Változott a toplista számolása

Poet•  2020. július 9. 08:09  •  olvasva: 717

Változott a toplistán való helyezések számolása, és a korábbiakhoz képest egyes esetekben nagyobb különbség lehet a kedvencnek jelölések száma és a toplista helyezés között. A változás természetesen minden felhasználónkat érinti, és minden versnél ugyanúgy számoljuk a toplista helyezést, a moderátoroknak továbbra sincs lehetőségük bárkit bármilyen módon megkülönböztetni.


Továbbra is érvényes, amit a toplista számításáről a GyIK-ban írtunk.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

okeanus2020. július 22. 06:54

@szederfalu:
ja!..és majdnem elfelejtettem;
mindezek megítéléséhez érzékenység és tárgyszerűség egyszerre, valamint képzeleterő, egyfajta ihletettség és szaktudás is kellene...

voodoo2020. július 21. 12:54

@Poet: @szederfalu: Kedves Szeder, lehet, örökké fogom bánni, hogy egyszer sem vállaltam el a zsürizést, sajnos ehhez (is) túl elfoglalt és még ennél is elfogultabb vagyok. Mivel pár versemet már kiemeltétek korábban, azért leírom, hogy ez milyen jól esett minden alkalommal. Sajnos az is tény, hogy a szívecske-viszontszívecske alapon működő "ranglista" leginkább azon műlik, van-e valakinek annyi ideje és energiája, hogy hetente ezernyi vers alá odaírja, hogy tetszik és szívet hagyjon alattuk. Direkt nem írtam, elolvassa-e mindet egyáltalán, de ez csak annak fontos, aki cserében elmegy a szívküldő verséhez is szívecskézni. Én például kifejezetten kellemetlenül érzem magam, hogy egy ideje képtelen vagyok viszonozni legtöbb olvasóm figyelmét, teljesen prózai okok miatt. Volt idő, amikor megpróbáltam, de ahhoz kellene egy másik élet is, amit az oldalon töltenék. Tudom, az itt elhelyezett reklámok miatt nem mindegy mennyien lépnek be és mennyi időt töltenek az oldalon, ezért a kedvencelés nyílván megmarad, bár jó lenne, ha mindenki csak annyi szívet adhatna, amennyit kapott. Akkor jobban meggondolná, kinek a verse alá vinné. Még egy kérdés a kiemelt versekről. Sajnos csak bizonyos számú kiemelt vershez enged hozzáférést a rendszer, és nagyon hasznos lenne, ha vissza lehetne lapozni a régebbiekhez is (vagy minden kiemelt vershez). Egyrészt rengeteg érték válik így láthatatlanná, másrészt ezeket olvasva óhatatlanul is tanulnánk minden sorból. Szép napot!

szederfalu2020. július 21. 11:20

@csillogo:. Marika, amikor kiírom a pályázatot, igyekszem 3 különböző habitusu zsűritagot keresni. Ők pontozzák saját ízlésük szerint a verseket 1-15 pontig. Nos, aki a legtöbbet kapja, azok a helyezettek. Ezt másképp nem lehet, különben elszabadul a pokol, mindenki a saját kedvencét tolná 😁😄
Véleményem szerint ez a módszer a legjobb.

csillogo2020. július 21. 07:56

Azért jó, hogy jöttök @szederfalu: és @okeanus: elmondjátok a véleményeteket.
Szerintem egy verspályázatra beküldött 200-300 vers közül sem lehet egyszerű kiválasztani a (mondjuk) legjobb tízet. Az kinek az ízlése szerint sikerül! :D És milyen formai követelménynek feleltetitek meg!?
Ott mégis működik valahogy.
Annak örüljünk, hogy legalább verspályázatot ír ki Poet! :)
Köszönöm!

szederfalu(moderátor)2020. július 21. 07:46

@okeanus: tudjuk, köszi, ezért is nem igazán akarjuk ezt a verskiemelés funkciót 😊

okeanus2020. július 20. 22:27

T. Poet!
Már- már a balgaság határa az a naivitás, hogy létezik legjobb vers. Hogy jó vagy rossz az a vers....
Először is a jó és a rossz nem esztétikai, hanem etikai kategóriák. Nem lehetséges műalkotások megítélése, még akkor sem, ha csak műkedvelő /amatőr/....
Másodszor megítélni valamit csak valamely szempontsor, értékrend szerin és alapján lehet. Ezt akkor pontosan le kell előre fektetni! pl. fő szempont a formai követelmények, a tiszta stílus, az emelkedettség, a szemléletesség, az érzelemkeltés, stb
Óva intem azonban, hogy ez csak egyetlen univerzális szempontsor legyen, vagy hogy bárhogyan is objektivitásra törekedjen, vagy tudálékos, akadémikus legyen. Valamint nem tartanám szerencsésnek ha egy személyhez, vagy csoporthoz lehetne csak kötni.
Ennél alig van nehezebb és hálátlanabb feladat.

szederfalu(moderátor)2020. július 20. 22:06

@SirGarhem: @csillogo: a poet évi verspályázatán első 5 helyezett vers szokott kiemelt lenni. Egyelőre ennyit tudunk az ügy érdekében tenni.

csillogo2020. július 15. 10:20

@Pera76: "Viszont a kiemelt vers funkciót sajnálom, hogy évek óta köddé vált."
Kedves Poet - régebben nagyon inspiráló volt a verskiemelés - - - sajnálom, hogy csak volt -nem kéne ezt annyira túlbonyolítani!
Vannak az oldalon kiemelt moderátorok - még vannak. Miért nem lehet közöttük ez a feladat "rutinszerű". A Fórumban elfogultan ajánlunk verseket - kinek-kinek ízlése szerint ajánljuk a többieknek.
Nagyon örülnék, ha ez a funkció újra működhetne és biztosan van legalább három ember aki ebben kompetens.
Legalább havonta 1-3 vers biztosan megérhetné a kiemelést!
Köszönöm, hogy szólhattam!

Ui.: a kezdetektől vannak még itt regisztrált amatőr, profi-hivatásos költők is, ők is olykor segíthetnék ezt a munkát. A baj, hogy sokan hallgatnak, pedig jelenlétükkel emelnék a Poet színvonalát. :)

Poet(moderátor)2020. július 9. 15:46

@SirGarhem: köszönöm a felajánlást! Több különböző módon is próbálkoztunk kiemelésekkel. Eleinte a moderátoroknak volt joga kiemelni egy-egy jobb verset. Akkor sokan sérelmezték, hogy a moderátorok nem feltétlenül értenek ahhoz, hogy melyik vers a legjobb, így kérdéses, hogy miért ők emelhetnek ki műveket, illetve a moderátorok között is volt vita arról, hogy az egyik moderátor nem értett egyet a másik döntésével. Később egyes választott tagjainknak volt joga verseket kiemelni, és több tag szavazata kellett a kiemeléshez, itt viszont azzal volt sokaknak problémája, hogy véleményük szerint rossz minőségű versek is kiemelésre kerülnek, és a megoldás ugyanúgy a sok követővel rendelkező tagoknak kedvez, mint a kedvencnek jelölés.

Sokan jelezték, hogy elismert költőkből álló zsűrit szeretnének, ehhez azonban a Poetnek nincs erőforrása, illetve volt idő, amikor egy felkért költő véleményezett egy-egy verset a Poeten, és egy idő után akkor is megjelentek azok a hangok, akik szerint nem jól csinálja, így ez sem lenne feltétlenül megfelelő megoldás.

Az ideális megoldás a kevésbé olvasott versek közül emelné ki a jobbakat, ugyanakkor valahogyan elkerülné az arról szóló vitákat, hogy van-e joga a kiemelő(k)nek dönteni a versek minőségéről, illetve a kiemelési joggal rendelkezők között sem generálna vitát, ha nem értenek egyet egymással. Természetesen az is alapvető cél, hogy tényleg a lehető legjobb versek kerüljenek kiemelésre.

SirGarhem2020. július 9. 14:37

Tisztelt @Poet!

A legnagyobb örömmel segítenék ebben. Szerintem sok hasznos dolgot ki tudnánk találni.
Egy külön topicban összegyűjthetnénk mások támogatását, meglátását, ötleteit, javaslatait is.
Szerintem nem csak mi szeretnénk ezt visszahozni.

Ahhoz, hogy valami életszerűvel tudjunk előállni, látnunk kellene a nehézségeit, vagy csak én nem értem, hogy mi a baj vele, miért nem működött rendesen?
Egyáltalán miért is maradt ez abba?

A válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Krisztián

Poet(moderátor)2020. július 9. 14:27

@Pera76, @SirGarhem: sajnos a több próbálkozás ellenére még nem sikerült olyan megoldást találni a kiemelésre, ami a tagok többsége szerint jól működik. Ha ki tudtok találni egy olyan megoldást, ami esélyes erre, akkor én is nagyon örülnék, ha újra visszajöhetne a kiemelési rendszer.

SirGarhem2020. július 9. 13:32

Én is sajnálom, @Pera76. Szerintem sok olyan tehetség van, aki nem tud kibontakozni, mert a meglévő hierarchia egyszerűen elnyomja.😕
Akiknek sok figyelője van, talán egy gyengébb versért is kapnak kedvelést bőven. Én meg személy szerint nem kapok annyi véleményt, hogy el tudjam dönteni, jó vagy rossz-e az alkotásom.
De nem csak a magam nevében beszélek. Olvastam nagyon szép verseket olyanoktól, akiknek csak egy pár figyelője volt, sokuk már nem is aktív, vajon miért? 😕

Nem kell félreérteni, akik annyi figyelővel rendelkeznek, nyilván tudnak valamit, illetve talán már jó ideje az oldalon vannak.😆😊
Szerintem a kiemelés ellensúlyozná az előnyüket, sőt ha tényleg olyan jók, akkor ők is esélyesek rá ugyebár. 😉
Talán egy-két szerzőnek óriási segítség lenne ez, illetve járhatna még valamilyen külön előnnyel is.
Pl. néhány versének soron kívüli elbírálásával, vagy esetleg ő is kiválaszthatna egy kiemelendő (nyilván nem saját) verset megfelelő indoklással.

Nem tudom, hogy ez mennyire lenne megvalósítható, de szerintem az lenne a legjobb, ha nem a költő személye határozná meg, hogy mennyire értékelik majd az alkotást.
#poetutópia

Pera762020. július 9. 11:34

Biztos jó ötlet - de én nem haragszok meg, ha nem kerülök a toplistára. 🙂

Viszont a kiemelt vers funkciót sajnálom, hogy évek óta köddé vált. Van még pár jó költőnk jó versekkel, kár, hogy a tömegbe süllyednek...
Kéne működjön, amíg még van jó vers is... és pár hozzaértő szakemberféle is kéne. Esetleg egy topic, ahol meg is beszélnék, miért jó az adott vers. 🙂