"Szindémia"

Rozella•  2020. október 26. 19:41  •  olvasva: 138

 

"Szindémia"


Bevallom, én egyáltalán nem értem, hogy miféle őrült versenyfutás és számháború zajlik most a Földön, és Európában. Hány Covid-fertőzött van országonként és összesen, hányan halnak meg a szövődmények miatt naponta ill. egy-egy vizsgált időszakban a korábbi évekhez képest...Van persze statisztika, ami nagyon fontos kimutatás, csak sajnos a számok mögött emberek vannak! Kis porszem vagyok ahhoz, hogy átlássam azt a vihart, ami felkaphat bárkit, engem is. Tény, hogy a népesség Magyarországon hosszú ideje fogy, vagyis a születések száma nem pótolja a halálozásokét (sok országban másképp van...), és ehhez jön még a mostani  járvány. Láttam statisztikát, ami azt mutatta, hogy pl. influenzás szövődményekben az elmúlt években többen haltak meg, mint eddig a Covid következtében, és mégsem övezte ekkora félelem, és közel nem volt ilyen hatása… Most viszont más a helyzet. Azért más, mert állítólag ez nem egyszerűen egy „szokásos” járvány, hanem több tényező összeadódó hatása miatt sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk.

Ezek a tényezők a kutatók és szakemberek szerint: 

- a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a szervezetre káros környezeti, egészségkárosító hatások miatt kialakuló ún. krónikus betegségek, amelyek közül valamelyik, vagy akár több is, idősebb korra sajnos már sok embernél megtalálható.

a klímaváltozás általánosan kedvezőtlen hatásai az emberi szervezetre,

- a vírus rendkívül gyors terjedése, ill. a tünetmentes állapotban is meglévő fertőzőképessége.

Mindezek miatt, idézem: „ a COVID-19 nem csupán egy fertőző betegség, hanem a koronavírus-fertőzés és a nem fertőző krónikus betegségek -légzőszervi betegségek, cukorbetegség szív-és érrendszeri megbetegedés, daganatos megbetegedések - szinergikus egészségkárosító kölcsönhatásából eredő szindémia, megbetegedéshullám.” Ezek szerint a „szindémia” fogalmát is meg kell ismernünk a pandémia mellett… /lassan laikus diplomákat kéne osztogatni a népnek, amiért egyáltalán képes értelmezni a rá zúduló orvosi szakkifejezéseket, információkat./ 

És mi a helyzet Magyarországon? Én nem tudom, hogy a jelenlegi napi 30-50 közti haláleset/ ma pl. 48 fő/ a nemzetközi összehasonlításban sok-e, vagy kevés; azt sem tudom, hogy kell-e örülnünk annak, hogy a „középmezőnyben vagyunk”, vagy hogy „csak” ennyi a fertőzött és a haláleset nálunk. Nem számok halnak meg, hanem anyák, apák, nagymamák, nagypapák, testvérek, rokonok, barátok…

 A statisztika szerint valóban többnyire már idősek és betegek, de számukra is kell, hogy legyen esély a gyógyulásra, vagy legalább a minőségileg javítható életre. A lélegeztetőgép is egy esély persze, - ami rendkívül fontos, akár életmentő eszköz is lehet-, csak azt nem értem, miért van az a rettenetes érzésem, hogy az ”alapbetegséggel” is küzdő idős fertőzöttek közül, aki lélegeztetőgépre kerül, ott már elég kevés esélye marad… Bárcsak tévednék! Nem állítom, de így érzem, viszont az, hogy az idősek, betegek mennyi esélyt kapnak, mindannyiunkon múlik. 

Valljuk be, 50 fölött már sok minden „alapnak” számít: egy kis ritmuszavar, egy kis ingadozó, vagy magasabb vérnyomás, + egy kis ez, + egy kis az… Arról nincs adat, hogy ebből a korosztályból vajon hányan makkegészségesek? Sokan talán nem is tudnak a betegségeikről, vagy tudnak, de... 

Szóval mondom magamnak: 'Te Róza, remélem, Neked nincs semmilyen "alapbetegséged"?'  Róza vállat von: " Én is remélem okoska, de azért szedem az 50+ multit, meg a C-t,  meg a D-t, de amúgy mostanában 'nagyonnemszeretném' megtudni, hogy netán mégis van… 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Rozella2020. december 19. 14:35

Ma, vagyis advent aranyvasárnapja előtti napon a hazai közzétett járvány- adatok: 4 045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 300 022 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 914 főre emelkedett. /forrás: koronavirus.gov.hu/

Minden további kommentár nélkül idehozom három európai ország MAI NAPI hivatalos covid-statisztikáját is, (az interneten elérhető népességi adatokkal kiegészítve.)

A nem túl bonyolult öszehasonlítást pedig végezze el ki-ki maga, ( már ha egyáltalán akarja)

Ausztria /8 935 111 fő /; összes fertőzött: 337 209 fő ; meghalt: 5209 fő;

Svédország:/1 0373 225 fő/; össz.fertőzött:367 120 fő; meghalt: 7993 fő;

Magyarország:/9 769 526 fő/;össz.fertőzött: 300 022 fő; meghalt: 7914 fő;

(A lakosságszám Ausztria esetében a 2020 októberi, Svédország esetében a 2020 szeptemberi, Magyarország esetében a 2020 januári állapotot tükrözi.)

A körülményekhez képest békés, boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek!

Rozella2020. november 1. 21:59

A fentiekhez amit hat nappal ezelőtt írtam, adalékul ( de különösen a kékkel jelölt részhez) két legfrissebb, mai ( 2020 november 1.) információ. Idemásolom, részben, hogy legyen itt is rögzítve, mert az emlékezet egy idő után nagyokat csal; másrészt azért, mert ha csak egy valaki is átértékeli az egyéni felelősség mibenlétét, már tettem valamit.

Két mai információ:

Szlávik János, Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Heti Napló című műsorában beszélt arról, hogy amíg korábban azt tapasztalták, hogy a betegek nagy része családi vagy tömegrendezvényen fertőződött meg, ma viszont már a közösségi terjedés a jellemző, már nem mindig lehet tudni, hogy valaki hol kapta el a vírust.
A főorvos jelezte: az ő intenzív osztályukon tavasszal az elhunytak aránya 30 százalék körüli volt, most, a második hullám alatt viszont már az itt kezelt betegek 40-45 százaléka meghal. A főorvos kiemelte, hogy itt kizárólag a lélegeztetőgépen kezelt betegekről van szó. A betegek egyre idősebbek és egyre súlyosabb állapotba kerülnek, és így nem tudják kizárni azt, hogy egyre többen halnak majd meg.”
/ forrás: 24.hu 2020. 11. 01. 20:17 /

-------------------------------------------------------------------------------------

„ 3878 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 79 199 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 69 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1819 főre emelkedett, 20 078-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 57 302 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 33%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4205 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában” / forrás: koronavirus. gov. hu 2020. november 1. 09:05. /

skary2020. október 27. 05:23

mindönkinek vannak alapbetegségei 50 fölött :)
mondom a zuramnak tibi :)

negyvenkilenc2020. október 27. 04:44

Tegnap tudtuk meg, mehalt a feleségem egyik kolleganője. 45 éves volt. Cukorbeteg és a pajzsmirigyével is gondok voltak. Egy osztályon dolgoztak, ahonnan most többen otthon vannak...Eddig távoli dolog volt ez a járvány, ( a maszkhordás, meg minden ellenére) most kezdjük felfogni, mennyire komoly. Mindenki vigyázzon magára!