Miminénik és Palibácsik...

Rozella•  2020. április 23. 21:51  •  olvasva: 357

 

Miminénik és Palibácsik…

 

„Nem a kortól függ, hogy mikor öregszünk meg. A bennünk lévő energiától, életkedvtől és kreativitástól maradunk fiatalok. És persze attól, ha senki máshoz, csak saját magunkhoz hasonlítjuk magunkat.”

 Ezt a véleményt egy  internetes cikkben találtam a minap és nagyjából egyet is értek vele… Azért  csak nagyjából, mert hogy mitől marad meg az a bizonyos energia, az életerő, a kreativitás, hát erről ott nem szólt a fáma…  Néhány olyan apróságról , mint pl. az egészségi állapot, a család törődése, szeretete, a ’szükség van rám érzés’ és általában a társadalmi megbecsülés, vagy az időseket körülvevő környezet, legyen az családi, vagy intézményesült,  és az idős korra az  egyedül maradás ténye… egyáltalán nem mellékes tényezők.

 A WHO szerint / ez ismét egy mai média-hírből való / Európában a mostani járvány minden 2. (!)haláleste idősotthonokban következik be. Ehhez nem kell kommentár, ők nyilván felmérték és követik a „statisztikákat”. Csakhogy akik meghalnak, ők nem statisztikai adatok…!! Ők a mi nagyapáink, nagyanyáink, apáink, anyáink, tesvtérek, szomszédok, Mimi-nénik és Pali-bácsik, egykori idős tanáraink, barátaink,  ismerőseink…vagy  mégsem??  Netán azért, mert nem ismerjük őket személyesen? Mert jobb a szőnyeg alá söpörni azt az érzést, hogy mit érezhet sok idős, otthonban, intézményben élő ember, aki mellől most sorra halnak meg a társai? Aki retteg, és nem érti ezt a helyzetet? Mit érezhet, aki nem láthatja  a szeretteit, az unokáit, és sokszor még elbúcsúzni sem tud tőlük…? El lehet ezt képzelni..??

 Miközben Magyarországon ízléstelen,  a bunkóságon, érzéketlenségen messze túlmenő politikai viták zajlanak a felelősségen, de még inkább a felelősség hárításán, az öregek csak hullnak mint az őszi falevelek…  Sokuk számára az egészségügyi végállomás a kórház, ahol talán van számukra még egy esély…

DE: nem a kórház kéne hogy az utolsó és egyetlen esélyük legyen!!

Minden társadalmat/ rendszert/ egyértelműen minősít az, hogy hogyan, miként bánik az idős emberekkel.

Ők, akik túlélték a háborúkat, az üldöztetéseket, a nélkülözéseket, a padlás lesöpréseket, és akik nem utazgattak a spanyol riviérára, sem Balira, és máshová sem nagyon, mert a többségük „csak” dolgozott, miközben generációkat nevelt fel és védett meg… Olyan generációkat, akik most a világjárvány idején, nem tudnak mást tenni, a fejlett nyugati és más társadalmakban sem, ( -technika ide, „fenntartható fejlődés” maszlaga oda…), mint bezárkóznak a saját kis világukba… Hát igen. Talán érthető.  De ettől ez még a 21. század egyik óriási drámája. Valóvilágos. Nem virtuális.

 

 

 

"  A bejegyzés nem minősül hivatalos tájékoztatásnak, a benne szereplő esetleges állítások a képzelet szülöttei..."

Na igen, persze, az írói fantázia mint tudjuk határtalan...

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Ernest2020. május 1. 04:21

@merleg66: ...

merleg662020. április 30. 21:31

@csillogo: Kedves Marika! Nem kívánok belemenni ebbe a vitába. Ez egy irodalmi oldal. De nem azokról beszélek, akik dicsőséget hoztak anno... azokról akik most a pénzért mindenre képesek. Ha egy kicsit utána számolnál, rájönnél, hogy az általad kicsinek tartott pénz mennyi is... Nem írigységről van szó... Ezt te is beláthatnád... csupán az itt megtermelt javak nem az itteni magyarság érdekében történő felhasználása... Itt súlyos milliárdokról van szó... ( bár lehet, hogy szerinted ez valóban kicsi...) Részemről ennyi és tovább nem kívánok ezzel a témával foglalkozni!

csillogo2020. április 29. 21:37

Kedves Gábor @merleg66: ezt mondod... "Nem a stadionok és a határontúliak az elsők, hanem azok, akik megteremtették ennek az uralkodó generációnak a lehetőséget!„

Igen, nagyon szép lenne, ha a Kórházak is, és a Betegotthonok is nagyon klassz ellátottsággal rendelkeznének - városi és községi szinteken és nem kellene olykor szégyenkezni az egészségügy (helyenkénti ) rossz állapotáért. Azért sok embert meggyógyítottak és volt, akit nem sikerült... a jó és a rosszabb körülmények között sem.
(Egy ember tragédia több ember statisztika... )
A határontúliakról pedig - ők is a mieink, felnézek rájuk - azokra főképp, akik nem hoztak szégyent csak dicsőséget. Akik gazdagították pl. a magyar költészet és irodalom világát!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kisebbs%C3%A9gi_magyar_k%C3%B6lt%C5%91k,_%C3%ADr%C3%B3k_list%C3%A1ja#Rom%C3%A1niai_magyar_irodalom
A ma uralkodó generációnak azt hiszem ők is segítői voltak - több alázat szorul egy határontúliba, mint a mostani generációkba - lehet példát venni és nem kell irigykedni, a többség nem vándorol el, tűri a regnáló hatalmat - megmarad ott ahová született. A haza azért lehet egy, hisz a nyelvünk is egy. Csak próbálunk értetlenkedni, mert irigyek vagyunk _ legalábbis sokan, akik azt a kis támogatást is sajnálják.
Remélem:
1. Nem csak képzelegtem! :)
2. Javulni fog az Egészségügy állapota és fel tud majd zárkózni - a nagyobb követelményszinthez!

ezaz2020. április 26. 08:12

nem értek egyet ezzel az eleve lemondunk a reményről hozzáállással.
az én hitem szerint eljönnek azok a tisztakezű, igaz emberek, akik elkergetik a kufárokat. és egy dolog lesz fontos számukra: a haza, mindenek előtt. csak legyen fületek meghallani szavukat és legyen szemetek észrevenni őket. hogy semmi se állíthassa meg azt aminek eljön az ideje.

és az otthon-ápolásról az én történetem /bocsi rózsika!/: mi is otthon gondoztuk utolsó hónapjaiban a leukémiás anyámat felváltva a hugommal és a családdal. és anyám még ép akarattal ki is nyílvánította, hogy történjen bármi, nem szeretne kórházba kerülni. és így is történt és tényleg nagyon-nagyon jó volt, hogy így volt.
csakhogy az utolsó három napon kaptunk egy sakk-mattot, mikor még élt, de már nem tudott magáról és nem tudtuk etetni, itatni és beadni az igen erős fájdalomcsillapító tablettáit..és nem tudtam eldönteni, hogy verjem fejbe egy bészboll ütővel, vagy hagyjam éhen-szomjan halni kínoknak közepette? persze hívtunk orvost, aki azt mondta, ha az ő anyja lenne, már nem vitetné kórházba, mert közel a vég, de csak egy algopyrines injekciót tudott adni...végül a harmadik napon egy fulladásos roham közben szállt el belőle a lélek.
mai ésszel tuti betáraznék egy aranylövést. és be is adnám.

BakosErika2020. április 25. 14:38

@ezaz: Jól teszed, bár szerintem tök mindegy melyik hatalmasság ül a nagy székben, volt, van és lesz mindig aki kifossza az országot, minden szentnek elv...

york2020. április 25. 13:08

Az elmúlás...ilyen...olyan.

ezaz2020. április 25. 10:03

világ empírikusai egyesüljetek.
jézuson, meg pár matematikuson és fizikuson kívül senkit nem ismerek, akinek megfellebbezhetetlen véleménye lenne. én néha még magamat is megfellebbezem. de közel sem elégszer.
a társadalomtól pedig szerintem nagyjából megkapjuk, amit ezügyben elvárhatunk.
a hatalomtól nem. de ők legalább tévedhetetlenek.
és mindig mindentől jól megvédenek. most ez a járvány is kapóra jött nekik. ezt nyomathatják, hogy ne figyelj a látszat mögött a lényegre: mit osztogatnak meg fosztogatnak.
elhatárolódom.

BakosErika2020. április 25. 10:02

Az én nagyapám és nagyanyám otthon halt meg, anyukám az utolsó percig gondozta őket eszébe sem jutott, hogy otthonba adja őket, a férjem rákosan itthon halt meg a karjaim között, egy szeretettel teli környezetben, nem egy hideg kórházi ágyon. Ma semmire sincs idő, látom az idősek arcán az örömöt, ha megjelenek náluk, mert a gyerekének minden más fontosabb, persze mindig vannak kivételek és kivételes helyzetek is. A politikai helyzetről nem beszélek, mert van amivel egyetértek és van amivel nem. Ez a járvány pont azt mutatja meg, mennyire vagyunk elfogadók, mit tudunk tenni egymásért. Rózám, ölellek és vigyázz magadra.

Ernest2020. április 25. 00:06

"Olyan generációkat, akik most a világjárvány idején... bezárkóznak a saját kis világukba..." - csak most? - én azt tapasztaltam, ez már régóta világjárvány...

liketorn2020. április 24. 23:17

lehetne rosszabb is, a mi teljesítményünk mégiscsak 'hazai termék'
akik azelőtt megdolgoztak a saját nyugdíjukért, már megették kenyerük
javát, az hogy idő előtt átadják a stafétát egy ilyen mértékű járvány
velejárója, és az egyik legkisebb baj, de mégis jó hogy valaki erről is ír,
mert fontos hogy tisztában legyünk hogy akit tisztába teszünk is ember, szerintem egyre kevésbé látjuk így.

merleg662020. április 24. 23:08

@csillogo: "és hogy mondjam- ha családi szinten nem tudnak sokan gondozást vállalni és védelmet nyújtani az idős és beteg szülőknek, akkor csak a társadalomtól nem várhatunk ötcsillagos szolgáltatást! :( sajnálom én is... nagyon."
De igenis elvárható! Nem a stadionok és a határontúliak az elsők, hanem azok, akik megteremtették ennek az uralkodó generációnak a lehetőséget! Akkor pedig joggal elvárhatják, hogy tisztességes ellátásban legyen részük! Sajnos mi sem tudtuk otthon ápolni a csont, tüdő, máj, gyomor rákos édesanyámat, akinek akkora fájdalmai voltak, hogy csak morfiummal lehetett csillapítani... Arról nem is beszélve, ha szakszerű ápolást igényel, arra csak olyan családtag jó, akinek legalább EÜ főiskolája van!

merleg662020. április 24. 23:02

Kedves Róza! Egyetértek az írásoddal. Valóban nem érdeke a "nagyoknak", hogy korrekt legyen a tájékoztatás, hiszen akkor nem lehetne a helyi egészségügy helyett más országok illetékes intézményeit támogatni, természetesen ingyen, míg itthon hiány van ugyanebből! De sorolni lehetne hosszan: 2 milliárd a kórházaknak, 4 milliárd a stadionoknak... ugye milyen jó az arány! Szakszerű ápolást igénylő beteg idős emberek hazaküldése, majd a család ápolja címmel?!? Otthon ugye minden ilyen családnak van monitorja a figyeléshez, lélegeztetőgépe, ha baj van, garmadába áll a fájdalomcsillapító (ha rákos az illető, mint anyukám volt) és sorolhatnám... embertelen, pénzhajhászó, hatalomféltő emberek uralkodása alatt élünk... ki tudja meddig... Gratulálok az írásodhoz!

Rozella2020. április 24. 15:37

@csillogo: @ezaz: @kevelin: @skary: Sokan, sok mindenről nem beszélnek, nem beszélünk... vagy mert nem tartozik a 'népekre', vagy azért, mert aki tehetné, annak pont nem áll érdekében; vagy mert nem is lehetne, vagy 'nem ildomos...' stb. Jobb esetben pedig azért, hogy másokat legalább ne provokáljunk fölöslegesen a saját megfellebezhetetlen véleményünkkel.
Lám, az önkorlátozásnak is volnának előnyei, de ezúttal én nem éltem vele. Azt, hogy korábbi, súlyos és tragikus események miért nem kerültek be hasonló módon és intenzitással a köztudatba, és miért nem állt fejre tőlük a világ, majd megfejtik egyszer az okosok.
Mindenkinek köszönöm az olvasást, a véleményeket, a szolidaritást. Skarynak még annyit, hogy mindent lehet egyszerűsíteni, "a népek" úgyis az egyszerű és érthető dolgokat szeretik, de azért nagyon gáááz most ez a helyzet, így is, + úgy is. Amúgy is egyik súlyos baj a másik után ér minket, itt van pl. az aszály... meg a muszáj... Szegény focistákról már nem is beszélek, mert hogy is lehet azt túlélni, hogy cirka 3-4 milla helyett, most egyszercsak 1-2 millácskával be kell majd érniük? Tele van ... az országunk tragédiával. Azért legyen szép, kiegensúlyozott és nyugodt hétvégétek! Jaigen, és "maradjatok otthon!"

csillogo2020. április 24. 10:59

jah, igen....
ezt csak azért hozom ide ,mert kíváncsi voltam: halálozási statisztika...
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh001.html

2018 ban 131.045 ember   naponta   359 ember......
2019 ben 129.600 ember ...

(erről sem beszélünk járvány idején - mert ez természetellenes lenne? )
@skary: jól mondtad ! :(
@kevelin: jó a futás, de még sok minden jöhet számításba - szinte minden ami nem köt a karosszékhez ! :)
@ezaz: és hogy mondjam- ha családi szinten nem tudnak sokan gondozást vállalni és védelmet nyújtani az idős és beteg szülőknek, akkor csak a társadalomtól nem várhatunk ötcsillagos szolgáltatást! :( sajnálom én is... nagyon.
Rózám - szebb jövőt mindnyájunknak!

ezaz2020. április 24. 07:45

látom kenitek-vágjátok a lényeget. a kiszolgáltatottságról.
ezeket, szerencsétleneket bezárták oda, mint vesztőhelyre. sekisebe. és tehetetlenül várják, hogy melyiküket lövi tarkón a vírus.
a politika, nem szokatlanul, megint elbazott valamit, nem kicsit, nagyon. nem oda koncentrálta a védelmet, ahol a legnagyobb szükség lett volna. hagyták dolgozni a természetes szelekciót.
dehogy valami pozitívat is lássunk bele a történetbe: ha véget ér ez a helyzet, nem kell sorba állni, hogy bejuthass idősek otthonába. lesz hely.

kevelin2020. április 24. 07:03

@ Azè lehet tenni pld futás🏃

skary2020. április 24. 06:25

nahkérömakkóóó: az életenergia olyan mint egy gázpalack...fiatal korban tele van..nagy a nyomás és az életerő...később már más lángon ég...megyeget...majd a végén csak pislákol..és ...erről szinte nem lehet tenni...mit kaptál a feltöltőtől...milyen gázt, :) és mekkora nyomást .)