedt a mediterrán országokban.

skary2024. december 5. 17:23

@Zsuzsa0302: én egyszer vetettem sose kelt ki..vagy azt hittem gaz :)

szli2024. december 5. 13:18

Articsóka a görögök növénye

Zsuzsa03022024. december 5. 12:13

@skary: A balkonládámban van. Tavaly jól termett, az idén sajnos nem.

Zsuzsa03022024. december 5. 12:06

@skary: :))))
Nagyon finom. Lehet kapni lészen, konzervben is (persze az kicsit más, mint a saját készítésű)

skary2024. december 5. 11:14

nah articsóka..még ilyen madarat nem ettem :)