Mennyiség, minőség, fedőtörténet

Ross•  2014. július 7. 04:18

Dicsérni jöttem, nem temetni... Azért bocsátom ezt előre, mert meggyőződésem, hogy sokan számonkérésnek, vádaskodásnak értelmezik majd a leírtakat. Hát nem. Amint mondtam, azért osztom meg tapasztalataimat itt, hogy ne csak én, de minél többen leboruljanak az elgondolás nagyszerűsége és a megvalósítás következetessége láttán. Már csak azért sem kezdeném káromolni ezt a felületet, mert ez volt az, amelyhez életremben először csatlakozván elindultam a kétségbevonhatatlan világhír felé. Itt köszönöm meg a biztatást Beri Róbet és Szecsődy Péter barátomnak (mindkettő szintén zenész...).

Képzeljük el a Poet.hu rendszert egy több koncentrikus héjból álló hagymaként. Mit lát, aki a még intakt hagymát a kezébe veszi? Elképesztően nagy számokat a látogatottság, a napi elérések, a foglalkoztatott szerzők, a tárolt szövegek rovatában. Hát jó, állapítja meg a látogató, ez csupán a külcsín, nézzük a lényeget! És a látogató téved: ne becsüljük le ezeket a nagy számokat, ők maguk a lényeg! Jegyezzük meg inkább a varázslatos szóösszetételt: "a kattintások számának maximalizálása". Mivel alighanem többször előjön még, vezessünk be rá egy rövidítést, legyen ez a ka-szá-m, vagyis a "kaszám".

A Poet.hu kiötlője, megalkotója, működtetője és továbbfejlesztője az indulás szent pillanata óta mindent azért tesz, hogy nőjön a "kaszám", lehetőleg minden határon túl. És lássuk be: ha így közelítünk a kérdéshez, végül valóban nem marad más teendőnk, mint bólintani és leborulni az "éca" előtt.

Akkor most hántsunk le egy hagymahéjat. Logikusan tételezhetjük fel, hogy a hagyma szívét maguk a beküldött szövegek alkotják. (Gondolom, kitalálhatja a nyájas olvasó, hogy miért a "szöveg" szót használom a "vers" helyett. Ha nem, pilllantson a címre.) Ezt a szívet első héjként az úgynevezett "moderátorok" rétege veszi körül, és itt álljunk meg egy pillanatra. Többször felvetettem már, hogy arra a feladatkörre, amelyet ők jelenleg ellátnak, egyértelműen a "cenzor és korrektor" megjelölés illik.

Lépjünk hát egy héjjal följebb, és most jön a meglepetés: a moderátorok héját a moderátorok héja veszi körül. Hát ennek meg mi az értelme? Hohó, ne siessük el! Hiszen egyszer már megértettük: a szent "kaszám". Meggyőződésem, hogy a két szintű moderálásra, ahol a feladatok azonosak, abszolút semmi szükség. (Arról most nagyvonalúan feledkezzünk meg, hogy az egyszintűre sincs. Azt szüntetik meg, ki-ki az éppen rá jellemző ismeretszintnek megfelelően, ami a szerzők egyetlen jellemző jegye: a durva helyesírási hibákat.) Tudom, mert mindkettőt csináltam. És sajnos itt van a gyenge pontja a rendszernek. Ha valaki felfogja ennek az elemnek a célszerűtlen, a folyamatokat lassító, a sokszor önellentmondásra vezető jellegét, akkor onnan már felfejtheti az egész fedőtörténetet, ahogy én itt tettem.

Egyértelműen az oldal javára írható, és erre az Impresszum a bizonyíték, hogy a felelősségi területek megnevezése között nem található még csak utalás sem a "szerkesztő, főszerkesztő" megnevezésre, ilyesfajta tevékenység itt nem folyik, bár az oldal anyagaiból időről időre "összeszerkesztenek" bizonyos válogatásokat.

Amikor nem egymás mellé, hanem egymással szembe állítjuk a mennyiség és minőség fogalmát, akkor különféle érveket sorakoztathatunk fel mindkettő mellett is és ellen is. Nem közömbösek például a mennyiségi mutatók, ha a helyszín a zseb vagy a pénztárca. Ám egy önmagát művészeti portálnak nevező felületről sokan feltételezhetik a minőség primátusát. Mármost aki ehhez képest szembesül a valósággal, annak az ismert dilemmát kell megoldania: megszoksz vagy megszöksz.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2014. szeptember 22. 10:23

Törölt hozzászólás.

Ross2014. július 9. 23:12

@denton: Laci, engem most tényleg meglep, hogyan vagy képes "összeszokott páros" létünkre ennyire félrerérteni, amit írok... Megírtam, hogy szerintem mit jelent a "moderátor" szó, és hogy abszolút nem azt csinálja az itteni stáb, az elnevezés rájuk tehát téves.

Nem, nem és nem: a jóakaratú, önkéntes munkát végző személyzet NEM SZERKESZT, mert ez az állítmány, amint mondtam, szerzőtársi minőséget takar. Nem túl sok más felületen, de itt-ott léteznek valódi szerkesztők, nagyon kevesen. Nem lebecsülve az itt valóban végzett munkát, annak a 80%-a korrektori, a maradék megoszlik a trödelő, a műszaki szerkesztő és bizony a cenzor között.

Ha a szövegemből a pénzszerzés marad meg, mint lényeg, azt sem bánom, mert - amint a szöveg első szava is jelkzi - őszintén elismerem az ötlet nagyszerűségét. Nem irigylem, hanem a módot keresem, hogy utánozhassam.

Törölt tag2014. július 9. 20:21

Törölt hozzászólás.

Ross2014. július 9. 19:53

@jagosistvan: Szerintem nincs olyan, hogy "eleve megsértik"; arra a feladatra különböző szoftver megoldások, "káromkodás-szűrők" szolgálnak. Hogy egy emberi olvasó egy tartalmat túlzottan politikainak értékel-e, vagy kevéssé gyermekbaráétnak, az bizony egyedi és egyéni döntés, nem algoritmizálható, azt is mondanám: tűréshatár, ízlés, nevelés kérdése (pl. vallásosság). Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a "főmoderátornak" minden joga megvan korlátozó kikötések elrendeléséhez. Azt azonban ő sem tudja biztosítani, hogy ezeket a korlátokat az összes "beosztottja" pontosan azonosan értelmezi - erre Te is kitértél, ilyenkor van a szavazás... És negatív érzéseim persze vannak, de nem biztos, hogy ott, ahol felismerni véles. Már csak azért sem, mert fodrdult elő velem is, hogy a szövegemet a korláton túlra lógónak találta VALAKI - oké, elfogadtam a döntést, helyettesítettem azt a verset egy másikkal, őt pedig elvittem máshová.

Egyáltlalán nem bántottál meg: gazdagítottad a vélemények halmazát.

Ross2014. július 9. 19:47

@Colletus: Köszönöm a meghívást, örömmel keresem fel a témát.

Ross2014. július 9. 19:46

@denton: Egyetlen gondolatodat fűzöm tovább, bár többhöz is kapcsolódik. Szerintem ne terjessszük azt a tévhitet, hogy a moderálás és a szerkesztés (majdnem, csaknem, gyakorlatilag) azonos. Először is a "moderátor" azó szerinti jelentése "mérséklő", "kordában tartó", és kizárólag a tartalomra vonatkozik. (Más kérdés, hogy jelent a szó "műsorvezetőt" is, de ott is van valamiféle "korlátok között tartó" jelentése.) Aki a formával foglalkozik, az egyrészt a korrektor, másrészt a műszaki szerkesztő, a tördelő. A "szerkesztő" számomra alkotótárs, és olyasféle személyt jelent, mint Osváth Ernő volt a Nyugatnál.

Amit tehát én próbáltam megcélozni: vagy nevezzük valódi nevén ezt a feladatkört, vagy valóban cseréljük le őket szerkesztőkre. Az, hogy van a beírásomnak "pénzszerzés" vonzata is, szerintem nagyon másodlagos.

jagosistvan2014. július 8. 16:12

Kedves Ross!

Én a "cenzor és korrektor" epizódhoz szólnék hozzá. Mivel te is a tagja voltál ennek az érdekes nevű, feladatot ellátó csoportnak, úgy vélem te is pontosan tudod, hogy csak azok a művek kerülnek "cenzor szemüveg" alá, amelyek eleve megsértik a versek publikálásnak szabályzatát. Vannak bizonyos témájú versek, melyeket nem lehet a főoldalon publikálni. Miért? Mert a főmoderátor és egyben a tulajdonos így döntött. Mindig elfelejtik egyesek és kettesek, hogy ez az oldal csak annyiban demokratikus, amennyire a létrehozója engedi. Miért? Azért mert az övé. Ő találta ki, ő hozta létre, ő üzemelteti és fizet érte. Gondolom ennyi érv elég is. Megértem viszont azt, hogy vannak negatív érzéseid. Egyet tudok neked javasolni. Hozz létre egy saját oldalt, ahol olyan szabályokat hozol amilyeneket te szeretnél. Mindenkinek adott a lehetőség én úgy érzem. Kanyarodjunk vissza a cenzúrához. Neked is tudni kell, hogy előfordul olykor, hogy a modik sem értenek egyet. Ilyenkor szavazással döntenek/döntünk, hogy a vers kimehet -e avagy sem. Remélem nem bántottalak meg a véleményemmel, mert komolyan állítom nem ez volt a szándékom.

Üdv, Jagi

petruchio2014. július 7. 22:01

@Colletus: remélem nem voltam provokatív....nem annak szántam....mindössze a témához szóltam hozzá.....de már be is fejeztem....:)

Colletus2014. július 7. 21:49

Az előző hozzászólásomhoz:

Én kizárólag a minőség-mennyiség témakörben címeztem a kommentet, a bejegyzés többi részével nem foglalkoztam, mivel tudatában vagyok annak, (ahogy Ross is, mivel modi volt) hogy sem a moderátorok, sem más nem kap honoráriumot a munkájáért!

A minőség jelenlegi helyzetét semmiképp sem az idézte elő, hogy minél több felhasználót akarunk, és főként nem az, hogy reklámbevételre tegyünk szert. Ismétlem: soha, a Poet.hu történetében egyetlen moderátor sem kapott a felhasználókkal szemben előjogot vagy fizetést!

Az oldalon valóban vannak hirdetések, ez tény. (Nem akarom részletezni, hogy ki, mennyire fizet erre rá, de azért javaslom, hogy az AdWord-AdSense rendszerek tanulmányozása mellett a webprogramozás, a domain cím és legfőképp a szerver bérlésének költségeit is érdemes figyelembe venni...)

A Poet tulajdonosa egyedül felel azért, hogy a weblap működjön, és kizárólag az ő gondja, hogy milyen forrásból teremti meg ennek feltételeit.

A linkelt fórumban szívesen beszélgetek veletek arról, hogy milyen módon tehetjük minőségibbé a Poetet, (mert ha jól sejtem, az eredeti probléma ez volt) de a hirdetésekkel és egyéb, a főmoderátor hatókörébe tartozó hozzászólásokat törlöm. Ezeket az info@poet.hu e-mail címre küldhetitek, közvetlenül Kövesdy Mártonnak!

UI: Bízom benne, hogy mindannyiunk célja a Poet fejlődése, és ha valóban ez a cél, érveket, vitákat, javaslatokat várunk tőletek a provokatív utalások helyett...

Köszönöm a megértést!

petruchio2014. július 7. 19:27

@Colletus: nem egyszerű bevételre szert tenni a neten, talán legkézenfekvőbben a Google AdWord-AdSense rendszer alkalmazható, ahol bizony a "kaszám" is számol....mindenesetre nem túl bonyolult és lehet nagyon eredményes is....

Colletus2014. július 7. 18:08

Kedves Ross!

Mindenekelőtt köszönöm az egész szerkesztőség nevében az okfejtést, és hogy elemzéseddel időt szakítottál az oldalt érintő kérdések felvetésére és helyenként megválaszolására!

Azt gondolom, hogy a leírtak alapján a legfontosabb - és számomra a legizgalmasabb - kérdés a mennyiség-minőség problematikája. Létrehoztam egy fórumtémát, ami erre összpontosít. Várlak ott szeretettel, hogy segíts nekünk az ötletelésben! :)

http://forum.poet.hu/minoseg-es-mennyise g-a-poeten

Törölt tag2014. július 7. 07:19

Törölt hozzászólás.

skary2014. július 7. 05:43

mög :)