MIT MONDASZ APU?

Tengiz•  2012. június 2. 21:17


 


 

Édesapám titkok tudója volt.

Már gyermekkoromban elárasztott olyan mesékkel, melyek nem voltak megtalálhatóak egy könyvben sem.

Mesélt láthatatlan lényekről és világokról, előző életekről és olyan csatákról, melyekről egy történész sem tudott és én mégis igaznak éreztem akkor. Még láttam is, miközben meséit szőtte.

Ott ült sok csodálatos lény az Édesapám mellett az ágyam szélén. Manók, Tündérek, Angyalok. Számtalan varázslatos lény. Kimásztak a láthatatlan könyvéből és velem hallgatták ámulva a meséket. Ennek volt köszönhető, hogy előbb tudtam az Arkangyalok neveit, mint a Hétvezérét és előbb tudtam mi az a Metatron kocka, mint a Rubik.

Amikor felnőttem, már nem meséket mondott. Igazságokra vezetett rá.

Gyakran fordultam Hozzá, amikor segítségre volt szükségem.

Soha sem mondta el, mit tegyek. Számtalanszor kihangsúlyozta a szabat akarat fontosságát és azt, meg kell tanulnom felelősséget vállalni a döntéseimért.

-Működnek szabályok ebben a tökéletes világban – mondta- és könnyebb elérned a felvállalt életedet, ha megismered és megtanulod tisztelni és tiszteletben tartani őket. Mindennek van értelme, oka és joga, megmutatkoznia az életedben.

2005  Nyara volt. Apukánál voltam akkor egész nap. Jó volt élvezni a napsütést és beszívni a nyugodtágát és a szeretetét, mely áradt belőle. Már későre járt, a nap is pihenni tért, de mi rendületlenül teáztunk kint a verandán. Mindig tudta, hogy mi foglalkoztat, de soha nem mondta el a véleményét, csak, ha kérdeztem. Persze volt kivétel. Ha valami meggondolatlanságot készültem tenni.  Valahogy a vesémbe látott. Most nem így volt, így kivárta a kérdésemet.

- Miért van az, hogy, ha döntést hozunk, az élet olyan eseményt rak elénk, amitől elbizonytalanodunk?

Mielőtt beszélt volna, felemelte a tekintetét és a távolba bámult, mintha emlékezne. Ugyan úgy, mint gyermekkoromban a mesék előtt. Mint mindig, most sem  tudtam kivárni és folytattam.

- Ha elhatározunk valamit, jó lenne, ha arra kapnánk jelzést, hogy jól vagy rosszul döntünk-e és nem jönne, semmi mi bizonytalanná tesz. Ez csak összezavar.

Most rám nézett végre. Összeállt a történet, vagy megsúgták, mindegy volt. Láttam a tekintetében, hogy meg van a válasza.

-Amikor felépítenek egy hidat, mielőtt átadnák, próbának vetik alá. olyan terhelést kap, amit normál körülmények között soha. Mondjuk, több tucat kamionnal hajtanak át rajta.

Ha kibírja ezt a terhelést, megfelel a célnak és átadják.

Ez egy teszt, mely nem a híd jogosultságát vitatja, hanem az erősségét.

Nincs jó vagy rossz döntés. Olyan van, hogy nincs elég hit mögötte. Hitet nem árulnak a sarki boltban. Azt neked kell bele tenned. Ha eléggé hiszel abban, amit döntesz, semmi sem bizonytalaníthat el. Ha elbizonytalanodsz, az azt jelzi, nincs elég hit a döntésed mögött. Légy hálás érte. Bárcsak jobban odafigyelnénk mindannyian.

Mintha a döntés után, oda állna eléd valaki és megkérdezné: Biztos?

Ettől elbizonytalanodhatsz, de válaszolhatsz így is rá: Igen, biztos. - A poharáért nyúlt és belekortyolt. Nem szólalt meg. Várta, hogy ami elhangzott, eljusson hozzám. Megértettem, mit mondott, de mint mindig, újabb kérdést vetett fel.

- Honnan tudhatom, jól döntöttem-e? – Felcsillant a szeme, de persze, tudta, hogy meg fogom kérdezni.

- Remek a kérdés! – kiáltott fel. – Már csak egy remek válasz kell hozzá, ugye?

- Valahogy úgy.

- Számtalan megközelítés van, de minden válasz, ugyanoda vezet. Fontos tevékenység az életünkben, hogy tudjunk jól dönteni. A kulcsa, hogy légy egységben önmagaddal.

- Ennyi? – csodálkoztam el. – Valahogy többet vártam.

- A lényeg ennyi, de kifejthetem, ha szeretnéd.

- Szeretném! Szeretném!

- Egységben lenni, annyit tesz, egyensúlyban vagy. Ha megnézed a madarat az égen, a légtornászt a cirkuszban, vagy a gyermeket, ki először lép, láthatod az egyensúlyt. Létezik belső egyensúly is. Ezt akkor érezheted, amikor minden szinten összhangba kerülsz. Ezt persze nem könnyű elérni, de el lehet. Ezért döntéskor, ha dühös vagy, előtte nyugodj meg. Ha túlzóan az eszedre hallgatsz, vigyél bele egy kis érzelmet. Ha érzelemből döntenél, gondold át logikusan is. Nincs más dolgod, mint a tőled telhető legjobban dönteni és kitartani mellette.

- Hogyan kerülhetek egyensúlyba?

-  Tudod Viktor szeretném, ha nem csak a „legjobb kérdések feltevője” címet szeretnéd elnyerni ma.

- ?

Légy ma a „meghallom és át gondolom mit apukám mond” verseny dobogós helyezettje. Későre jár és kaptál válaszokat. Most megyek és elteszem magam holnapra. Tégy te is így a kérdéseiddel.

- Jó akkor holnap.

- Várni foglak.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

kapocsi.ancsa2012. június 3. 13:06

Ez már volt fenn.
gondolatadó

Törölt tag2012. június 3. 12:09

Törölt hozzászólás.