Két kanál méz...

Rozella•  2020. február 11. 15:29  •  olvasva: 274


 

„ A méhek élete …nem csak játék és mese, már a róluk szóló legnépszerűbb könyv, a Maja, a méhecske is igen realisztikusan indul: az épphogycsak megszületett Maját figyelmezteti a felügyelője: mostantól a legfőbb dolga a társadalom vég nélküli szolgálata lesz. Nincs mese, dolgozni kell.

A méhek közösségének legnagyobb részét a dolgozók teszik ki, amelyek mindig nőneműek és rövid, mindössze négy-öt hetes életük során folyamatosan munkában vannak.

Világra jövetelük utáni első három napjukat takarítással töltik, hogy előkészítsék a termeket a következő generáció számára, majd megkezdődik a mindennapos robot. Pollengyűjtő körútra általában csak az idősebb egyedek indulnak, mert a kaland veszélyessé válhat, ilyenkor a néhány centis állatok akár nyolc kilométer sugarú körben távolodnak el a kaptártól, méghozzá igen sokszor, egy kiló méz előállításához ugyanis négymillió virág meglátogatására van szükségük.

Szárnyaikkal percenként tizenegyezret csapnak és mézgyomrukban hetven milligramm nektárt szállítanak, ami nagyjából a saját súlyukkal egyenértékű. Mindezt pedig azért, hogy (egész életük során) mindössze egy kiskanálnyi méz tizenketted részét elkészítsék.

Mikor a teánkba belekeverünk két kanál mézet, huszonnégy Maja teljes életművét fogyasztjuk el. ..."


Az idézet az alábbi honlapon lévő cikkből való:  https://raketa.hu/hogyan-keszitik-a-mehek-a-mezet

A többi  érdekes dolgot a méhekről ott (is) olvashatjátok... 

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Ernest2020. február 13. 04:15

Igazán klassz a cikk s az írásod a kis Maja életéről, érdekes információkat s adatokat olvashattam, köszi!

Rozella2020. február 12. 11:22

@Törölt tag: @csillogo: köszönet az olvasásért. Nem vagyok szakértő, sok más ismeretterjesztő írás is van róluk, de nyilván aki konkrétan méhészkedik, az számos új megfigyelést tehet, és sok apró titkot is tud még róluk... Az írást azért hoztam, mert amíg VANNAK, észre kéne vennünk végre, hogy mennyire fontosak és nélkülözhetetlenek... Szép napot Nektek! :)

csillogo2020. február 12. 07:39

Nagy odafigyelést és különleges bánásmódot igényelnek a méhek, akkor is, ha minden velük kapcsolatos munka ki van téve az időjárás viszontagságainak... mint a paraszti élet, a szántóvetőnek is mindent meg kell tenni, hogy meg legyen munkájának eredménye, de a Jóisten kezében van minden végkifejlet...
szorgalom és alázat, de az élet minden más területén is szükségesek ezek a készségek...
apósom több, mint ötven évet méhészkedett, ő tudott mesélni minden fortélyról, ennek ellenére mindig jött valami ami még nem volt...
jó, hogy leírtad! :)

Törölt tag2020. február 11. 21:10

Törölt hozzászólás.

Rozella2020. február 11. 20:55

@Törölt tag: ... szó ami szó, jól kifosztjuk őket, de hát mi "óriások" talán ma sehol sem lennénk nélkülük. Azért nem szeretnék senkit eltéríteni a finomságoktól, ráadásul a méz nagyon jót tesz és egészséges táplálék, még Micimackó is szereti..:)) Csak vigyázhatnánk a méhecskékre jobban, sokkal jobban!

Törölt tag2020. február 11. 20:06

Törölt hozzászólás.

Rozella2020. február 11. 19:44

@skary: azt nem ismerem...:) de az őrségi mézespálinkát igen! :)

skary2020. február 11. 18:57

és a mézsörről még nem is beszéltünk :)