„Hol a boldogság mostanában?”

Rozella•  2021. január 17. 18:58  •  olvasva: 213


„Hol a boldogság mostanában?”

 

Nem tudom, kinek mi a SOK és mi a KEVÉS? A gond, a baj, a betegség, a rosszindulat, a sandaság, az átverés, a hazugság, az elhallgatás, a csúsztatás, az irigység, az erőszak, a devianciák  és hasonlók, többnyire SOK-nak érezhetőek mostani világunkban; Ellenben a tisztesség, a becsületesség, az őszinteség, az önzetlenség, a szolidaritás, a felelős cselekvés és hasonló megfoghatatlanságok nagyon is KEVÉS-nek tűnnek,- úgy általában. 

És mi a helyzet egyénileg? Egyénileg mindenki jól akar élni: egészségesen, boldogan, anyagi és fizikai biztonságban, békében. Nemes célok. Ezen munkálkodik egész életében az ember, ki így, ki úgy, ki meg amúgy szeretné elérni. A munkálkodás közben pedig felhasznál egy keveset ebből-abból. Olykor hozzáad a fentiekben vázolt SOK-hoz, máskor pedig magához vesz, ’eltulajdonít’ az említett maradék KEVÉS-ből is.  Érdekes módon, a SOK ezáltal még több lesz, de ugyanakkor a KEVÉS is gyarapszik. Ez szerintem valódi paradoxon.

 Emlékszem, nekem még azt tanították a filozófia egyik alaptételeként, hogy  a dolgok mennyiségi növekedése törvényszerűen minőségi változásokat fog eredményezni./ a minőségi változás persze csak az ÚJ-nak, a MÁS-nak az alternatívája, pozitív vagy negatív előjel nélkül értelmezendő /

Ha ez a régi tétel igaz, akkor már csak azt kell kivárnunk, hogy ha a sok is, és a kevés is tovább sokasodik, akkor milyen lesz a belőlük létrejövő új minőség? Továbbgondolva az új minőségek hogyan viszonyulnak majd egymáshoz? Leegyszerűsítve: ki kit, ill. mi mit győz le? Persze ez már egy másik alaptételhez vezet, ami a változás állandóságáról szól.

Sajnos hiába mondom magamnak, hogy ne terheljem ilyesmivel azt a kevés  maradék agysejtemet, hiszen a legkiválóbb tudósok, kutatók, filozófusok által megírt több könyvtárnyi irodalom született már a témában, ebből kifolyólag minden jelenség igazolására és mindennek az ellenkezőjére is van épp elegendő tézis és érvanyag, -tehát ki-ki választhat közülük tetszése, hite, világnézete stb. szerint; - de akkor mi értelme van ilyen „elméleti marhaságokkal” (mégis) foglalkozni egy laikusnak? Talán az, hogy folyamatosan választani kell (és itt nem a négyévenkéntire gondolok) Józanul mérlegelni, hogy mi igaz és mi nem, mi hasznos és mi nem, mi szolgálja az emberi életet és a jövőt és mi nem…

Itt van pl. ez az egész világméretű  j… ány kérdés. (Próbálom nem leírni azokat a szavakat, amik miatt  ismét sárga cédulás lehet az írásom.) Nem tudunk semmit, de dönteni kell, ha lesz miről. Beadassuk vagy sem? És ha igen, mikor? Melyiket? Ha nem, akkor ártunk-e magunknak, a családunknak, vagy másoknak? Lesz -e bármely döntésünknek személyes és közösségi, vagy akár globális következménye? … és nota bene: mi döntünk-e valójában?

Hol a bizalom, és hol a biztonság mostanában?  És amúgy is, hol a boldogság mostanában?  

„Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.” /P. S. /

  ??

Nem tudom… SOK a kérdés, KEVÉS a tisztességes, egzakt válasz, és az ismeret is csak egészen keveseké,- mint a tudás. De Róza azt mondja, aki kérdez, az (még) gondolkodik..,  és ma már az is valami.


 


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

okeanus2021. január 21. 22:30

Ha még kérdezünk a "guglitól", akkor lesznek kérdések, ha nem akkor nem marad; tudásvágy, alkotni akarás és emberi kapcsolat sem.

Rozella2021. január 21. 20:32

@BakosErika: igen, és képzeld el a mai gyerekek miket kérdeznek majd pl. akár már 10-20 év múlva.., hisz nekik lassan már gyerekkoruk sem marad... Köszönöm az értő olvasást!

Rozella2021. január 21. 20:27

@skary: aha ...ó .)

BakosErika2021. január 19. 10:32

Gyerekkoromban sok volt a kérdés és kevés a válasz, ami azért nagy részben igaz és tisztességes volt, ma ez változott a kérdés egyre kevesebb és túl sok az őszintének hitt valótlan válasz. Értelek Rózám, nagyon is.

BakosErika2021. január 19. 10:31

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

skary2021. január 19. 06:35

@Rozella: aha...sírás :)

AndrejMlotko2021. január 18. 20:13

Jobb kérdezni, mint legyinteni az egészre.
Áttérve a filozófiai tézisekre, bár nem tanultam, de azt gondolom és megvagyok győződve tóls, hogy ugyanannyi hrlyes és ugyannyi helytelen tézis létezik már irodalmi szempontból, hogy kiütik egymás létezését, ezért csak az maradhat, hogy bármi van, haladni kell előre. Én ezt vallom.
Köszönöm a hozzászólási lehetőséget.

U.i.: a szuriról mit sem lrhet tudni pobtosan, mert én is azt érzem, hogy a bizonytalsnság a tetőfokárahág és a valódi tudás/tudomás is keveseknek adatik meg. Vajon mi lesz a helyes döntés?

Rozella2021. január 18. 14:20

@skary: pedig nem kötelező :) tudod szólás-írás-olvasás szabadság van:)

skary2021. január 18. 10:39

@Rozella: áá azé beleóvastam :)

Rozella2021. január 18. 09:55

@skary: igen a zutósóóó mondatból ez a nyilvánvaló konklúzió :)

skary2021. január 18. 06:41

mondom a zuramnak tibi :)