Adventi vásár... vagy amit akartok...

Rozella•  2019. december 16. 15:36Adventi vásár… vagy amit akartok…

 

„Mi magyarok …” még mindig szeretünk azzal (is) büszkélkedni (már legalábbis kormányszinten), hogy mi a béke és biztonság szigete vagyunk Európában, de bezzeg máshol: egyre romló közbiztonság, félelem, kiszolgáltatottság érzése, agresszió, késelések, robbantások, rablások...  Persze aki nem rózsaszínű szemüvegen át látja Európa legszebbnek választott karácsonyi vásárát a budapesti Szent István Bazilika előtt, az láthatja, tapasztalhatja a fokozott rendőri jelenlétet is, valamint megnyugvással(?) veheti tudomásul, hogy a rendőrség mellett a TEK is idézem:

 „A korábbi éveknek megfelelően, technikai, jármű és személyi állománnyal és felszereléssel van jelen az V. kerületi Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásáron; valamint az ’Adventi Vásár a budapesti Szent István Bazilikánál’ rendezvénysorozaton, esetenként más adventi eseményeken…  Az Európai Unió tagországainak többsége megerősíti a karácsonyi vásárok védelmét annak érdekében, hogy az erőszakos cselekmények bekövetkezési esélyét minimalizálja. A TEK közleményben tudatta, hogy: továbbra is azért dolgozik, hogy Magyarország mindennapjai, a karácsonyi ünnepet megelőző és az ünnepi időszak biztonságban teljenek . ”

Sajnos (?) minden vásár, tömegesemény stb. mellé nem lehet kiemelt védelmet rendelni. Egy-két évtizede az ilyen fajta védelem szükségessége még csak fel sem merült,  most pedig itt tartunk... Mi is. Napi szinten látni, hallani az „extrém”, azaz a nem normális esetekről, viselkedésekről, amik viszont csak addig lesznek „extrémek”, amíg mindennapossá nem válnak a hozzájuk kapcsolódó félelmekkel együtt. Néhány kiragadott példa csupán az elmúlt néhány nap „extrém”, itthoni eseteiből:

- A kamasz gyerek egy rossz jegy miatt megkéseli a tanárnőjét… !! ( aki szerencsére nem halt bele, de ez egyáltalán nem a gyereken múlt, mert őt a társai fogták le, és  aki a tett után is csak azt tudta mondogatni : ”ebből legalább majd tanul…”

- Egy parkolót nem találó autós az utcán lövöldözésbe kezd dühében.. (!) - mert igen, az értelmes párbeszédek, egymás tisztelete, a szabályok betartása helyett egyre inkább az ököljog, az erőszak terjed… Nem tudom, vagy inkább nem akarom elképzelni mi lenne, ha Magyarországon is liberalizálnák a fegyverviselést…

- „ Bandázás és iszogatás közben ötletelgettek a lehetséges pénzszerzési módokról azok az egyébként jó családi hátterű fiatalok, akik egy hónap alatt nyolc helyszínen összesen tizenegy embert támadtak meg a Gellérthegy és a Feneketlen-tó környékén. A fiúk a támadások előtt

KŐ, PAPÍR OLLÓVAL DÖNTÖTTÉK EL, HOGY KINÉL LEGYEN A FEGYVER, és áldozataikat azzal szólították meg, hogy van-e náluk fű...”

Szóval manapság már nagyon meg kell gondolni, kinek, hol mit mondhat, szólhat, válaszolhat az ember… Tapasztaltam nem egyszer, hogy a puszta vélemény (csupán leírva) is, alig rejtett agressziót vált ki egyesekből… Velük nem lenne jó élesben, szemtől szembe találkozni, pláne nekik ellentmondani, mert pofán csapás, késelés, vagy gázpisztoly nélkül aligha úsznám meg... 

Megszokott dolog, hogy az internet és a többi média jóvoltából ma már szinte azonnal értesülhetünk a rendkívüli eseményekről is. A cikkek és híradások közé pedig az ugyancsak megszokott reklámok ékelődnek, néha azonban egészen groteszk módon… Ma pl. az egyik oldalon épp ott, ahol az ámokfutó, lövöldözős autósról írnak, a cikk fölött egy  hatalmas, keretes, videós hirdetés állt: 


„ Áldott, békés karácsonyt Magyarország!”

    és alatta: 'készült Magyarország kormánya megbízásából'

 

 

Köszönjük! Nagyon szép videó...  Reménykedjünk, hogy ilyen lesz. Legyen valóban békés és boldog, amilyet akartok, amilyet szeretnétek...

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Rozella2020. november 30. 11:21

@csillogo: @skary: @merleg66: @Bugatti350: @Ernest: Nos, ez volt tavaly... Bocsánat a megkésett válaszért. Idén már NINCS vásár, vagyis van, csak most egy hónapig tartó "Black Friday" -nak hívják, (-gyönyörű magyar szóval, hurrá, még valami begyűrűzött immár végleg...) és persze a bőrét idén MINDENKI maga viszi a vásárba... Az "eredményt" majd meglátjuk, talán jövőre...

csillogo2019. december 19. 08:01

hoztam pontokat én is
...
amúgy nem a versengésről szólna az Ünnep, meg mit számít, hogy kié a legszebb adventi vásár...

skary2019. december 18. 06:54

...

merleg662019. december 17. 20:04

Kedves Róza! Egyetértek veled. Láttam közelről... szenvtelen, unott kiszolgáló arcok, eszement árak, a bazilikába be és onnan kiömlő turista-forgatag... és itt minden a pénzről szólt! Nem csak itt. De itt azért volt megdöbbentő, mert ha valamit meg szerettél volna nézni a bazilikában - hisz kint épp akkor nem volt napsütés - pl: az ereklyét, akkor fizetned kellett, hogy kigyulladjon a villany! Ma már a hit is a pénzről szól!

Bugatti3502019. december 17. 11:57

Kedves Róza!
Elgondolkodtató ez a véleményed... Nem ragozom, egyetértek ! .') Leadják a reklámot, mert kötelező... százszor is, de az ára, az ezerszeresébe is beleférne! :( Ölelésem ! .)

Törölt tag2019. december 17. 05:03

Törölt hozzászólás.

Ernest2019. december 17. 00:55

Egen.