Poet.hu blog

Poet•  2009. április 12. 23:05

Poet fejlesztési hét - összefoglaló

Véget ért a Poet fejlesztési hét. Az utóbbi 7 nap során megújult a vers hozzáadása menüpont, létrejött a Figyelő, amely később szerkesztési lehetőséget is kapott, optimalizálva lett az oldal motorja, létrejött, majd fejlődött a Verselemző és néhány további apró fejlesztés is történt.

Nem volt tervem arra nézve, hogy pontosan miket fogunk a héten csinálni, s végül úgy alakult, hogy két több napos fejlesztés vitte el az idő nagy részét. Bár így kevesebb újdonság került ki az oldalra, mint számítottam rá, a végeredménnyel elégedett vagyok.

A fejlesztések természetesen nem állnak le, csak lassabban fognak haladni. A Verselemzővel kapcsolatban több ötlet is felmerült, ami még nem lett megvalósítva, és remélem, hogy néhány közülük mindenképp megvalósul majd. A tőletek kapott ötletek sem merülnek feledésbe, egyikük-másikuk biztosan beépül majd az oldalba.

Továbbra is kérlek, hogy amennyiben az új fejlesztések valamelyikében hibát találtok, azt jelezzétek nekem levélben!

Végül itt is szeretnék köszönetet mondani webmesterünknek, Rionak, a fejlesztésben nyújtott közreműködéséért.

Poet•  2009. április 12. 07:24

Poet fejlesztési hét - hetedik nap

Elérkezett a Poet fejlesztési hét utolsó napja. Nem készültem semmilyen különlegességgel ebből az alkalomból, épp ellenkezőleg, a mai nap az apró fejlesztések napja.

A verselemző ma pihen, de később vélhetően további fejlesztések lesznek rajta. Hogy ma pontosan mit fogok csinálni, még nem tudom, de ha valami elkészül, ebben a bejegyzésben megemlítem majd.

  • Bővült a Figyelő egy új lehetőséggel: az alsó Szerkesztés gombra kattintva beállíthatod, hogy az épp névnapjukat ünneplő szerzőket listázza neked.
  • Kiderült, hogy a ritmusképlet megalkotása során a sor végén szereplő szótag esetében figyelembe kell venni a következő sorban szereplő első szótagot. Mivel ezt nem tudtam, a verselemző rendszer eddig nem így működött, most azonban javítva lett.
  • Ha van saját weblapod, mostantól megjelenítheted rajta a Poetre felkerült legújabb 3 vers, vagy saját legújabb verseid címét és elérhetőségét. Új versek felkerülésekor a lista automatikusan frissülni fog. Az ehhez szükséges kódot itt kaphatod meg.
  • A Figyelőben mostantól a kiemelt versek listázására is lehetőség van.
  • Az adatlapodon ezentúl megadhatod születési dátumodat is.
  • Fejlesztve lett a verselemző rímkeresője, és javítva lett benne egy hiba is.
Poet•  2009. április 11. 12:21

Poet fejlesztési hét - hatodik nap

A verselemző ötlete és teszt változata a vártnál jobb fogadtatásra talált, ezért úgy döntöttem, hogy a mai napot is ennek fejlesztésére szenteljük.

Ahogy Gazsi is felhívta rá figyelmem, a rendszer nem minden esetben találja meg a megfelelő rímpárokat. Nekem is van már több kigyűjtött versem, ahol néhány rímet nem sikerült felfedeznie, és ezek alapján több ötlet is van már, hogy hogyan lehetne javítani a hatékonyságán.

A beérkezett versek alapján nagyon hasznos lenne, ha a verselemzőt helyesírás ellenőrző rendszerrel is el tudnánk látni. Ma délelőtt utánanéztem a lehetőségeknek, és találtam is egy lehetséges megoldást, ez azonban a tárhelyszolgáltatónk közreműködését igényli, ezért nem biztos, hogy sikerül majd megoldani. Jelenleg ott tartunk, hogy írtam nekik levelet a szükséges telepítésekkel kapcsolatban - pozitív válasz esetén valószínűleg ez is megoldható lesz.

Marie Marel hibajelentésének köszönhetően sikeresen kijavítottunk egy hibát, amely mind a ritmuselemzőt, mind a szótagszámlálót érintette az "ő"-t tartalmazó versek esetében. Amennyiben te is találsz hibát a rendszerben, kérlek, jelezd itt, vagy e-mailben!

Szintén várom az ötleteket azzal kapcsolatban, hogy mit látnátok még szívesen a verselemzőben!

Poet•  2009. április 10. 11:12

Poet fejlesztési hét - ötödik nap

A mai fejlesztési nap egy kicsit rendhagyó, mert nem biztos, hogy ki fog sülni valami hasznos belőle. Egy verselemző rendszer készítésébe fogtunk. Hogy mennyire lesz használható, és hol tudjuk felhasználni, azt még nem tudjuk, jelenlegi állapotában azonban már viszonylag jól fel tudja ismerni és jelölni tudja a verseknél a rímeket, valamint a szótagszámokat is.

Néha számunkra meglepő eredményeket is kaptunk már. Tóth Árpádnak van olyan verse például, ahol mind a kb. 30 sor szótagszáma 14, kivéve egyet valahol az eleje fele, aminek 13. Bár egy "a" beszúrásával javítható lett volna 14-re, a költő mégsem emellett döntött. Volt arra is példa, hogy a rímkereső megtalálta a rímeket egy olyan versben, amiben én ránézésre (olvasás nélkül) nem, és volt olyan is, hogy rámutatott egy-egy kevésbé jó rímpárra a versben, azáltal, hogy a többivel ellentétben azt nem találta meg. ...és természetesen előfordult az is, hogy egyes speciális rímeknél teljesen mellélőtt.

A rendszerrel kapcsolatban több fejlesztési ötletünk is van. Ha a rímek megtalálása viszonylag jó hatásfokú, megoldható például, hogy azokat egy rímadatbázisban tároljuk, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók ezután rímszótárként használják adatbázisunkat. Mivel ehhez a már fenn lévő versek rímeit használná a rendszer, ez szerzői jogi szempontból aggályos lehet, és természetesen csak olyan felhasználók verseit használhatnánk fel hozzá, akik ehhez hozzájárultak.

Van egy olyan ötlet is, hogy a különböző statisztikai adatok mellett szótárak alapján is elemezzük a verset. Így például ha készítenénk egy szótárt a leggyakoribb közhelyekkel, ezek jelenlétére is felhívhatnánk az alkotó figyelmét.

Várjuk ötleteiteket, mit várnátok egy verselemző rendszertől, hogy az hasznos legyen. Valószínűleg a legtöbbet nem fogjuk tudni megoldani, de ha néhányat igen, már akkor is megérte. :)

Poet•  2009. április 9. 13:04

Poet fejlesztési hét - negyedik nap

A mai napon kevésbé látványos, ám mégis fontos fejlesztések történnek az oldal motorjában. Egy kicsit technikai jellegű leírás következik, de remélem, hogy azért érthetőre sikerül. :)

A legtöbb honlap általában megosztott tárhely szervereken fut, amely azt jelenti, hogy egy-egy szerver több száz honlap kiszolgálásáért felelős. A Poet-en naponta átlagosan 50 000 oldalletöltés történik, társoldalán a Citatumon pedig napi 140 000 (azaz másodpercenként átlagosan 2, nappal több, éjszaka kevesebb). A sok látogató jelentősen leterheli az oldalakat futtató szervert, ezért a megosztott rendszer számukra nem megfelelő, helyette egy virtuális privát szerveren (VPS) futnak, ahol csak néhány más honlappal kell közösködniük. A terhelés azonban így is nagy, de programozói munkával csökkenthető.

A terheléscsökkentés egyik módja a gyorsítótárazás, amelynek lényege, hogy ahelyett, hogy minden oldalletöltéskor meg kellene keresnie a szervernek a 120 000 hozzászólás közül a legutóbbi néhányat, ami az adott oldalon meg kell jelenítenie, a gyakran látogatott oldalaknál ezt csak egyszer kérjük le, és az eredményt elmentjük. Amikor valaki megnézi az oldalt, az elmentett változat fog megjelenni neki, így nem terheli felesleges lekérésekkel az adatbázist. Ha valaki hozzászól, újra elmentjük a hozzászólásokat, így a következő látogató is az aktuálisakat fogja látni.

Ez a rendszer már működött pédául a fórum esetében, de az utóbbi hetekben történt galibák miatt átmenetileg ki lett kapcsolva. A mai napra ennek megjavítását, valamint más helyeken való alkalmazását tűztük ki célul.

Nem biztos, hogy az oldal sebességében ettől bárki számára is érezhető gyorsulás következik be, reméljük azonban, hogy a fejlesztések segítésével hosszabb távon, a növekvő adatbázisméret és látogatószám mellett is tartani tudjuk a jelenlegi, általában megfelelő kiszolgálási sebességet.